Öppna / stäng meny

Ambri´s Italien till Eksjö

Fler bilder

En liten bit av Italien kommer till Eksjö när Ambrogio Felli och Charlotte Felli Crona öppnar Ambri´s Italien i före detta Smått & Gott på Södra Storgatan. Här erbjuds såväl delikatesser som lättare luncher och kaffe. Allt på typiskt italienskt vis.

Hur hamnar en italienare som älskar havet och det italienska köket på Södra Storgatan i Eksjö? I Ambrogio Fellis fall har resan gått från Rom via Bringetofta och vidare till Bodafors. Anledningen stavas egentligen Charlotte - Sävsjötjejen som under tiotalet år jobbade som fotomodell och musiker i Italien, där hon träffade Ambrogio. Paret gifte sig, fick barn och valde tillsammans att flytta från Rom till Sverige. Huset i Italien har de kvar, men hemma är numera en charmig sekelskiftesvilla i Bodafors.

      När vi flyttat väntade jag länge på att få personnummer. Utan det kunde jag varken gå i skola eller söka jobb, berättar Ambrogio, som istället ägnade mycket tid åt matlagning. Han insåg snart att många av de varor han behövde till sina italienska recept inte gick att få tag på i Sverige. Han beställde direkt från Italien, från de leverantörer som han redan kände till och visste var bra. Där och då föddes en tanke: Kanske var det fler än han som skulle vilja köpa olivolja, äkta parmesan och specialbeställd pasta?  

Charlottes mamma var marknadsgeneral på Bringetofta marknad, där Ambrogio gjorde ett första försök att sälja sina importerade produkter. Försäljningen gick strålande och den ena marknaden ledde till den andra. Under ett par års tid besökte Ambri´s Italien marknader och torg över hela södra Sverige. I våras utvecklades lagret i hemma i Bodafors till en gårdsbutik.

Butiken har haft öppet tre dagar i veckan, plus specialbokningar i form av matkvällar med bufféplock och matprat samt cateringuppdrag.   
– Gårdsbutiken har gått över förväntan och har redan många stamkunder. Men ska man sälja livsmedel och färskvaror behöver man ha öppet varje dag och ha en större omsättning än vi kan få i Bodafors.
Därför tvekade paret inte särskilt länge när Tina Sjödahl på Smått & Gott i Eksjö frågade om de ville ta över hennes butikslokal.
– Eksjö är en mysig stad och är lagom stor för vår verksamhet, säger Ambrogio, som ser fram emot att förse Eksjöborna med noga utvalda matvaror från sitt hemland.

Ambri´s Italien öppnar i Eksjö i februari och kommer att erbjuda det mesta som svenska Italienälskare kan önska sig: olivolja från utvalda odlingar, äkta italiensk pasta, lufttorkorkade charkuterier, specialostar från små leverantörer och allt som behövs för att servera antipasti.
– Tanken är att vi inom kort ska kunna erbjuda lättare luncher, grillade mackor och kaffe samt leverera kallskurna plankor på beställning, berättar Charlotte, som sagt upp sig från sitt jobb för att kunna jobba i butiken tillsammans med Ambrogio.

Gårdsbutiken i Bodafors kommer att finnas kvar med begränsade öppettider.

För mer information gilla Ambri´s Italien på facebook.

Från ett glasscafé till två restauranger!

EKSJö Det har bara gått ett drygt halvår sedan Zedigs Glass och Konfektyr startade glasstillverkning i Mariannelund. På rekordfart utvecklade Johan Zedig och Anneli Rimås verksamheten till en fullskalig restaurang och i vår öppnar ytterligare ett Zedigs - i centrala Vimmerby.

Guidebok med småländska utflykter

EKSJö ​I det vackra uppslagsverket ”Dagsutflykter i Småland” delar Christian Holzer med sig av 20 turer från Eksjö i väst till Oskarshamn i öst. Den som ännu inte besökt Småland kommer definitivt att vilja göra det efter att ha kikat i boken, som är rikt illustrerad med 270 bilder!

Nya smakupplevelser på Rila’s

EKSJö Som att gå ut och äta i Sau Paulo... Det är så det ska kännas att sitta på Rila´s, den nyöppnade restaurangen på Södra Storgatan i Eksjö. Ägarna är två brasilianska par som vill ge Eksjöborna nya spännande smakupplevelser.

Fettisdag med kanelbullesemla

EKSJö På Stjernbergs Skafferi i Mariannelund firar man i år fettisdag med kanelbullesemlor. Bullen introducerades för ett par veckor sedan och har redan blivit mångas favorit - för en del har den seglat upp och blivit den godaste semlan på marknaden

Nyhetsbrevet sponsras av:

Vi som publicerar på brevethemifrån.se: