Dags för Eksjö julmarknad

I helgen är det dags för årets upplaga av Eksjö julmarknad, som sedan starten 1993 sakta men säkert utvecklats till ett av kommunens viktigaste arrangemang och en av Sveriges mysigaste julmarknader.

Inte mindre än 130 försäljare tar plats på julmarknaden, som numera sträcker sig från Eksjö museum till Järnvägsparken. Flera av dem finns på Stora torget, som i år blir rumsindelat med hjälp av granrisbeklädda väggar. Precis som i fjol utmärker sig mathantverket, men här finns också kransar, halmslöjd, keramik, silversmide, stöpta ljus, stickat, vävt, tovat och mycket mer. Gycklare drar runt på stan och förgyller stämningen, och i Eksjö kyrka utlovas allt från julspel till allsång. Missa inte gycklarna som drar runt och förgyller stämningen! Julmarknaden avslutas med en festlig eldshow vid Norra Åbron. I fjol hade julmarknaden 30 000 besökare, i år väntas minst lika många.

Destinationsutvecklare Lars Persson samordnar arrangemanget och tror att hemligheten bakom julmarknadens framgångar är en kombination av miljö, utbud, fritt inträde och gott samarbete.
– Eksjö julmarknad pågår i en äkta miljö som känns spännande i juletid och ända sedan starten har arrangören ställt höga krav på försäljarnas utbud. Här säljs bara genuint hantverk av hög kvalitet. Till skillnad från många andra julmarknader tar vi fortfarande ingen entréavgift, säger Lars och tillägger att det arbete som han och kollegorna lägger ned på planering och förberedelser är väl investerad tid.
– Förutom de extra intäkter julmarknaden genererar för restauranger, butiker och boendeanläggningar är julmarknaden också en viktig del ortens attraktivitet.

Återkommer
– Den här helgen tar vi emot många förstagångsbesökare, som ofta kommer tillbaka i ett annat sammanhang, säger Lars och betonar att julmarknaden också är en av årets största hemvändarhelger.
– Det är ett gyllene tillfälle att visa upp vilka möjligheter som finns i Eksjö. På infocenter (tillika turistbyrån vid Norra Storgatan) har vi just nu en utställning om de olika byggprojekten som sker i Eksjö. Här finns också möjlighet att lämna intresseanmälan.

Arrangörer för Eksjö julmarknad är Eksjö kommun i samarbete med Eksjö cykelklubb, Eksjö Södra IK, Eksjö SOK och Eksjö handel.
– Utan föreningslivet skulle det inte gå att genomföra det arrangemanget, konstaterar Lars.

Nytt för i år är julmarknadsvärdarna, som står för både värdskap och genomförandet av en kundundersökning, som blir värdefull för arrangemangets fortsatta utveckling.

Bokhandeln årets butik – igen

EKSJö Så sent som i fjol utsågs Eksjö bokhandel till Årets butik i Sverige. Vid höstens näringslivsgala i Eksjö blev bokhandeln utnämnd till Årets Butik i Eksjö kommun. Ett pris som togs emot med minst lika mycket stolthet som den nationella utmärkelsen.

Påverka kommunens framtid!

EKSJö Nu kan du som kommuninvånare, besökare, utflyttad eller potentiell inflyttare vara med och påverka hur Eksjö kommun ska se ut i framtiden. Webbenkäten som du nu kan besvara är en del i arbetet med en ny vision.

Premiär för Hairspray i Eksjö

EKSJö Teatertolvans rekordstora ensemble utlovar en musikalupplevelse med massor av energi. "Vi är 70 personer på scen och Hairspray är en musikal som aldrig tappar fart, den bara trycker på. Den tar upp tunga ämnen på ett lättsamt sätt och publiken kommer att lämna oss med ett leende på läpparna" säger regissör Crille Atting.

Nya lägenheter genom förtätning

EKSJö Styrelsen har tagit beslut om att Eksjöbostäder ska skapa 18 nya lägenheter i Tuvehagen och Trädgårdsmästaren. Utökningen sker genom så kallad förtätning.

Evenemang i regionen

Eksjö

Saknar data från alltsomsker.nu

Se hela evenemangskalendern på alltsomsker.nu

Nyhetsbrevet sponsras av:

Vi som publicerar på brevethemifrån.se: