Fettisdag med kanelbullesemla

På Stjernbergs Skafferi i Mariannelund firar man i år fettisdag med kanelbullesemlor. Bullen introducerades för ett par veckor sedan och har redan blivit mångas favorit - för en del har den seglat upp och blivit den godaste semlan på marknaden

På fettisdagen äter vi svenskar flera miljoner semlor. Några hundra av dem bakas på Stjernbergs bageri i Mariannelund, som erbjuder såväl klassiska semlor, som lyxvarianten wienersemla och tårtsemlan med karlspaderdeg. Samtliga har Stjernbergs specialfyllning, som enligt många gör semlorna från Mariannelund till landets godaste.

- Vi använder bara vår egen fyllning, gjord på både mandelmassa och extra mandel med lite grövre struktur, berättar Jörgen Stjernberg.

Han är tredje generationen bagare i Mariannelund och experimenterar ständigt med nya bakverk och surdegsbröd. Kanelbullesemlan är dock kollegan Rebecka Sands verk.

- Vår konditor Rebecka fick idén att vi skulle göra vår variant av kanelbullesemlan. Grunden är vår  kanelbulle, som bakas i form för att få lite höjd. Vi fyller med vår egen fyllning och toppar med kanelbullens lock och pärlsocker.

Kanelbullesemlan har blivit ett uppskattat tillskott i kakdisken, både av kafégäster och förbipasserande kunder.
- Vi har hört flera säga att det är den godaste semlan de ätit, berättar Jörgen.

Bageriet levererar bröd och bakverk till bland annat Bakfickan i Vimmerby, men Stjernbergs semlor, med skafferiets egen specialfyllning, finns endast att köpa i Mariannelund.

På fettisdagen finns även glutenfria och laktosfria semlor till försäljning.