Öppna / stäng meny

Första spadtagen för filmhus

I dag togs de första symboliska spadtagen till det som redan till midsommar ska bli Filmbyn Småland. ​Femteklassarna Alva Olofsgård och Felix Wernvall grävde tillsammans med Ing-Marie Halling, utställningsproducent, CG Liderfelt, vice ordförande i Eksjö Industribyggnader AB och Anna Mellergård, som arbetat intensivt med projektet under flera års tid.

Historien börjar för sisådär 45 år sedan. När Olle Hellbom och hans filmteam kom till Mariannelund för att spela in Emilfilmerna. Inspelningarna engagerade hela bygden, som lånade ut rekvisita, ställde upp som statister och med inspelningsplatser.
– Det är vår kulturhistoria! Nu ska vi skapa ett filmmuseum med sikte på framtiden, sa Anna Mellergård och välkomnade särskilt barnen till ceremonin på byggplatsen.
– Det är ni som ska driva verksamheten så småningom. Kanske har vi en blivande verksamhetschef här!

Även Ing-Marie Halling välkomnade barnen och betonade att det ju är för barnen hela projektet genomförs. Tillsammans med ett team på sex personer från film- och utställningsbranschen jobbar hon nu intensivt med utställningen som ska rymmas i huset.
– Både jag och mina kollegor upplever att det här inte är ett uppdrag vilket som helst. Det är ett väldigt speciellt arbete, vilket gör att alla lägger sin själ i det, berättade Ing-Marie Halling.

Den första delen av utställningen kommer att innehålla ett antal filmmiljöer från Astrid Lindgrens filmer, uppbyggda exakt så som det ser ut på riktiga inspelningsplatser, med ljussättning, filmkameror, kulisser etc. Vid respektive miljö finns filmklipp där besökaran kan se nyinspelade intervjuer med exempelvis regissör Lasse Hallström och Hanna Zetterberg, som spelade Ronja Rövardotter.

En trappa upp finns en interaktiv del där besökarna bland annat kommer att kunna redigera film, ljudsätta film och faktiskt kliva in och själva spela huvudrollen i någon av Astrid Lindgrens filmer.
– Det verkar jättespännande att få spela in film, sa Alva Olofsgård som ser fram emot att hänga på det nya museet.  

Till midsommar ska huset och utställningen vara klart för invigning. Är det ens möjligt undrade en av femteklassarna, som under ett helt års tid följt den lilla utbyggnaden av familjens kök därhemma. Representanterna från Peab kunde ge lugnande besked. Arbetet drar igång med full kraft redan på måndag och till jul väntas tak och väggar vara på plats.

–         Byggnaden mäter 50 gånger 20 meter. Den byggs helt i trä och anpassas helt efter verksamheten i huset, berättar Carl-Gustaf Liderfelt från Eksjö Industribyggnader, som gläds åt att vara med och skapa ytterligare ett värdefullt besöksmål i Eksjö kommun.

Jobb- och utbildningsmässa

EKSJö Söker du jobb eller sommarjobb i Eksjö? Eller är du bara nyfiken på vilka karriärmöjligheter som finns i kommunen? Då ska du boka in onsdagen den 20 mars och årets upplaga av jobb- och utbildningsmässan i Olsbergs Arena.

Linnea lever sin dröm

EKSJö Ett år efter studenten anställdes Linnea Wilhelmsson som konstruktör på Bruzaholms Bruk. - Jobbet har gjort det möjligt för mig att leva min dröm, säger Linnea, som 20 år gammal äger ett eget hus i byn Åsen utanför Bellö. Här hon odlar sina egna grönsaker och har i liten skala börjat föda upp kaniner för klimatsmart köttproduktion.

Eksjötitlar under granen

EKSJö För den som gillar hårda platta paket finns det gott om lokala alternativ i år. Lagom till julhandeln har inte mindre än fyra böcker med Eksjöanknytning släppts!

Odlingsakademien - odling som livsstil

EKSJö Under 2019 sjösätter Astrid Lindgrens Hembygd ett nytt hållbarhetsprojekt med fokus på odling. Först ut är tre parallella odlingskurser. Kurserna hålls i Eksjö, Mariannelund och Vimmerby med tre av områdets mest erfarna odlare som ledare: Eva Ekenberg och Ola Johansson och Hillevi Helmfrid. Kurserna följer odlingsåret och omfattar en kväll i månaden från februari till november.

Nyhetsbrevet sponsras av:

Vi som publicerar på brevethemifrån.se: