Öppna / stäng meny

Första spadtagen för filmhus

I dag togs de första symboliska spadtagen till det som redan till midsommar ska bli Filmbyn Småland. ​Femteklassarna Alva Olofsgård och Felix Wernvall grävde tillsammans med Ing-Marie Halling, utställningsproducent, CG Liderfelt, vice ordförande i Eksjö Industribyggnader AB och Anna Mellergård, som arbetat intensivt med projektet under flera års tid.

Historien börjar för sisådär 45 år sedan. När Olle Hellbom och hans filmteam kom till Mariannelund för att spela in Emilfilmerna. Inspelningarna engagerade hela bygden, som lånade ut rekvisita, ställde upp som statister och med inspelningsplatser.
– Det är vår kulturhistoria! Nu ska vi skapa ett filmmuseum med sikte på framtiden, sa Anna Mellergård och välkomnade särskilt barnen till ceremonin på byggplatsen.
– Det är ni som ska driva verksamheten så småningom. Kanske har vi en blivande verksamhetschef här!

Även Ing-Marie Halling välkomnade barnen och betonade att det ju är för barnen hela projektet genomförs. Tillsammans med ett team på sex personer från film- och utställningsbranschen jobbar hon nu intensivt med utställningen som ska rymmas i huset.
– Både jag och mina kollegor upplever att det här inte är ett uppdrag vilket som helst. Det är ett väldigt speciellt arbete, vilket gör att alla lägger sin själ i det, berättade Ing-Marie Halling.

Den första delen av utställningen kommer att innehålla ett antal filmmiljöer från Astrid Lindgrens filmer, uppbyggda exakt så som det ser ut på riktiga inspelningsplatser, med ljussättning, filmkameror, kulisser etc. Vid respektive miljö finns filmklipp där besökaran kan se nyinspelade intervjuer med exempelvis regissör Lasse Hallström och Hanna Zetterberg, som spelade Ronja Rövardotter.

En trappa upp finns en interaktiv del där besökarna bland annat kommer att kunna redigera film, ljudsätta film och faktiskt kliva in och själva spela huvudrollen i någon av Astrid Lindgrens filmer.
– Det verkar jättespännande att få spela in film, sa Alva Olofsgård som ser fram emot att hänga på det nya museet.  

Till midsommar ska huset och utställningen vara klart för invigning. Är det ens möjligt undrade en av femteklassarna, som under ett helt års tid följt den lilla utbyggnaden av familjens kök därhemma. Representanterna från Peab kunde ge lugnande besked. Arbetet drar igång med full kraft redan på måndag och till jul väntas tak och väggar vara på plats.

–         Byggnaden mäter 50 gånger 20 meter. Den byggs helt i trä och anpassas helt efter verksamheten i huset, berättar Carl-Gustaf Liderfelt från Eksjö Industribyggnader, som gläds åt att vara med och skapa ytterligare ett värdefullt besöksmål i Eksjö kommun.

Frida och Oskar får vd-poster

EKSJö Det blev en händelserik torsdag i LindholmsGruppen. På morgonen presenterade Eksjöhus nyheten att syskonen Frida Scherdén och Oskar Lindholm, som fjärde generationens husbyggare i Eksjö, tar över vd-posterna för Eksjöhus AB och Eksjö Modulbygg AB. Samma kväll fick LindholmsGruppen Årets ta-sig-församhetspris på Eksjö Näringslivsfest.

Magisk näringslivsfest

EKSJö Blomsterboden, Spakarps Plantskola, Lunnagårds Sjukhem AB, Regnbågsdalens Café och Guesthouse, Lindholmsgruppen och Markus Kyllenbeck står för årets prestationer inom näringslivet i Eksjö kommun. I går hyllades de på Eksjö näringslivsfest. Festen arrangeras sedan många år tillbaka av eksjö.nu. Årets upplaga går till historien som en magisk afton.

Eksjö Kulturfestival med 50-tal evenemang i hela kommunen

EKSJö Fredag den 26 oktober startar Eksjö Kulturfestival! En vecka späckad av kulturevenemang för alla åldrar i hela kommunen. Invigningen sker på Skuruhatt med stor eldshow och spökvandring.

Galaxen lagar från grunden

EKSJö I förskolehuset Galaxens kök lagas allt utom köttbullarna från grunden. Under klimatveckan serverades enbart närproducerad/svensk mat. ”Vår dröm är att ha lokala leverantörer”, säger kocken Marianne Jonsson.

Evenemang i regionen

Eksjö

Saknar data från alltsomsker.nu

Se hela evenemangskalendern på alltsomsker.nu

Nyhetsbrevet sponsras av:

Vi som publicerar på brevethemifrån.se: