Hos Jonas på Eksjös matgata

Fler bilder

Han bytte Skåne mot Småland. Vejbystrand mot Eksjö. 2019 tog Jonas Persson över anrika Eksjö Stadshotell och en av hans utvecklingsidéer är att göra Norra Storgatan till en matgata. En idé som nu håller på att bli verklighet. Under mindre än en månad har tre restauranger öppnat i Gamla stan.

Hans eget bidrag är en helt ny personlig restaurang med mycket hemkänsla. Om stadshotellet är ett kulturhistoriskt arv att förvalta och utveckla bygger den nystartade restaurangen mer på honom själv. Med sammetsklädda soffor, unik konst och genomtänkta detaljer – allt i en ombonad och lite mindre skala. Restaurangen har fått namnet Hos Jonas. 
- Sedan jag tog över hotellet har många av mina gamla stammisar kommit hit. Eksjö ligger perfekt mellan Stockholm och Skåne och många väljer att stanna till för att äta hos mig. Namnet blev därför naturligt, förklarar Jonas och tillägger att kocken Linus och restaurangansvariga Hanna sköter restaurangen. 

Menyn är liten, tidsbegränsad och så lokal det bara går, ibland så nära som kockens egen trädgård. Både maten och dryckesutbudet kommer att variera. Just nu är den inspirerad av Italien och Frankrike.
- Eftersom Josefssons charkuteri låg i huset på 1950-talet kommer det alltid att finnas en charktallrik på menyn.

Breddad gata
Restaurangen är inredd för 28 sittande gäster, en siffra som just nu är reducerad enligt Corona-restriktioner. På uteserveringen finns plats för 35 personer, tack vare ett historiskt stadsarkitektoniskt experiment. 
1887 infördes nämligen en ny stadsplan som innebar att Norra Storgatan skull breddas. Två hus hann rivas och ersättas med nya innan planen skrotades. Ett av dem är huset vid Jannikes plats. Hos Jonas ligger i en av de två lokalerna i huset. Uteserveringen breder ut sig även utanför grannlokalen som hyrs av Studio 21 by Iris. Platsen där gatan är extra bred är som gjord för en uteservering.

Matgata
Ända sedan öppningen för ett par veckor sedan har restaurangen varit välbesökt. Den är öppen onsdag till lördag kl. 12-23 och innebär ytterligare en valmöjlighet för de lokala, regionala och nationella gäster som stan vimlar av just nu. Det är lätt att ta till sig Jonas vision om hur besökaren ska mötas av mängder av valmöjlihgeter och uteseveringar längs Norra Storgatan.
- Jag vill att det ska vara en upplevelse att komma till Eksjö och äta. Vi kompletterar varandra längs gatan och jag är övertygad om att vi blir starkare tillsammans. Jag vet att det funkar i andra städer, självklart kan vi skapa en matgata i Eksjö, med gemensamma matveckor och spännande events, säger Jonas.

Tuff hotellsommar
Precis som alla boendeanläggningar upplever Jonas ett tufft år. När Vaxblekaregården gick i konkurs en bit in i pandemin bestämde han sig ändå för att köpa hotellet och har därmed totalt 105 rum för uthyrning, i centrala Eksjö, i annexet och på Forma Framtid.
- En vanlig sommar har vi 100 procent beläggning. I år är 45 procent av rummen uthyrda, berättar Jonas. Han har fått stor medial uppmärksamhet för sitt initiativ att låta damfotbollslaget från Piteå att bo i de lediga rummen i Eksjö i samband med sina bortamatcher i södra Sverige.
Restaurangen på Vaxblekaregården har än så länge inga regelrätta öppettider, men det betyder knappast att det saknas planer för köket, matsalen och innergården på Arendt Byggmästares gata.
- Hotellet kommer att användas till allt från romantiska helger för par och mindre grupper till stora grillkvällar och kräftskivor för flera hundra personer. Med olika miljöer och möjligheter kan vi skräddarsy program för olika målgrupper och erbjuda unika upplevelse i Eksjö.