Lättare vardag med Grönt & Fint

Salah Hachukaev klipper häckar och trivs på jobbet.

Fler bilder

  1. Kristofer Persson tillsammans med ägaren Mikael Andersson vid en av firmabilarna.

Mikael Andersson kallas ibland företagaren med det stora hjärtat. Han har tidigare jobbat med integration och socialt arbete i kommunal regi. I dag är han vd med tio anställda i aktiebolaget Grönt & Fint, som utför städ- och trädgårdsuppdrag i Eksjö.

Telefonen på kontoret i gamla polishuset ringer nästan oavbrutet. ”Visst, kan vi köra möbler till tippen, vi kommer runt halv åtta på morgonen”. Absolut, vi fäller träd och sågar ner buskar”.

-Ja, vi har mycket att göra, intygar Mikael Andersson, och berättar att de nya lokalerna i gamla polishuset egentligen redan är för små. Allt fler uppdrag kräver mer maskiner, som i sin tur kräver mer utrymme.

Den kommunala tjänsten Fixar-Albert lades ner när Rut-avdraget infördes. I stället bildades Em-Kraftverket, en paraplyorganisation i form av en ekonomisk förening som bland annat omfattade Grönt & Fint.
Från och med 1 juni i år står företaget på egna ben.

- Nu är vi ett helt vanligt aktiebolag, men jag brukar säga att vi har sociala förtecken,säg er Mikael, som med sin yrkeserfarenhet vet hur svårt det kan vara för invandrare och långtidsarbetslösa att ta sig in på arbetsmarknaden. Men han vet också vilken potential dessa människor har. 

- Kanske kräver det här sättet att arbeta lite bättre tålamod och lite mer coachning. Men det ger så mycket tillbaka. Det allra bästa med mitt jobb är att få se medarbetarna växa, stärkas och utvecklas, säger Mikael, som är förvånad att inte fler företag ser värdet och möjligheterna.  Kristofer Persson och Salah Hachukaev är upptagna med flyttstädning och trädgårdsfix i en villa på Pilgatan. Båda stortrivs på Grönt & Fint.

- Det är fritt och omväxlande och vi disponerar själva vår tid, säger Kristofer. Visst är det slitsamt ibland men eftersom arbetsuppgifterna varierar finns det alltid utrymme för återhämtning. - Det här är den bästa arbetsplatsen man kan tänka sig. Vi är ett bra arbetslag där alla respekterar varandra, säger Salah.

- Jag har bott i Sverige sedan 2004 och för mig är det här jobbet den bästa språkträning jag kan få.

Kunderna finns i alla åldrerskategorier, men en stor målgrupp är äldre som antingen valt bort hemtjänsten eller anlitar Grönt & Fint som ett komplement till de kommunala tjänsterna.

- Det är väldigt roligt att så många har hittar oss. Det finns helt klart ett behov på marknaden, säger Mikael som samtidigt valt att inte växa för fort.

- Det är viktigare att vi har en bra balans över hela året och att arbetsuppgifterna räcker till även under vintern, säger Mikael.

Drömmen är att på sikt öppna en filial i Nässjö.


Nu öppnar Filmbyn Småland

EKSJö En proffsig och lekfull utställning som lockar fram barnet i en. Så beskriver man nog enklast Filmbyn Småland, som efter år av förberedelser nu slår upp portarna för allmänheten. Brevet hemifrån har varit på plats och provlekt.

Slättvallen får ställplats

EKSJö Lagom till Filmbyns invigning öppnar en helt ny ställplats för husbilar, bara några hundra meter från det nya besöksmålet. Bakom satsningen står den lokala idrottsföreningen Hjältevad Mariannelunds IS.

Tar pulsen på Eksjöhandeln

EKSJö Som ett led i Eksjö stadsutvecklings strategiarbete har entreprenören Carina Eldåker fått uppdraget att intervjua handlare och fastighetsägare i stadskärnan. Samtalen blir grunden för en nulägesanalys.

Det stora kafferepet

EKSJö Nu är det dags för Eksjöborna och besökare till Eksjö att samlas i ett stort och härligt kafferep – både i Eksjö och i Mariannelund – och vara med när platsen Eksjös egna signaturbulle Eksjöknuten invigs!

Evenemang i regionen

Eksjö

Saknar data från alltsomsker.nu

Se hela evenemangskalendern på alltsomsker.nu

Nyhetsbrevet sponsras av:

Vi som publicerar på brevethemifrån.se: