Öppna / stäng meny

Lokalproducerat från Högeberg

Fler bilder

Fakta

Är du intresserad av att köpa kött/korv från Högeberg?
Kontakta Anders på 070-6583819

Att äta livsmedel som producerats lokalt tilltalar allt fler och på många matbord i regionen har kött och korv från Högebergs gård blivit ett självklart inslag. Anders och Maria Larsson som driver gården är nöjda så länge svensken köper svenskt kött, men genom direktförsäljningen från gården får de tillfälle att möta konsumenten.

Varje år föds drygt 2100 grisar på gården Högeberg utanför Ingatorp. De allra flesta skickas efter ett tre månader vidare till nästa anhalt i suggringen. De grisar som av olika anledningar fått en tuff start i livet, kanske väger lite för lite eller klarat sig sämre i konkurrensen i syskonskaran, stannar kvar på gården. I en avdelning med ströade boxar får de förutom fri tillgång till mat lite extra omsorg. Att de mår gott syns inte minst på tillväxtkurvorna.

– På bara några veckor har de vuxit i kapp, berättar Anders, som 2010 testade idén att från dessa grisar sälja köttlådor direkt till konsument. Trots att han i princip inte har marknadsfört sig alls (hemsida är på gång nu!) är efterfrågan stor.

Köttet styckas och vakuumförpackas i Brantestad och levereras till dörren efter beställning. Numera körs en viss procent av köttet till Hugos Chark i Örserum och förvandlas till isterband, ölkorv, medvurst, wienerkorv och prinskorv. Korvförsäljningen sker dels på marknader och men också direkt till restauranger. I veckan serverades Högebergs isterband exempelvis på Stjernbergs Skafferi i Mariannelund. I kylen i Högeberg finns alltid ett litet korvlager för de kunder som hör av sig direkt till gården.

– Kött- och korvförsäljningen är fortfarande en väldigt liten del av verksamheten, kanske 50 grisar per år. Men det är fantastiskt roligt att sälja direkt till konsumenten, säger Anders, som till sommaren funderar på att sätta upp en kyldisk med självbetjäning vid vägen. I de mer långsiktiga drömmarna finns en gårdsbutik.

På gården finns förutom grisarna ett 40-tal dikor i lösdriftstall, men i dagsläget säljs inget nötkött direkt till konsument.

– Det kanske kommer i framtiden, det skulle kunna vara ytterligare ett ben att stå på. Grisbranschen är känslig. Just nu är efterfrågan på svensk fläskkött liten eftersom den utländska marknaden, med helt andra djurskyddslagar, kan sälja billigare kött, säger Anders. Efter många år i branschen är han luttrad. Han hoppas dock att fler svenskar ska inse värdet av att äta svenskt kött.
– Oavsett vad som händer kommer det alltid att finnas grisar på Högeberg.

 


Frida och Oskar får vd-poster

EKSJö Det blev en händelserik torsdag i LindholmsGruppen. På morgonen presenterade Eksjöhus nyheten att syskonen Frida Scherdén och Oskar Lindholm, som fjärde generationens husbyggare i Eksjö, tar över vd-posterna för Eksjöhus AB och Eksjö Modulbygg AB. Samma kväll fick LindholmsGruppen Årets ta-sig-församhetspris på Eksjö Näringslivsfest.

Magisk näringslivsfest

EKSJö Blomsterboden, Spakarps Plantskola, Lunnagårds Sjukhem AB, Regnbågsdalens Café och Guesthouse, Lindholmsgruppen och Markus Kyllenbeck står för årets prestationer inom näringslivet i Eksjö kommun. I går hyllades de på Eksjö näringslivsfest. Festen arrangeras sedan många år tillbaka av eksjö.nu. Årets upplaga går till historien som en magisk afton.

Eksjö Kulturfestival med 50-tal evenemang i hela kommunen

EKSJö Fredag den 26 oktober startar Eksjö Kulturfestival! En vecka späckad av kulturevenemang för alla åldrar i hela kommunen. Invigningen sker på Skuruhatt med stor eldshow och spökvandring.

Galaxen lagar från grunden

EKSJö I förskolehuset Galaxens kök lagas allt utom köttbullarna från grunden. Under klimatveckan serverades enbart närproducerad/svensk mat. ”Vår dröm är att ha lokala leverantörer”, säger kocken Marianne Jonsson.

Evenemang i regionen

Eksjö

Saknar data från alltsomsker.nu

Se hela evenemangskalendern på alltsomsker.nu

Nyhetsbrevet sponsras av:

Vi som publicerar på brevethemifrån.se: