Öppna / stäng meny

Mariannelundskarameller i Eksjö

Fler bilder

Sedan 1929 har Mariannelunds Karamellkokeri försett lokalbefolkning, marknadsbesökare och turister med godishantverk. I år har kokeriet öppnat butik i Gamla stan i Eksjö. Adressen är Norra Storgatan 29.

Tillverkningen sker precis som tidigare i karamellkokeriets lokaler på Parkgatan i Mariannelund, där man också kan se hur tillverkningen går till – allt enligt gamla beprövade hantverksmässiga metoder enligt hemliga recept som gått i arv i generationer. Här produceras ungefär 200 ton godis per år. Butiken i Mariannelund, som också är nyrenoverad, är öppen hela sommaren.

– Vi har varit på jakt efter ytterligare en försäljningskanal. När Eksjö kommun erbjöd oss att hyra lokalen på Norra Storgatan över sommaren bestämde vi oss för att testa, berättar Cecilia Johnsson, som driver Mariannelunds Karamellkokeri.

Redan första veckan i juni var det full fart i butiken i Gamla stan.
– Turisterna hittar hit och uppskattar vårt sortiment och våra smaker, säger Emilia Rosenqvist, som är en av de ungdomar som arbetar i godisbutiken i Eksjö. Hon och hennes kollegor håller öppet sju dagar i veckan och här finns det mesta ur karamellfabrikens breda sortiment – allt från dagsfärska kokosbollar till praliner. Här finns självklart också de högaktuella landslagskaramellerna i VM-lagens egna färger.

Mikrofond Småland

EKSJö Vill du göra en satsning i Småland och behöver säkerhet för banklån, rådgivning eller ett mikrolån? Då kan Mikrofond Småland vara ett alternativ. Mikrofond Småland vänder sig till privatpersoner och småföretag men också till samhällsföreningar och byagrupper.

Ola odlar ätbart

EKSJö Ola Johansson har odlat hela sitt liv. Sedan några år är han tillbaka i barndomshemmet i Mariannelund och den 3000 kvadratmeter stora trädgården vid prästgårdsallén. I samband med klimatveckan har han öppen trädgård och kommer också lära kommunens femåringar mer om odling genom en satsning i Vildparken.

Succé för stadsfesten - igen

EKSJö Inför tioårsjubileet 2017 diskuterade Föreningen Fiesta alternativet att låta ett lyckat jubileum avsluta en epok med stadsfester i Eksjö. Man bestämde sig slutligen för att arrangera en elfte upplaga och att utveckla ett redan lyckad koncept ytterligare. Med facit i hand kan man konstatera att föreningen lyckades. Eksjö Stadsfest 2018 blev en succé.

Wäduren får nytt liv

EKSJö Hon har bland annat drivit restaurang och kafé på järnvägsstationen i Nässjö. Han har jobbat som militär och mäklare. Som pensionärer bestämde de sig för att blåsa liv Wäduren i Bruzaholm, där de öppnat sommarkafé. Nästa år planerar de för både vandrarhem och ställplats.

Nyhetsbrevet sponsras av:

Vi som publicerar på brevethemifrån.se: