Öppna / stäng meny

Mariannelundskarameller i Eksjö

Fler bilder

Sedan 1929 har Mariannelunds Karamellkokeri försett lokalbefolkning, marknadsbesökare och turister med godishantverk. I år har kokeriet öppnat butik i Gamla stan i Eksjö. Adressen är Norra Storgatan 29.

Tillverkningen sker precis som tidigare i karamellkokeriets lokaler på Parkgatan i Mariannelund, där man också kan se hur tillverkningen går till – allt enligt gamla beprövade hantverksmässiga metoder enligt hemliga recept som gått i arv i generationer. Här produceras ungefär 200 ton godis per år. Butiken i Mariannelund, som också är nyrenoverad, är öppen hela sommaren.

– Vi har varit på jakt efter ytterligare en försäljningskanal. När Eksjö kommun erbjöd oss att hyra lokalen på Norra Storgatan över sommaren bestämde vi oss för att testa, berättar Cecilia Johnsson, som driver Mariannelunds Karamellkokeri.

Redan första veckan i juni var det full fart i butiken i Gamla stan.
– Turisterna hittar hit och uppskattar vårt sortiment och våra smaker, säger Emilia Rosenqvist, som är en av de ungdomar som arbetar i godisbutiken i Eksjö. Hon och hennes kollegor håller öppet sju dagar i veckan och här finns det mesta ur karamellfabrikens breda sortiment – allt från dagsfärska kokosbollar till praliner. Här finns självklart också de högaktuella landslagskaramellerna i VM-lagens egna färger.

Läge för nybygge?

EKSJö Funderar du på att bygga hus i Eksjö kommun? Passa på, än så länge finns tomter till det facila priset av en krona i samtliga orter, förutom i Eksjö stad. För den som vill bo strandnära erbjuds byggklara tomter nära såväl Försjön som Bellen och Åsjön.

Tågbanan viktig för Vida

EKSJö När produktionen är i full gång lastas 19 tågvagnar färdigsågat virke i veckan från Vidas anläggning i Hjältevad. Företaget ser gärna ännu större transporter via järnvägen. ​

Jennie gillar verkstad

EKSJö Hemvändaren Jennie Svensson valdes i våras till ordförande i Emilkraften. Helt nyligen blev det klart att hon från och med i höst också blir ny näringslivsutvecklare i Eksjö kommun, med fokus på handel och turistföretagande.

Kvalitetsstämpel för kaféer

EKSJö En har funnits med länge, både som konditori och på listan över Sveriges bästa caféer. Den andra är en nykomling, både fysiskt i tallskogen utanför Mariannelund och i den prestigefyllda boken. Lennarts Konditori och Zedigs Glass finns båda med i årets upplaga av White Guide.

Nyhetsbrevet sponsras av:

Vi som publicerar på brevethemifrån.se: