Öppna / stäng meny

Odlingsakademien - odling som livsstil

Fakta

Vill du gå på odlingskurs i Eksjö, Mariannelund eller Vimmerby under 2019? Skicka en intresseanmälan till kristina@ingebohagar.se så får du ett informationsbrev med vidare instruktioner. Antalet platser är begränsat och kommer att fördelas utifrån de sökandes motiveringar.

Under 2019 sjösätter Astrid Lindgrens Hembygd ett nytt hållbarhetsprojekt med fokus på odling. Först ut är tre parallella odlingskurser. Kurserna hålls i Eksjö, Mariannelund och Vimmerby med tre av områdets mest erfarna odlare som ledare: Eva Ekenberg och Ola Johansson och Hillevi Helmfrid. Kurserna följer odlingsåret och omfattar en kväll i månaden från februari till november.

Världen är i gungning. Extremväder med torka, översvämningar, bränder och uteblivna skördar har drabbat oss närmare än någonsin. Det är hög tid att göra verkstad, nu krävs konkreta insatser för att minska vår miljöbelastning och öka vår krisberedskap när det gäller livsmedelsförsörjningen. Resurserna, odlingsmarkerna och kunskaperna finns i vårt område. Det som behövs är kunskapsöverföring, inspiratörer och mötesplatser, resonerade Astrid Lindgrens Hembygd och skapade projektet Odlingsakademien - odling som livsstil. Projektet vänder sig till både etablerade odlare och till nybörjare.

I Odlingsakademien ingår, förutom odlingskurserna, även föreläsningar, studieresor, inspirationsträffar, gårdsbesök och nätverksbyggande. Under 2020 kommer de som fullföljt någon av kurserna (eller motsvarande) dessutom få möjlighet att söka stöd till en odlingstunnel för att kunna odla tillsammans med andra i sitt närområde.

Astrid Lindgrens Hembygd har lång erfarenhet av hållbarhetsarbete och lade i projektet Framtidsforum grunden för ett arbetssätt som är närmast unikt i leadersverige. En sidoeffekt av projektet är Hillevi Helmfrids populära odlingskurser, som hållits vid Vuxenskolan och Gamleby folkhögskola.
– Jag har upptäckt att odling är en ingång för att prata om större frågor – kretslopp, biologisk mångfald, konsumtion, transporter och meningen med livet. Många som lär sig odla ekologiskt och enligt permakulturens och skogsträdgårdens principer vittnar om att de under resans gång också ändrar sin livsstil, säger Hillevi. Hennes kurs kommer att drivas på 20 procent studiefart med hemuppgifter. De övriga blir traditionella kvällskurser.

Odlingsakademien blir också en mötesplats för människor vill leva mer hållbart.
– Många efterfrågar möjligheten att bidra till en bättre värld men vet inte var de ska börja. Odlingsakademien blir en aktör som kan arbeta konkret med att skapa attraktiva hållplatser där människor kan hoppa på framtidståget, säger Kristina Lindelöf i projektets styrgrupp.

Mer information:
www.astridlindgrenshembygd.se/odlingsakademien

 

Frida och Oskar får vd-poster

EKSJö Det blev en händelserik torsdag i LindholmsGruppen. På morgonen presenterade Eksjöhus nyheten att syskonen Frida Scherdén och Oskar Lindholm, som fjärde generationens husbyggare i Eksjö, tar över vd-posterna för Eksjöhus AB och Eksjö Modulbygg AB. Samma kväll fick LindholmsGruppen Årets ta-sig-församhetspris på Eksjö Näringslivsfest.

Magisk näringslivsfest

EKSJö Blomsterboden, Spakarps Plantskola, Lunnagårds Sjukhem AB, Regnbågsdalens Café och Guesthouse, Lindholmsgruppen och Markus Kyllenbeck står för årets prestationer inom näringslivet i Eksjö kommun. I går hyllades de på Eksjö näringslivsfest. Festen arrangeras sedan många år tillbaka av eksjö.nu. Årets upplaga går till historien som en magisk afton.

Eksjö Kulturfestival med 50-tal evenemang i hela kommunen

EKSJö Fredag den 26 oktober startar Eksjö Kulturfestival! En vecka späckad av kulturevenemang för alla åldrar i hela kommunen. Invigningen sker på Skuruhatt med stor eldshow och spökvandring.

Galaxen lagar från grunden

EKSJö I förskolehuset Galaxens kök lagas allt utom köttbullarna från grunden. Under klimatveckan serverades enbart närproducerad/svensk mat. ”Vår dröm är att ha lokala leverantörer”, säger kocken Marianne Jonsson.

Evenemang i regionen

Eksjö

Saknar data från alltsomsker.nu

Se hela evenemangskalendern på alltsomsker.nu

Nyhetsbrevet sponsras av:

Vi som publicerar på brevethemifrån.se: