Öppna / stäng meny

Teaterproffs ger tillbaka till Eksjö

Fakta

Föreställningar
Fredag 18/11 kl. 19:30

Lördag 19/11 kl. 15:00 & 19:30

Söndag 20/11 kl. 18:00

Lördag 26/11 kl. 15:00 & 19:30

Söndag 27 kl. 15:00 & 19:30

Den 18 november är det premiär för Highschool musical med ett 50-tal amatörskådespelare på Fritidsgårdens scen i Eksjö. Bakom produktionen står en handfull unga hemvändare, sprungna ur föreningen Teatertolvan, och därefter utbildade inom teater och kultur. ”Vi har fått sjukt mycket av Eksjö, nu vill vi ge något tillbaka” säger regissör Crille Atting.

Crille Atting är regissör och Linn Bogmark är producent. Båda har sina första teaterupplevelser från Teatertolvans uppsättningar i barndomsstaden Eksjö. Trots att de båda numera är både välutbildade och beresta, med erfarenheter från professionella sammanhang finns det fortfarande ingenting som slår amatörteaterproduktionerna i Eksjö.
– Den rena glädjen och gemenskapen där alla som vill får vara med, den går inte att jämföra med någonting inom showbusiniess. Där är allting just business, det är mer armbågar och hela produktionen är ett jobb, konstaterar Linn.
Hon har kandidatexamen som kulturproducent och har jobbat med stora artister, bland annat som turnéledare för Rhapsody in Rock.

Crille Atting har yrkesutbildning som musikalartist från ansedda skolor i Umeå och London och har jobbat med underhållning utomlands. Men den bästa tiden i hans liv är fortfarande Peter Pan-uppsättningen hemma i Eksjö, där Crille spelade huvudrollen tillsammans med professionella skådespelaren Magnus Borén.
– Vi hade ett helt hus i anslutning till scenen som var uppbyggd i ett cirkustält. I huset fanns replokaler, ateljé, verkstad, danssal, café och mängder av föräldrar som hjälpte till. Jag bodde i princip i det huset, det var en underbar tid, säger Crille, som där och då bestämde sig för att bli musikalartist.
– Teatertolvan har betytt massor för oss. Utan Gunnar Forsell och hans engagemang för teatern i Eksjö hade vi inte varit där vi är i dag. Nu är det vår tur att ge tillbaka, säger Linn.

Tillsammans med bland andra koreografen Moa Rundberg och den musikaliska ledaren Frida Johansson återgäldar de sin hemkommun i dubbel bemärkelse. Kunskapen som de unga och högt utbildade ledarna hämtat in på olika håll delar de nu med sig av till nya barn- och ungdomsskådespelare. Dessutom bjuder de Eksjöborna på en förstklassig kulturupplevelse.
 Vi har alltid haft hög standard på våra uppsättningar i Eksjö. Men som unga och nyutexaminerade, med ny energi och friska sinnen, lyfter vi den här föreställningen ytterligare en nivå. Det här blir något helt nytt, lovar Crille.

Premiären är den 18 november och därefter följer åtta förställningar under två helger. Biljetter säljs på www.nortic.se

 

Mikrofond Småland

EKSJö Vill du göra en satsning i Småland och behöver säkerhet för banklån, rådgivning eller ett mikrolån? Då kan Mikrofond Småland vara ett alternativ. Mikrofond Småland vänder sig till privatpersoner och småföretag men också till samhällsföreningar och byagrupper.

Ola odlar ätbart

EKSJö Ola Johansson har odlat hela sitt liv. Sedan några år är han tillbaka i barndomshemmet i Mariannelund och den 3000 kvadratmeter stora trädgården vid prästgårdsallén. I samband med klimatveckan har han öppen trädgård och kommer också lära kommunens femåringar mer om odling genom en satsning i Vildparken.

Succé för stadsfesten - igen

EKSJö Inför tioårsjubileet 2017 diskuterade Föreningen Fiesta alternativet att låta ett lyckat jubileum avsluta en epok med stadsfester i Eksjö. Man bestämde sig slutligen för att arrangera en elfte upplaga och att utveckla ett redan lyckad koncept ytterligare. Med facit i hand kan man konstatera att föreningen lyckades. Eksjö Stadsfest 2018 blev en succé.

Wäduren får nytt liv

EKSJö Hon har bland annat drivit restaurang och kafé på järnvägsstationen i Nässjö. Han har jobbat som militär och mäklare. Som pensionärer bestämde de sig för att blåsa liv Wäduren i Bruzaholm, där de öppnat sommarkafé. Nästa år planerar de för både vandrarhem och ställplats.

Nyhetsbrevet sponsras av:

Vi som publicerar på brevethemifrån.se: