Öppna / stäng meny

Teaterproffs ger tillbaka till Eksjö

Fakta

Föreställningar
Fredag 18/11 kl. 19:30

Lördag 19/11 kl. 15:00 & 19:30

Söndag 20/11 kl. 18:00

Lördag 26/11 kl. 15:00 & 19:30

Söndag 27 kl. 15:00 & 19:30

Den 18 november är det premiär för Highschool musical med ett 50-tal amatörskådespelare på Fritidsgårdens scen i Eksjö. Bakom produktionen står en handfull unga hemvändare, sprungna ur föreningen Teatertolvan, och därefter utbildade inom teater och kultur. ”Vi har fått sjukt mycket av Eksjö, nu vill vi ge något tillbaka” säger regissör Crille Atting.

Crille Atting är regissör och Linn Bogmark är producent. Båda har sina första teaterupplevelser från Teatertolvans uppsättningar i barndomsstaden Eksjö. Trots att de båda numera är både välutbildade och beresta, med erfarenheter från professionella sammanhang finns det fortfarande ingenting som slår amatörteaterproduktionerna i Eksjö.
– Den rena glädjen och gemenskapen där alla som vill får vara med, den går inte att jämföra med någonting inom showbusiniess. Där är allting just business, det är mer armbågar och hela produktionen är ett jobb, konstaterar Linn.
Hon har kandidatexamen som kulturproducent och har jobbat med stora artister, bland annat som turnéledare för Rhapsody in Rock.

Crille Atting har yrkesutbildning som musikalartist från ansedda skolor i Umeå och London och har jobbat med underhållning utomlands. Men den bästa tiden i hans liv är fortfarande Peter Pan-uppsättningen hemma i Eksjö, där Crille spelade huvudrollen tillsammans med professionella skådespelaren Magnus Borén.
– Vi hade ett helt hus i anslutning till scenen som var uppbyggd i ett cirkustält. I huset fanns replokaler, ateljé, verkstad, danssal, café och mängder av föräldrar som hjälpte till. Jag bodde i princip i det huset, det var en underbar tid, säger Crille, som där och då bestämde sig för att bli musikalartist.
– Teatertolvan har betytt massor för oss. Utan Gunnar Forsell och hans engagemang för teatern i Eksjö hade vi inte varit där vi är i dag. Nu är det vår tur att ge tillbaka, säger Linn.

Tillsammans med bland andra koreografen Moa Rundberg och den musikaliska ledaren Frida Johansson återgäldar de sin hemkommun i dubbel bemärkelse. Kunskapen som de unga och högt utbildade ledarna hämtat in på olika håll delar de nu med sig av till nya barn- och ungdomsskådespelare. Dessutom bjuder de Eksjöborna på en förstklassig kulturupplevelse.
 Vi har alltid haft hög standard på våra uppsättningar i Eksjö. Men som unga och nyutexaminerade, med ny energi och friska sinnen, lyfter vi den här föreställningen ytterligare en nivå. Det här blir något helt nytt, lovar Crille.

Premiären är den 18 november och därefter följer åtta förställningar under två helger. Biljetter säljs på www.nortic.se

 

Frida och Oskar får vd-poster

EKSJö Det blev en händelserik torsdag i LindholmsGruppen. På morgonen presenterade Eksjöhus nyheten att syskonen Frida Scherdén och Oskar Lindholm, som fjärde generationens husbyggare i Eksjö, tar över vd-posterna för Eksjöhus AB och Eksjö Modulbygg AB. Samma kväll fick LindholmsGruppen Årets ta-sig-församhetspris på Eksjö Näringslivsfest.

Magisk näringslivsfest

EKSJö Blomsterboden, Spakarps Plantskola, Lunnagårds Sjukhem AB, Regnbågsdalens Café och Guesthouse, Lindholmsgruppen och Markus Kyllenbeck står för årets prestationer inom näringslivet i Eksjö kommun. I går hyllades de på Eksjö näringslivsfest. Festen arrangeras sedan många år tillbaka av eksjö.nu. Årets upplaga går till historien som en magisk afton.

Eksjö Kulturfestival med 50-tal evenemang i hela kommunen

EKSJö Fredag den 26 oktober startar Eksjö Kulturfestival! En vecka späckad av kulturevenemang för alla åldrar i hela kommunen. Invigningen sker på Skuruhatt med stor eldshow och spökvandring.

Galaxen lagar från grunden

EKSJö I förskolehuset Galaxens kök lagas allt utom köttbullarna från grunden. Under klimatveckan serverades enbart närproducerad/svensk mat. ”Vår dröm är att ha lokala leverantörer”, säger kocken Marianne Jonsson.

Evenemang i regionen

Eksjö

Saknar data från alltsomsker.nu

Se hela evenemangskalendern på alltsomsker.nu

Nyhetsbrevet sponsras av:

Vi som publicerar på brevethemifrån.se: