Öppna / stäng meny

Teaterproffs ger tillbaka till Eksjö

Fakta

Föreställningar
Fredag 18/11 kl. 19:30

Lördag 19/11 kl. 15:00 & 19:30

Söndag 20/11 kl. 18:00

Lördag 26/11 kl. 15:00 & 19:30

Söndag 27 kl. 15:00 & 19:30

Den 18 november är det premiär för Highschool musical med ett 50-tal amatörskådespelare på Fritidsgårdens scen i Eksjö. Bakom produktionen står en handfull unga hemvändare, sprungna ur föreningen Teatertolvan, och därefter utbildade inom teater och kultur. ”Vi har fått sjukt mycket av Eksjö, nu vill vi ge något tillbaka” säger regissör Crille Atting.

Crille Atting är regissör och Linn Bogmark är producent. Båda har sina första teaterupplevelser från Teatertolvans uppsättningar i barndomsstaden Eksjö. Trots att de båda numera är både välutbildade och beresta, med erfarenheter från professionella sammanhang finns det fortfarande ingenting som slår amatörteaterproduktionerna i Eksjö.
– Den rena glädjen och gemenskapen där alla som vill får vara med, den går inte att jämföra med någonting inom showbusiniess. Där är allting just business, det är mer armbågar och hela produktionen är ett jobb, konstaterar Linn.
Hon har kandidatexamen som kulturproducent och har jobbat med stora artister, bland annat som turnéledare för Rhapsody in Rock.

Crille Atting har yrkesutbildning som musikalartist från ansedda skolor i Umeå och London och har jobbat med underhållning utomlands. Men den bästa tiden i hans liv är fortfarande Peter Pan-uppsättningen hemma i Eksjö, där Crille spelade huvudrollen tillsammans med professionella skådespelaren Magnus Borén.
– Vi hade ett helt hus i anslutning till scenen som var uppbyggd i ett cirkustält. I huset fanns replokaler, ateljé, verkstad, danssal, café och mängder av föräldrar som hjälpte till. Jag bodde i princip i det huset, det var en underbar tid, säger Crille, som där och då bestämde sig för att bli musikalartist.
– Teatertolvan har betytt massor för oss. Utan Gunnar Forsell och hans engagemang för teatern i Eksjö hade vi inte varit där vi är i dag. Nu är det vår tur att ge tillbaka, säger Linn.

Tillsammans med bland andra koreografen Moa Rundberg och den musikaliska ledaren Frida Johansson återgäldar de sin hemkommun i dubbel bemärkelse. Kunskapen som de unga och högt utbildade ledarna hämtat in på olika håll delar de nu med sig av till nya barn- och ungdomsskådespelare. Dessutom bjuder de Eksjöborna på en förstklassig kulturupplevelse.
 Vi har alltid haft hög standard på våra uppsättningar i Eksjö. Men som unga och nyutexaminerade, med ny energi och friska sinnen, lyfter vi den här föreställningen ytterligare en nivå. Det här blir något helt nytt, lovar Crille.

Premiären är den 18 november och därefter följer åtta förställningar under två helger. Biljetter säljs på www.nortic.se

 

Jobb- och utbildningsmässa

EKSJö Söker du jobb eller sommarjobb i Eksjö? Eller är du bara nyfiken på vilka karriärmöjligheter som finns i kommunen? Då ska du boka in onsdagen den 20 mars och årets upplaga av jobb- och utbildningsmässan i Olsbergs Arena.

Linnea lever sin dröm

EKSJö Ett år efter studenten anställdes Linnea Wilhelmsson som konstruktör på Bruzaholms Bruk. - Jobbet har gjort det möjligt för mig att leva min dröm, säger Linnea, som 20 år gammal äger ett eget hus i byn Åsen utanför Bellö. Här hon odlar sina egna grönsaker och har i liten skala börjat föda upp kaniner för klimatsmart köttproduktion.

Eksjötitlar under granen

EKSJö För den som gillar hårda platta paket finns det gott om lokala alternativ i år. Lagom till julhandeln har inte mindre än fyra böcker med Eksjöanknytning släppts!

Odlingsakademien - odling som livsstil

EKSJö Under 2019 sjösätter Astrid Lindgrens Hembygd ett nytt hållbarhetsprojekt med fokus på odling. Först ut är tre parallella odlingskurser. Kurserna hålls i Eksjö, Mariannelund och Vimmerby med tre av områdets mest erfarna odlare som ledare: Eva Ekenberg och Ola Johansson och Hillevi Helmfrid. Kurserna följer odlingsåret och omfattar en kväll i månaden från februari till november.

Nyhetsbrevet sponsras av:

Vi som publicerar på brevethemifrån.se: