Tonerna från 400 musiker fyllde Stora torget i tattoo-finalen

Fler bilder

Eksjö International Tattoo är över för den här gången. 2016 års upplaga går till historien som en storslagen musikalisk upplevelse. Årets föreställning präglades av hög kvalitet, humor och en biljettförsäljning över förväntan.

Vartannat år serveras invånarna i Eksjö kommun ett smörgåsbord av proffsiga musikkårer från olika delar av världen. I årets tattoo deltog, förutom ett antal svenska musikkårer, musiker från Ungern, Lettland, Danmark och Storbritannien.

Trots att eksjöpubliken är bortskämd med hög kvalitet var det nog en och annan på läktaren som nöp sig i armen när Englands stolthet och en av världens bästa musikkårer, The Band of Her Majesty´s Royal Marins, tågade in på Stora torget. Med nästan obeskrivlig precision framförde de sitt program. Stunden förevigades av mobiltelefoner i luften och mer än en vuxen karl tog av glasögonen och torkade tårar.
– Det här har vi väntat på länge. Bättre än så här blir det inte, fastslog konferencier Thore Bäckman i sin presentation.

Nästan lika storslaget blev det när säckpipeblåsarna i sina skotska folkdräkter gjorde entré i kärnan av den småländska trästaden. För många är säckpipan ett måste på ett riktigt tattoo. Eksjö International Tattoo omfattade även dans, körsång och en bred repertoar. Föreningen uppmuntrar gärna unga musiker och hade den här gången bjudit in duktiga Engelholm Marching Band och en stor ungdomsorkester från Lettland, som båda imponerade på arenan.

Fenomenet tattoo har förvisso starka kopplingar till militärmusiken. Men den som tror att föreställningen enbart handlar om taktfasta marscher och korrekta, raka led kunde inte ha mer fel. Nuförtiden bjuder musikkårerna även på trallvänlig populärmusik, gamla örhängen och en stor portion lekfullhet. Uppfinningsrika figurationer och otippad dramaturgi faller publiken i smaken. Johan Bauer Brass från Jönköpings Musik och teater bjuder på pausunderhållning och lyckas, trots att bandet bara består av fem personer, vid ett par tillfällen fylla ut hela den stora arenan.

Totalt medverkar 400 musiker och när alla förenas i finalnumret Highland Cathedral under ledning av Torgny Hanson tar de fullkomligt andan ur publiken. Den ideellt arbetande tattooföreningen har gjort det igen - skapat en alldeles, alldeles underbar upplevelse i Eksjö! 

Dessutom har biljettförsäljningen gått över förväntan. Trots att regnet både hängde i luften och stundtals vräkte ner under helgen var det bra tryck på försäljningen av kvarvarande biljetter. Turistbyrån var öppen till kl. 20 på lördagskvällen och sålde biljetter in i det sista.

– Det ser jättebra ut. Vi har sålt minst ett par hundra fler biljetter än för två år sedan, summerar projektledare Thomas Samuelsson, på söndagen.

Precis som för två år sedan var också eftermiddagsföreställningen utsåld.
- Vi gjorde en stor satsning på bussbolagen inför förra tattoet och det jobbet har vi haft nytta av även i år, sa pressansvariga Lotta Alnemo, som tillsammans med övriga ledningen gladdes åt fullsatta läktare.

Fettisdag med kanelbullesemla

EKSJö På Stjernbergs Skafferi i Mariannelund firar man i år fettisdag med kanelbullesemlor. Bullen introducerades för ett par veckor sedan och har redan blivit mångas favorit - för en del har den seglat upp och blivit den godaste semlan på marknaden

63 Motors - ny bilaffär i Eksjö

EKSJö Under 2017 startade inte mindre än 104 nya företag i Eksjö kommun. Ett av dem var bilfirman 63 Motors med lokal vid Kaffekullen. Verksamheten drivs av bröderna Shafiq och Abdullah Saloum, som kom till Sverige för bara tre år sedan.

Generationsskifte på Carlos

EKSJö Sophie Carlo har i princip vuxit upp i familjens klädbutik vid Stora torget i Eksjö. Som 15-åring började hon både mannekänga och sommarjobba hos sina föräldrar. De senaste åren har hon varit delaktig i inköpen. Vid årsskiftet tog hon över Carlos, som fyller 110 år 2018.

Eksjöhus första modulhus till Sjöhagen

EKSJö ​Itolv AB exploaterar i samarbete med Eksjöhus det nya bostadsområdet Sjöhagen, som får både villor och bostadsrätter. Bostadsrätterna byggs i vår och husen tillverkas i Eksjöhus nyinvigda modulfabrik.

Evenemang i regionen

Eksjö

Saknar data från alltsomsker.nu

Se hela evenemangskalendern på alltsomsker.nu

Nyhetsbrevet sponsras av:

Vi som publicerar på brevethemifrån.se: