Öppna / stäng meny

För egen el - glöm vindkraft och satsa på solceller

Fakta

Egen El är startat av vänsterprofilen Johan Ehrenberg för att ge makten över elproduktionen till medborgarna. Flera söndagar i månaden arrangerar de visningar av sin demopark, Kullen, utanför Katrineholm.

Det har huvudbudskapet på den utflykt som en busslast omställare från Astrid Lindgrens Hembygd fick ta del av vid besöket i Katrineholm i söndags.

Johan Ehrenberg, som startade Egen El för några år sedan, berättade om hur han först trott på småskalig vindkraft som det bästa sättet att producera egen el. Men "vi bor ju inte där det blåser som mest" som Johan sa, detta i kombination med de hastigt sjunkande priserna på solceller har gjort solenergin överlägsen för de allra flesta egen el-producenter.

Kullen, demoanläggningen i Katrineholm, är fullpackad av små vindsnurror och solceller. Det finna alla typer att titta på och lära om. Egen El ser det hela som en folkrörelse för att ge makten över energin till bara till medborgaren. Men för de flesta deltagarna var det främst strikta ekonomiska och klimat-etiska argument som verkade väga tyngst. Även möjligheten att elektrifiera stugor utan elanslutning var av intresse för deltagarna.

Det enda som Johan fick mothugg i, var hur stora utsläppsminskningar som solceller på villataket ger.  Denna fråga kan diskuteras i oändlighet, men så länge vi handlar el med Europa är det svårt att helt skaka av sig att vad vi gör spelar roll. Lyssna t.ex. på dagens P1-morgon (ca 2:20:00 in i programmet).

Vilken lokal utveckling vill du att vi ska stödja?

FRAMTIDSFORUM Föreningen Astrid Lindgrens Hembygd drar upp riktlinjer för en ny programperiod. Du kan vara med och påverka redan nu. Välkommen till startmöte i den spännande processen att beskriva vad som kan göras i vårt område.

Skogsträdgårdskurs

FRAMTIDSFORUM En skogsträdgård är ett självreglerande ekosystem som du anlägger för att producera mat och andra nyttigheter med minimal arbetsinsats över tid. Kom och lär dig hur man gör över en helg i sommar. Antalet platser är begränsat!

Landsbygdsriksdagen 2014 - Omställning viktigaste frågan!

FRAMTIDSFORUM Framtidsforum besökte landsbygdsriksdagen i helgen, och efter lördagens Open space hade "Omställning" röstats fram som den viktigaste frågan att arbeta med på och för utvecklingen på Sveriges landsbygder!

Lokalekonomidagarna 2014 på Fredensborg

FRAMTIDSFORUM Nu har dokumentationen från Lokalekonomidagen på Fredensborg blivit klar. Inom kort kommer det även gå att se om alla föreläsningar då de filmades i sin helhet.

Nyhetsbrevet sponsras av:

Vi som publicerar på brevethemifrån.se: