Öppna / stäng meny

Lästips: Artikelserie i DN om skogen vi ärvde

Sveriges landskap håller dramatiskt på att förändras. Storskogen är snart oåterkalleligt borta, och för många betyder det att skogen som rekreation, som skafferi och som källa till upplevelser och inspiration försvinner. Istället breder de artfattiga virkesåkrarna ut sig. Maciej Zaremba skriver tankeväckande och upprörande om skogen vi ärvde som blivit en vedfabrik.

Är skogen bara en industriråvara, som Skogsstyrelsen tycks anse, eller är den dessutom ett landskap, människans miljö, alltså kultur – Skogen vi ärvde? Och skall de svenskar som inte äger skog ha rätt att invända mot beslut som påverkar framtidens landskap? Dessa frågor ställer Maciej Zaremba i repotageserien på DN kultur.

Man skulle kunna lägga till ytterligare en fråga, nämligen: Är skogens ekosystem och den biologiska mångfald som finns där enbart till för oss människor, eller har de dessutom ett värde i sig själva- ett värde som saknas i en virkesåker? Enligt Artdatabankens senaste lista är mer än hälften av Sveriges utrotningshotade arter knutna till skogen. Var och en av dessa är viktig för ekosystemens resiliens, och därmed också för oss människor. Men har de inte dessutom rätt att finnas till för sin egen skull?

Varken skogen som kultur eller skogen som värdefull i sig själv ryms i skogspolitiken eller i skogsbruket som det bedrivs på de flesta håll i Sverige idag. Industrin håller på att genomföra vad Zaremba kallar vår tids största kulturomvandling, och Miljöbalken är bara en rökridå.

Läs artiklarna här:

Del 1: Sveriges nya miljonprogram
Del 2: Lagen är en rökridå
Del 3: Motorsågsmassakern. Det finna alternativ men lagen kräver kalhyggen
Del 4: Skogens maffia: Så tog de makten över träden
Del 5: Skönheten och odjuret. Så drivs människan ut ur skogen

Vilken lokal utveckling vill du att vi ska stödja?

FRAMTIDSFORUM Föreningen Astrid Lindgrens Hembygd drar upp riktlinjer för en ny programperiod. Du kan vara med och påverka redan nu. Välkommen till startmöte i den spännande processen att beskriva vad som kan göras i vårt område.

Skogsträdgårdskurs

FRAMTIDSFORUM En skogsträdgård är ett självreglerande ekosystem som du anlägger för att producera mat och andra nyttigheter med minimal arbetsinsats över tid. Kom och lär dig hur man gör över en helg i sommar. Antalet platser är begränsat!

Landsbygdsriksdagen 2014 - Omställning viktigaste frågan!

FRAMTIDSFORUM Framtidsforum besökte landsbygdsriksdagen i helgen, och efter lördagens Open space hade "Omställning" röstats fram som den viktigaste frågan att arbeta med på och för utvecklingen på Sveriges landsbygder!

Lokalekonomidagarna 2014 på Fredensborg

FRAMTIDSFORUM Nu har dokumentationen från Lokalekonomidagen på Fredensborg blivit klar. Inom kort kommer det även gå att se om alla föreläsningar då de filmades i sin helhet.

Evenemang i regionen

Eksjö

Saknar data från alltsomsker.nu

Oskarshamn

Saknar data från alltsomsker.nu

Se hela evenemangskalendern på alltsomsker.nu

Nyhetsbrevet sponsras av:

Vi som publicerar på brevethemifrån.se: