Öppna / stäng meny

Medveten konsumtion i Eksjö

Några dagar innan jul besökte 'Medveten Konsumtion's Daniel Hägerby Eksjö. Inför ett nästan fullsatt Lilla Caféet pratade Daniel om hur din dagliga konsumtion påverkar människor runt hela jorden.

Det var ett starkt föredrag och konsumtionens olika aspekter Daniel Hägerby gav strax innan jul. Ett av kvällens huvudord var det något slitna 'konsumentmakt'. Ordet fick under kvällen lite av en upprättelse, och vi fick lära oss att det inte bara handlade om VAD man konsumerar, utan även om att det kan betyda att man INTE konsumerar.

Daniel menar att vi i varje konsumtionsval har "rösträtt". Rösträtt för schyssta löner och arbetsvillkor, rösträtt för hållbar råvaruutvinning, rösträtt för en bättre framtid för alla.

Som exempel tog Daniel upp den rika världens slit och slängförhållande till bl.a. mobiltelefoner, en vara som innan du köper den i handeln har satts ihop i ena delen av världen med råvaror, från minst 30 olika gruvor, från andra delen av världen. Är det rimligt att en sådan kan kosta så lite som under 1000-lappen?

Ett annat exempel var våra klädkedjor, där det går att "fynda" ett linne för under 50 kr (till ordinarie pris).
Daniel vill att vi frågar oss i de situationerna, är detta verkligen varans egentliga pris? Han vill att vi ska vara medvetna om att om inte jag som slutkonsument betalar varans fulla värde så är det någon annan som får göra det...

Vilken lokal utveckling vill du att vi ska stödja?

FRAMTIDSFORUM Föreningen Astrid Lindgrens Hembygd drar upp riktlinjer för en ny programperiod. Du kan vara med och påverka redan nu. Välkommen till startmöte i den spännande processen att beskriva vad som kan göras i vårt område.

Skogsträdgårdskurs

FRAMTIDSFORUM En skogsträdgård är ett självreglerande ekosystem som du anlägger för att producera mat och andra nyttigheter med minimal arbetsinsats över tid. Kom och lär dig hur man gör över en helg i sommar. Antalet platser är begränsat!

Landsbygdsriksdagen 2014 - Omställning viktigaste frågan!

FRAMTIDSFORUM Framtidsforum besökte landsbygdsriksdagen i helgen, och efter lördagens Open space hade "Omställning" röstats fram som den viktigaste frågan att arbeta med på och för utvecklingen på Sveriges landsbygder!

Lokalekonomidagarna 2014 på Fredensborg

FRAMTIDSFORUM Nu har dokumentationen från Lokalekonomidagen på Fredensborg blivit klar. Inom kort kommer det även gå att se om alla föreläsningar då de filmades i sin helhet.

Evenemang i regionen

Eksjö

Saknar data från alltsomsker.nu

Oskarshamn

Saknar data från alltsomsker.nu

Se hela evenemangskalendern på alltsomsker.nu

Nyhetsbrevet sponsras av:

Vi som publicerar på brevethemifrån.se: