På lördag börjar Framtiden!

På lördag 24e mars drar årets Framtidsveckan igång! Programmet bjuder på mängder av mötesplatser för en hållbar framtid. Kom och ta del av alla spännande idéer, låt dig inspireras, diskutera, bidra med din kunskap och stifta nya bekantskaper! Det är besökare och arrangörer som tillsammans gör Framtidsveckan. Programmet är brett och varierat, och innehåller någonting för alla. Vi ser fram emot en kraftfull manifestation för en hållbar framtid!

Klicka här för att läsa hela artikeln »

Gemensam satsning ger ekologiska grönsaker

Konsumenter som bryr sig om vad de äter, och som vill ha närproducerade och ekologiska grönsaker odlade med omsorg. Producenter som bryr sig om miljön och som vill ha direktkontakt med konsumenterna. När de tillsammans satsar utifrån gemensamma intressen kan resultatet bli så kallade konsumentstödda jordbruk. En av de få svenska gårdar som drivs enligt denna modell är Bastefall i Pelarne utanför Vimmerby.

Klicka här för att läsa hela artikeln »

Permakulturkurs!

Boka in helgen 21-22 april! Då planerar Framtidsforum en helgkurs i permakultur på en gård utanför Vimmerby. Kursledaren utlovar både teori och praktik kring kreativ och rikgivande odling enligt permakulturens principer. Kursen vänder sig till såväl erfarna odlare som nybörjare, och såväl personer som odlar på balkongen som personer med större täppa.

Klicka här för att läsa hela artikeln »

Som lego – Ett nytt sorts näringsliv

Vi lever i ett konsumera-släng-samhälle, förr kunde vi säga slit och släng, men med dagens konsumtionstakt är det knappt våra nya saker hinner bli slitna innan vi slänger dem. Detta vill rörelsen cradle-to-cradle få ett slut på. En värld som helt är utan soppor, skräp, avfall, restprodukter är vad de ser framför sig när de berättar om sin cirkulära ekonomi-idé. Det gäller att tänka rätt från början, och se skräp som en evig resurs. Produktionen ska imitera naturens egna kretslopp, där resurser brukas effektivt och cyklisk.

Klicka här för att läsa hela artikeln »

Biokol ett sätt att (delvis) återställa klimatbalansen?

Nu förtiden är det inte särskilt svårt att hitta varor som är ”klimatkompenserade”. Allt ifrån livsmedel till flygresor är kompenserade, det finns till och med en hel hamburgerkedja som klimatkompenserar sina maträtter. Men bara i de allra bästa fall sker denna kompensation i form av annullerade utsläppsrätter, i de värsta…

Klicka här för att läsa hela artikeln »