Vårens första primör? Kirskålen

Framtidsforum blir titt som tätt ombedda att komma med enkla tips för den som vill minska personliga miljöpåverkan. Vi har också blivit ombedda att dela med oss av klimat- och miljösmarta recept. Att maten står för en stor del av vår miljöpåverkan är ju ingen nyhet. Och ingen mat är mindre miljöbelastande än det som växer vilt och utan skötsel. Här kommer därför lite tips kring en av vårens första primörer-
kirskålen!

Kirskålen växer fort i gräsmattor och rabatter just nu, och kan med liten ansträngning plockas i stora mängder.  Den kan både ätas färsk och tillagad i olika rätter. Färsk fungerar kirskålen fint i sallader. Använd då mycket späda blad. Vill du berika din smoothie med vitaminrikt grönt går det även bra att använda grövre blad. Kirskålen är god att blanda med vårens första nässlor i en nässelsoppa, eller att använda istället för spenat i en paj med äggstanning. Varför inte lägga en näve gröna blad i en omelett, eller göra en smakrik pesto till pastan?

Torkad kirskål kan smulas till ett pulver som t ex kan blandas i müsli. Ett eget örtsalt gjort på vilda örter är en fin smaksättning till det mesta.  Passa på att plocka mycket under våren och bred ut på en handduk. Bladen torkar på 2-3 dagar.

Precis som med nässlor kan man klippa ned ett kirskåls-ställe allt eftersom, så kommer det hela tiden upp nya, späda blad.
 

Kirskålspesto

Mixa kirskål med mandlar, valnötter, solrosfrön eller hasselnötter och så mycket olivolja att du får en bra pesto-konsistens. Tillsätt salt och peppar efter smak. Några droppar citron förhöjer smaken. Man kan också blanda i lite gräslök eller vitlök.  

Använd som smörgåspålägg, på pasta, till sallad, eller klicka i soppan.


Kirskålsolja

Ingredienser:
5 dl kallpressad olivolja eller annan vegetabilisk olja
1–2 dl nyskördad kirskål
1 nypa salt

Mixa ihop ingredienserna. Häll upp i en glasflaska och
förvara kallt. Använd t ex på en sallad eller på förvälda grönsaker.

 
Örtsalt på ogräs

2–3 dl torkade örter, t ex av nässel- och kirskålsblad
1 dl flingsalt
1 tsk paprikapulver
1 tsk gurkmeja
en gnutta chilipulver

Torka nässlor och kirskål på handduk i 2–3 dagar. Smula bort stjälkarna. Mortla flingsalt och kryddor. Blanda med nässel- och kirskålsmjöl.

Kirskålspaj

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
150 g smör eller margarin
2–3 msk vatten
0,5 tsk salt

Sätt ugnen på 200 grader. Skär smör i kuber. Lägg alla ingredienser till pajdegen i en bunke eller matberedare och arbeta ihop till en klump av pajdeg. Knåda inte degen. Kavla eller tryck ut pajdegen i en pajform (ca 24 cm
diameter). Låt gärna pajskalet stå i kylen i 20 minuter innan du gräddar den. Stick hål över botten av pajdegen med en gaffel. Förgrädda pajskalet i 5–10 minuter.

Fyllning:
4–6 nävar kirskål
4 ägg
2 dl riven ost, gärna cheddar eller Västerbottensost, alternativt veganska
motsvarigheter
1 dl havre-, soja- eller vanlig grädde
muskot, en nypa riven
1 tsk gurkmeja
1/2 grönsaksbuljong tärning

Vispa ägg, ost, grädde och kryddor. Koka kirskålen i buljong ca 5 minuter. Klipp kirskål i små bitar. Låt kirsen svalna och blanda med resten av ingredienserna till fyllningen.  Häll fyllningen i pajskalet och grädda i mitten av ugnen, 225 grader ca 10–15 minuter eller tills fyllningen stannat.


Saxat från Skogsskafferiet.se:

”Kirskålsdax igen! Jag har fräst den på låg värme i lite olivolja ihop med lite hackad lök. Sedan på med bottenskyla vatten, sjuda under lock 6 min. Späd med grädde och koka ihop utan lock några min. Krydda m riven muskot, salt o peppar. Att njuta av som det är eller till kokta grönsaker, fisk, kött.”

”När den är kokt tycker jag att den är godast att blanda med nå’n form av tomat (i till exempel en lasagne eller en soppa) eller utnyttja dess enbärssmak i en “viltgryta” (jag brukar koka sojakött, enbär och kirskål i havregrädde, sojasås och lite svartvinbärssaft – smakar såsom jag minns mammas älggryta smakade när jag var barn). Rå blir den tillsammans med alfalfagroddar en finfin lunchsallad tillsammans med några russin, rapsolja och salt. Låter inte fantastiskt, men är det. Nåt som inte heller låter så gott är att blanda rätt mycket kirskål i en hallonsmoothie. ”

”Jag har gjort paj på kirskål. Med äggstanning (med grädde såklart). Både svamppaj och ostpaj. Går
bra med både hel och finhackad. En smaksak om du vill förvälla den först.”