Öppna / stäng meny

1000 har hittat Reko Höglandet

För en månad sedan startade Reko Höglandet – en digital och fysiskt ambullerande mötesplats för lokala producenter och konsumenter. Facebookgruppen har nu passerat 1000 medlemmar. I veckan arrangerades den första utlämningen i Eksjö.

Konceptet är lika enkelt som genialt. Reko står för Rejäl Konsumtion och är ett sätt att handla lokalproducerad mat, helt utan mellanhänder. Producenten gör ett inlägg i facebookgruppen, konsumenterna beställer i kommentarsfältet under inläggen och vid angivet tillfälle möts de för att lämna/ta emot varor samt betala dem. På det viset säljs råvaror och produkter direkt från producent till konsument. Effektivt och personligt. Och efterlängtat, visade det sig.  Efter bara en månad har 1000 personer hittat Reko Höglandet – och nya tillkommer varje dag. Hittills har 40 producenter anmält sig som leverantörer.

Reko-ringar finns på en mängd platser i Sverige, tätast i västra Götaland och runt Vänern, men också i Östergötland och Stockholmsregionen. Östra Småland har varit en vit fläck på kartan, ända tills potatisodlaren Linnea Johansson, Hult, och entreprenören Carina Eldåker, Bellö, tog initiativet till Reko Höglandet. De fick snart kontakt med mathantverkaren Albin Nordell, Eksjö och i veckan arrangerade de den allra första utlämningen. En torsdagskväll i juni möttes de lokala producenter som på förhand avtalat affärer med medvetna konsumenter. På en knapp timma hade mängder av ägg, saftflaskor, ost, ostkaka, yoghurt, must, marmelad, honung, lammkött bytt ägare.

Tanken är att utlämningar ska ske på olika platser på Höglandet. Nästa utlämning är planerad till den 28 juni i Nässjö.       

Det blir personlig kontakt mellan producent och konsument. Vi har så många småproducenter som inte har tillräcklig produktion för att komma in i butiksleden eller för att starta en egen gårdsbutik. Beroende på tillgång och efterfrågan kanske alla producenter inte är med vid alla tillfällen. Min önskan är att fler ska hitta försörjning med hjälp av Reko Höglandet, säger Carina Eldåker.

Förhoppningen är att Reko Höglandet på sikt ska leda till att fler ska producera lite mer. I stället för att så en påse frö kanske man vågar så två påsar om man vet att det finns en kanal för att sälja det man inte själv behöver, säger Albin Nordell.

För mer information leta upp Reko Höglandet på Facebook.

 

Läge för nybygge?

EKSJö Funderar du på att bygga hus i Eksjö kommun? Passa på, än så länge finns tomter till det facila priset av en krona i samtliga orter, förutom i Eksjö stad. För den som vill bo strandnära erbjuds byggklara tomter nära såväl Försjön som Bellen och Åsjön.

Tågbanan viktig för Vida

EKSJö När produktionen är i full gång lastas 19 tågvagnar färdigsågat virke i veckan från Vidas anläggning i Hjältevad. Företaget ser gärna ännu större transporter via järnvägen. ​

Jennie gillar verkstad

EKSJö Hemvändaren Jennie Svensson valdes i våras till ordförande i Emilkraften. Helt nyligen blev det klart att hon från och med i höst också blir ny näringslivsutvecklare i Eksjö kommun, med fokus på handel och turistföretagande.

Kvalitetsstämpel för kaféer

EKSJö En har funnits med länge, både som konditori och på listan över Sveriges bästa caféer. Den andra är en nykomling, både fysiskt i tallskogen utanför Mariannelund och i den prestigefyllda boken. Lennarts Konditori och Zedigs Glass finns båda med i årets upplaga av White Guide.

Nyhetsbrevet sponsras av:

Vi som publicerar på brevethemifrån.se: