Öppna / stäng meny

1000 har hittat Reko Höglandet

För en månad sedan startade Reko Höglandet – en digital och fysiskt ambullerande mötesplats för lokala producenter och konsumenter. Facebookgruppen har nu passerat 1000 medlemmar. I veckan arrangerades den första utlämningen i Eksjö.

Konceptet är lika enkelt som genialt. Reko står för Rejäl Konsumtion och är ett sätt att handla lokalproducerad mat, helt utan mellanhänder. Producenten gör ett inlägg i facebookgruppen, konsumenterna beställer i kommentarsfältet under inläggen och vid angivet tillfälle möts de för att lämna/ta emot varor samt betala dem. På det viset säljs råvaror och produkter direkt från producent till konsument. Effektivt och personligt. Och efterlängtat, visade det sig.  Efter bara en månad har 1000 personer hittat Reko Höglandet – och nya tillkommer varje dag. Hittills har 40 producenter anmält sig som leverantörer.

Reko-ringar finns på en mängd platser i Sverige, tätast i västra Götaland och runt Vänern, men också i Östergötland och Stockholmsregionen. Östra Småland har varit en vit fläck på kartan, ända tills potatisodlaren Linnea Johansson, Hult, och entreprenören Carina Eldåker, Bellö, tog initiativet till Reko Höglandet. De fick snart kontakt med mathantverkaren Albin Nordell, Eksjö och i veckan arrangerade de den allra första utlämningen. En torsdagskväll i juni möttes de lokala producenter som på förhand avtalat affärer med medvetna konsumenter. På en knapp timma hade mängder av ägg, saftflaskor, ost, ostkaka, yoghurt, must, marmelad, honung, lammkött bytt ägare.

Tanken är att utlämningar ska ske på olika platser på Höglandet. Nästa utlämning är planerad till den 28 juni i Nässjö.       

Det blir personlig kontakt mellan producent och konsument. Vi har så många småproducenter som inte har tillräcklig produktion för att komma in i butiksleden eller för att starta en egen gårdsbutik. Beroende på tillgång och efterfrågan kanske alla producenter inte är med vid alla tillfällen. Min önskan är att fler ska hitta försörjning med hjälp av Reko Höglandet, säger Carina Eldåker.

Förhoppningen är att Reko Höglandet på sikt ska leda till att fler ska producera lite mer. I stället för att så en påse frö kanske man vågar så två påsar om man vet att det finns en kanal för att sälja det man inte själv behöver, säger Albin Nordell.

För mer information leta upp Reko Höglandet på Facebook.

 

Mikrofond Småland

EKSJö Vill du göra en satsning i Småland och behöver säkerhet för banklån, rådgivning eller ett mikrolån? Då kan Mikrofond Småland vara ett alternativ. Mikrofond Småland vänder sig till privatpersoner och småföretag men också till samhällsföreningar och byagrupper.

Ola odlar ätbart

EKSJö Ola Johansson har odlat hela sitt liv. Sedan några år är han tillbaka i barndomshemmet i Mariannelund och den 3000 kvadratmeter stora trädgården vid prästgårdsallén. I samband med klimatveckan har han öppen trädgård och kommer också lära kommunens femåringar mer om odling genom en satsning i Vildparken.

Succé för stadsfesten - igen

EKSJö Inför tioårsjubileet 2017 diskuterade Föreningen Fiesta alternativet att låta ett lyckat jubileum avsluta en epok med stadsfester i Eksjö. Man bestämde sig slutligen för att arrangera en elfte upplaga och att utveckla ett redan lyckad koncept ytterligare. Med facit i hand kan man konstatera att föreningen lyckades. Eksjö Stadsfest 2018 blev en succé.

Wäduren får nytt liv

EKSJö Hon har bland annat drivit restaurang och kafé på järnvägsstationen i Nässjö. Han har jobbat som militär och mäklare. Som pensionärer bestämde de sig för att blåsa liv Wäduren i Bruzaholm, där de öppnat sommarkafé. Nästa år planerar de för både vandrarhem och ställplats.

Nyhetsbrevet sponsras av:

Vi som publicerar på brevethemifrån.se: