Öppna / stäng meny

1000 har hittat Reko Höglandet

För en månad sedan startade Reko Höglandet – en digital och fysiskt ambullerande mötesplats för lokala producenter och konsumenter. Facebookgruppen har nu passerat 1000 medlemmar. I veckan arrangerades den första utlämningen i Eksjö.

Konceptet är lika enkelt som genialt. Reko står för Rejäl Konsumtion och är ett sätt att handla lokalproducerad mat, helt utan mellanhänder. Producenten gör ett inlägg i facebookgruppen, konsumenterna beställer i kommentarsfältet under inläggen och vid angivet tillfälle möts de för att lämna/ta emot varor samt betala dem. På det viset säljs råvaror och produkter direkt från producent till konsument. Effektivt och personligt. Och efterlängtat, visade det sig.  Efter bara en månad har 1000 personer hittat Reko Höglandet – och nya tillkommer varje dag. Hittills har 40 producenter anmält sig som leverantörer.

Reko-ringar finns på en mängd platser i Sverige, tätast i västra Götaland och runt Vänern, men också i Östergötland och Stockholmsregionen. Östra Småland har varit en vit fläck på kartan, ända tills potatisodlaren Linnea Johansson, Hult, och entreprenören Carina Eldåker, Bellö, tog initiativet till Reko Höglandet. De fick snart kontakt med mathantverkaren Albin Nordell, Eksjö och i veckan arrangerade de den allra första utlämningen. En torsdagskväll i juni möttes de lokala producenter som på förhand avtalat affärer med medvetna konsumenter. På en knapp timma hade mängder av ägg, saftflaskor, ost, ostkaka, yoghurt, must, marmelad, honung, lammkött bytt ägare.

Tanken är att utlämningar ska ske på olika platser på Höglandet. Nästa utlämning är planerad till den 28 juni i Nässjö.       

Det blir personlig kontakt mellan producent och konsument. Vi har så många småproducenter som inte har tillräcklig produktion för att komma in i butiksleden eller för att starta en egen gårdsbutik. Beroende på tillgång och efterfrågan kanske alla producenter inte är med vid alla tillfällen. Min önskan är att fler ska hitta försörjning med hjälp av Reko Höglandet, säger Carina Eldåker.

Förhoppningen är att Reko Höglandet på sikt ska leda till att fler ska producera lite mer. I stället för att så en påse frö kanske man vågar så två påsar om man vet att det finns en kanal för att sälja det man inte själv behöver, säger Albin Nordell.

För mer information leta upp Reko Höglandet på Facebook.

 

Jobb- och utbildningsmässa

EKSJö Söker du jobb eller sommarjobb i Eksjö? Eller är du bara nyfiken på vilka karriärmöjligheter som finns i kommunen? Då ska du boka in onsdagen den 20 mars och årets upplaga av jobb- och utbildningsmässan i Olsbergs Arena.

Linnea lever sin dröm

EKSJö Ett år efter studenten anställdes Linnea Wilhelmsson som konstruktör på Bruzaholms Bruk. - Jobbet har gjort det möjligt för mig att leva min dröm, säger Linnea, som 20 år gammal äger ett eget hus i byn Åsen utanför Bellö. Här hon odlar sina egna grönsaker och har i liten skala börjat föda upp kaniner för klimatsmart köttproduktion.

Eksjötitlar under granen

EKSJö För den som gillar hårda platta paket finns det gott om lokala alternativ i år. Lagom till julhandeln har inte mindre än fyra böcker med Eksjöanknytning släppts!

Odlingsakademien - odling som livsstil

EKSJö Under 2019 sjösätter Astrid Lindgrens Hembygd ett nytt hållbarhetsprojekt med fokus på odling. Först ut är tre parallella odlingskurser. Kurserna hålls i Eksjö, Mariannelund och Vimmerby med tre av områdets mest erfarna odlare som ledare: Eva Ekenberg och Ola Johansson och Hillevi Helmfrid. Kurserna följer odlingsåret och omfattar en kväll i månaden från februari till november.

Nyhetsbrevet sponsras av:

Vi som publicerar på brevethemifrån.se: