Öppna / stäng meny

1000 har hittat Reko Höglandet

För en månad sedan startade Reko Höglandet – en digital och fysiskt ambullerande mötesplats för lokala producenter och konsumenter. Facebookgruppen har nu passerat 1000 medlemmar. I veckan arrangerades den första utlämningen i Eksjö.

Konceptet är lika enkelt som genialt. Reko står för Rejäl Konsumtion och är ett sätt att handla lokalproducerad mat, helt utan mellanhänder. Producenten gör ett inlägg i facebookgruppen, konsumenterna beställer i kommentarsfältet under inläggen och vid angivet tillfälle möts de för att lämna/ta emot varor samt betala dem. På det viset säljs råvaror och produkter direkt från producent till konsument. Effektivt och personligt. Och efterlängtat, visade det sig.  Efter bara en månad har 1000 personer hittat Reko Höglandet – och nya tillkommer varje dag. Hittills har 40 producenter anmält sig som leverantörer.

Reko-ringar finns på en mängd platser i Sverige, tätast i västra Götaland och runt Vänern, men också i Östergötland och Stockholmsregionen. Östra Småland har varit en vit fläck på kartan, ända tills potatisodlaren Linnea Johansson, Hult, och entreprenören Carina Eldåker, Bellö, tog initiativet till Reko Höglandet. De fick snart kontakt med mathantverkaren Albin Nordell, Eksjö och i veckan arrangerade de den allra första utlämningen. En torsdagskväll i juni möttes de lokala producenter som på förhand avtalat affärer med medvetna konsumenter. På en knapp timma hade mängder av ägg, saftflaskor, ost, ostkaka, yoghurt, must, marmelad, honung, lammkött bytt ägare.

Tanken är att utlämningar ska ske på olika platser på Höglandet. Nästa utlämning är planerad till den 28 juni i Nässjö.       

Det blir personlig kontakt mellan producent och konsument. Vi har så många småproducenter som inte har tillräcklig produktion för att komma in i butiksleden eller för att starta en egen gårdsbutik. Beroende på tillgång och efterfrågan kanske alla producenter inte är med vid alla tillfällen. Min önskan är att fler ska hitta försörjning med hjälp av Reko Höglandet, säger Carina Eldåker.

Förhoppningen är att Reko Höglandet på sikt ska leda till att fler ska producera lite mer. I stället för att så en påse frö kanske man vågar så två påsar om man vet att det finns en kanal för att sälja det man inte själv behöver, säger Albin Nordell.

För mer information leta upp Reko Höglandet på Facebook.

 

Frida och Oskar får vd-poster

EKSJö Det blev en händelserik torsdag i LindholmsGruppen. På morgonen presenterade Eksjöhus nyheten att syskonen Frida Scherdén och Oskar Lindholm, som fjärde generationens husbyggare i Eksjö, tar över vd-posterna för Eksjöhus AB och Eksjö Modulbygg AB. Samma kväll fick LindholmsGruppen Årets ta-sig-församhetspris på Eksjö Näringslivsfest.

Magisk näringslivsfest

EKSJö Blomsterboden, Spakarps Plantskola, Lunnagårds Sjukhem AB, Regnbågsdalens Café och Guesthouse, Lindholmsgruppen och Markus Kyllenbeck står för årets prestationer inom näringslivet i Eksjö kommun. I går hyllades de på Eksjö näringslivsfest. Festen arrangeras sedan många år tillbaka av eksjö.nu. Årets upplaga går till historien som en magisk afton.

Eksjö Kulturfestival med 50-tal evenemang i hela kommunen

EKSJö Fredag den 26 oktober startar Eksjö Kulturfestival! En vecka späckad av kulturevenemang för alla åldrar i hela kommunen. Invigningen sker på Skuruhatt med stor eldshow och spökvandring.

Galaxen lagar från grunden

EKSJö I förskolehuset Galaxens kök lagas allt utom köttbullarna från grunden. Under klimatveckan serverades enbart närproducerad/svensk mat. ”Vår dröm är att ha lokala leverantörer”, säger kocken Marianne Jonsson.

Evenemang i regionen

Eksjö

Saknar data från alltsomsker.nu

Se hela evenemangskalendern på alltsomsker.nu

Nyhetsbrevet sponsras av:

Vi som publicerar på brevethemifrån.se: