Öppna / stäng meny

Affärsbok årets julklapp i Eksjö?

Fler bilder

Fakta

Utställningen Södra Storgatans affärer visas på Eksjö museum till och med den 17 februari.

Gillar du också bokpaket under granen? Då kan den nytryckta boken ”Affärerna på söder” vara ett bra sista-minuten-tips i julhandeln.

Den ideella föreningen Laurentii Gille fortsätter att skildra historian om affärslivet i Eksjö. ”Norra Storgatans affärer” gjorde succé när den kom 2013. Uppföljaren "Affärerna på söder" släpptes på Eksjö julmarknad andra advent och har som väntat blivit en riktig storsäljare.

På bara nio dagar sålde föreningen hälften av upplagan och i Eksjö Bokhandel fortsätter kunderna att efterfråga den lokala historieboken.  

”Affärerna på söder” gick rakt upp på vår topplista. Hittills har vi sålt över 400 exemplar, berättar Helena Hedenberg på Eksjö Bokhandel.

Under två och ett halvt år har redaktören Hans Petersson och hans medarbetare i Laurentii Gille i Eksjö ägnat cirka 2800 ideella timmar åt att dokumentera affärer och verksamheter söder om torget. Tidsaxeln sträcker sig från tidigt 1900-tal fram till dagens datum 2016. Boken innehåller en mängd bilder som aldrig tidigare varit publicerade. 

Om kvarteret Barnängen Västra, som i dag rymmer Hälsobutiken Life, Sandins skor och HemÅvila får bokläsaren bland annat veta att ett tvåvåningshus för affärer och bostäder uppfördes på fastigheten efter branden 1956.

”Här drev Gustaf Widerström urmakeri runt sekelskiftet 1900. Ingången till affä­ren fanns mitt på huset. Traditionella skyltfönster fanns inte utan man skyltade med sina varor i vanliga fönster. Omkring 1905 brann huset ner varvid ett nytt hus byggdes som var klart 1909. Resultatet blev ett vackert reveterat hus med putsornamentik, välvda portvalv och rundbågade fönster. I det nygamla huset startade W E Flodin sin första guldsmedsaffär på 1920-talet. Andra tidiga verksamheter var Skånska Banken och Oscar Rylanders fotoateljé på vinden mot Jungfrugatan. I slutet av 1930-talet genomgick huset en genomgripande förändring då fasaden moderniserades varvid nya skyltföns­ter tillkom liksom balkongerna mot gatan...”

Så här redogör Laurentii Gille för fastigheter och verksamheter, hus för hus, längs hela Södra Storgatan. Föreningen har gjort ett diger efterforskningsarbetet och delar av materialet visas nu också i en utställning på Eksjö museum. Utställningen omfattar fotografier från boken och en mängd annat material. Boken och utställningen är ett stycke historia och en riktig nostalgitripp.    

 

Jobb- och utbildningsmässa

EKSJö Söker du jobb eller sommarjobb i Eksjö? Eller är du bara nyfiken på vilka karriärmöjligheter som finns i kommunen? Då ska du boka in onsdagen den 20 mars och årets upplaga av jobb- och utbildningsmässan i Olsbergs Arena.

Linnea lever sin dröm

EKSJö Ett år efter studenten anställdes Linnea Wilhelmsson som konstruktör på Bruzaholms Bruk. - Jobbet har gjort det möjligt för mig att leva min dröm, säger Linnea, som 20 år gammal äger ett eget hus i byn Åsen utanför Bellö. Här hon odlar sina egna grönsaker och har i liten skala börjat föda upp kaniner för klimatsmart köttproduktion.

Eksjötitlar under granen

EKSJö För den som gillar hårda platta paket finns det gott om lokala alternativ i år. Lagom till julhandeln har inte mindre än fyra böcker med Eksjöanknytning släppts!

Odlingsakademien - odling som livsstil

EKSJö Under 2019 sjösätter Astrid Lindgrens Hembygd ett nytt hållbarhetsprojekt med fokus på odling. Först ut är tre parallella odlingskurser. Kurserna hålls i Eksjö, Mariannelund och Vimmerby med tre av områdets mest erfarna odlare som ledare: Eva Ekenberg och Ola Johansson och Hillevi Helmfrid. Kurserna följer odlingsåret och omfattar en kväll i månaden från februari till november.

Nyhetsbrevet sponsras av:

Vi som publicerar på brevethemifrån.se: