Öppna / stäng meny

Affärsbok årets julklapp i Eksjö?

Fler bilder

Fakta

Utställningen Södra Storgatans affärer visas på Eksjö museum till och med den 17 februari.

Gillar du också bokpaket under granen? Då kan den nytryckta boken ”Affärerna på söder” vara ett bra sista-minuten-tips i julhandeln.

Den ideella föreningen Laurentii Gille fortsätter att skildra historian om affärslivet i Eksjö. ”Norra Storgatans affärer” gjorde succé när den kom 2013. Uppföljaren "Affärerna på söder" släpptes på Eksjö julmarknad andra advent och har som väntat blivit en riktig storsäljare.

På bara nio dagar sålde föreningen hälften av upplagan och i Eksjö Bokhandel fortsätter kunderna att efterfråga den lokala historieboken.  

”Affärerna på söder” gick rakt upp på vår topplista. Hittills har vi sålt över 400 exemplar, berättar Helena Hedenberg på Eksjö Bokhandel.

Under två och ett halvt år har redaktören Hans Petersson och hans medarbetare i Laurentii Gille i Eksjö ägnat cirka 2800 ideella timmar åt att dokumentera affärer och verksamheter söder om torget. Tidsaxeln sträcker sig från tidigt 1900-tal fram till dagens datum 2016. Boken innehåller en mängd bilder som aldrig tidigare varit publicerade. 

Om kvarteret Barnängen Västra, som i dag rymmer Hälsobutiken Life, Sandins skor och HemÅvila får bokläsaren bland annat veta att ett tvåvåningshus för affärer och bostäder uppfördes på fastigheten efter branden 1956.

”Här drev Gustaf Widerström urmakeri runt sekelskiftet 1900. Ingången till affä­ren fanns mitt på huset. Traditionella skyltfönster fanns inte utan man skyltade med sina varor i vanliga fönster. Omkring 1905 brann huset ner varvid ett nytt hus byggdes som var klart 1909. Resultatet blev ett vackert reveterat hus med putsornamentik, välvda portvalv och rundbågade fönster. I det nygamla huset startade W E Flodin sin första guldsmedsaffär på 1920-talet. Andra tidiga verksamheter var Skånska Banken och Oscar Rylanders fotoateljé på vinden mot Jungfrugatan. I slutet av 1930-talet genomgick huset en genomgripande förändring då fasaden moderniserades varvid nya skyltföns­ter tillkom liksom balkongerna mot gatan...”

Så här redogör Laurentii Gille för fastigheter och verksamheter, hus för hus, längs hela Södra Storgatan. Föreningen har gjort ett diger efterforskningsarbetet och delar av materialet visas nu också i en utställning på Eksjö museum. Utställningen omfattar fotografier från boken och en mängd annat material. Boken och utställningen är ett stycke historia och en riktig nostalgitripp.    

 

Läge för nybygge?

EKSJö Funderar du på att bygga hus i Eksjö kommun? Passa på, än så länge finns tomter till det facila priset av en krona i samtliga orter, förutom i Eksjö stad. För den som vill bo strandnära erbjuds byggklara tomter nära såväl Försjön som Bellen och Åsjön.

Tågbanan viktig för Vida

EKSJö När produktionen är i full gång lastas 19 tågvagnar färdigsågat virke i veckan från Vidas anläggning i Hjältevad. Företaget ser gärna ännu större transporter via järnvägen. ​

Jennie gillar verkstad

EKSJö Hemvändaren Jennie Svensson valdes i våras till ordförande i Emilkraften. Helt nyligen blev det klart att hon från och med i höst också blir ny näringslivsutvecklare i Eksjö kommun, med fokus på handel och turistföretagande.

Kvalitetsstämpel för kaféer

EKSJö En har funnits med länge, både som konditori och på listan över Sveriges bästa caféer. Den andra är en nykomling, både fysiskt i tallskogen utanför Mariannelund och i den prestigefyllda boken. Lennarts Konditori och Zedigs Glass finns båda med i årets upplaga av White Guide.

Nyhetsbrevet sponsras av:

Vi som publicerar på brevethemifrån.se: