Öppna / stäng meny

Affärsbok årets julklapp i Eksjö?

Fler bilder

Fakta

Utställningen Södra Storgatans affärer visas på Eksjö museum till och med den 17 februari.

Gillar du också bokpaket under granen? Då kan den nytryckta boken ”Affärerna på söder” vara ett bra sista-minuten-tips i julhandeln.

Den ideella föreningen Laurentii Gille fortsätter att skildra historian om affärslivet i Eksjö. ”Norra Storgatans affärer” gjorde succé när den kom 2013. Uppföljaren "Affärerna på söder" släpptes på Eksjö julmarknad andra advent och har som väntat blivit en riktig storsäljare.

På bara nio dagar sålde föreningen hälften av upplagan och i Eksjö Bokhandel fortsätter kunderna att efterfråga den lokala historieboken.  

”Affärerna på söder” gick rakt upp på vår topplista. Hittills har vi sålt över 400 exemplar, berättar Helena Hedenberg på Eksjö Bokhandel.

Under två och ett halvt år har redaktören Hans Petersson och hans medarbetare i Laurentii Gille i Eksjö ägnat cirka 2800 ideella timmar åt att dokumentera affärer och verksamheter söder om torget. Tidsaxeln sträcker sig från tidigt 1900-tal fram till dagens datum 2016. Boken innehåller en mängd bilder som aldrig tidigare varit publicerade. 

Om kvarteret Barnängen Västra, som i dag rymmer Hälsobutiken Life, Sandins skor och HemÅvila får bokläsaren bland annat veta att ett tvåvåningshus för affärer och bostäder uppfördes på fastigheten efter branden 1956.

”Här drev Gustaf Widerström urmakeri runt sekelskiftet 1900. Ingången till affä­ren fanns mitt på huset. Traditionella skyltfönster fanns inte utan man skyltade med sina varor i vanliga fönster. Omkring 1905 brann huset ner varvid ett nytt hus byggdes som var klart 1909. Resultatet blev ett vackert reveterat hus med putsornamentik, välvda portvalv och rundbågade fönster. I det nygamla huset startade W E Flodin sin första guldsmedsaffär på 1920-talet. Andra tidiga verksamheter var Skånska Banken och Oscar Rylanders fotoateljé på vinden mot Jungfrugatan. I slutet av 1930-talet genomgick huset en genomgripande förändring då fasaden moderniserades varvid nya skyltföns­ter tillkom liksom balkongerna mot gatan...”

Så här redogör Laurentii Gille för fastigheter och verksamheter, hus för hus, längs hela Södra Storgatan. Föreningen har gjort ett diger efterforskningsarbetet och delar av materialet visas nu också i en utställning på Eksjö museum. Utställningen omfattar fotografier från boken och en mängd annat material. Boken och utställningen är ett stycke historia och en riktig nostalgitripp.    

 

Mikrofond Småland

EKSJö Vill du göra en satsning i Småland och behöver säkerhet för banklån, rådgivning eller ett mikrolån? Då kan Mikrofond Småland vara ett alternativ. Mikrofond Småland vänder sig till privatpersoner och småföretag men också till samhällsföreningar och byagrupper.

Ola odlar ätbart

EKSJö Ola Johansson har odlat hela sitt liv. Sedan några år är han tillbaka i barndomshemmet i Mariannelund och den 3000 kvadratmeter stora trädgården vid prästgårdsallén. I samband med klimatveckan har han öppen trädgård och kommer också lära kommunens femåringar mer om odling genom en satsning i Vildparken.

Succé för stadsfesten - igen

EKSJö Inför tioårsjubileet 2017 diskuterade Föreningen Fiesta alternativet att låta ett lyckat jubileum avsluta en epok med stadsfester i Eksjö. Man bestämde sig slutligen för att arrangera en elfte upplaga och att utveckla ett redan lyckad koncept ytterligare. Med facit i hand kan man konstatera att föreningen lyckades. Eksjö Stadsfest 2018 blev en succé.

Wäduren får nytt liv

EKSJö Hon har bland annat drivit restaurang och kafé på järnvägsstationen i Nässjö. Han har jobbat som militär och mäklare. Som pensionärer bestämde de sig för att blåsa liv Wäduren i Bruzaholm, där de öppnat sommarkafé. Nästa år planerar de för både vandrarhem och ställplats.

Nyhetsbrevet sponsras av:

Vi som publicerar på brevethemifrån.se: