Äkta italiensk glass till Eksjö

Fler bilder

I april öppnar en gelateria i Gamla stan. Bakom satsningen står Nässjöparet Sharlet och Tony Habib. Båda är utbildade i hantverket på universitet i Bologna och diplomerade gelatomästare.

En äkta gelato ska vara dagsfärsk. Andelen frukt är minst 50 procent, i gelatosorbet är frukthalten upp mot 75 procent. Maskinerna rör om ingredienserna till den perfekta balanseringen och jämfört med den glass vi är vana vid i Sverige innehåller den mindre luft och betydligt mindre grädde.
– Vi har aldrig mer än sex procent grädde. Enligt italienarna förstör grädde de naturliga aromerna. Det vi kallar vaniljglass i Sverige är egentligen mer en gräddglass. I vaniljgelaton framträder vaniljsmaken tydligare, förklarar Sharlet Habib, som tillsammans med sin man Tony har rest mycket i södra Italien, där de också har vänner.

      Vi älskar kulturen och den italienska passionen för mat och smakupplevelser och tanken på att ta med glasskulturen hem till Sverige har växt inom oss, berättar Sharlet.

Paret sökte till Gelato University i Bologna, som utbildar studenter från hela världen. I våras startade de sitt företag Congelato i Nässjö där tillverkningen sker. Här kommer även Eksjöglassen att tillverkas. Råvarorna är i stor utsträckning lokala, mejeriprodukterna kommer från Isåsa lantbruk och frukten köps in från Rudenstams i Huskvarna. Samliga sorbeter är veganska.

Tanken på att expandera med fler försäljningsställen på Höglandet fanns med redan från början, även om paret Habib kanske inte hade trott att det skulle ske så snart. Att det blev just Eksjö var dock ingen slump.  
– Vi har många kunder från Eksjö och vi vet att efterfrågan finns där. Sommartid besöker vi själva ofta Eksjö. Det är mysigare än att åka till Jönköping, tycker jag. Det kommer mycket turister till den gamla stadsdelen, vilket passar vår verksamhet. Turister i dag vet väldigt mycket om gelato, i Tyskland finns många gelaterior, säger Sharlet.   

I Italien ligger de bästa gelateriorna aldrig meitt i smetsen utan lite avsides och är små och trånga. Helt enligt de italienska förebilden etablerar sig Congelato i en mindre lokal på Norra Storgatan 22, i den före detta ramverkstaden, gamla Fiske-Stigs lokal. Här kommer det att finnas plats för cirka tio sittplatser, som sommartid kompletteras med bord och stolar på gatan. Premiären är planerad till april och öppettiderna blir desamma som i Nässjö, april till september samt utvalda helger under vintern. Under högsäsong håller gelaterian öppet sju dagar i veckan.

För mer information gilla Congelato på facebook.

Nya smakupplevelser på Rila’s

EKSJö Som att gå ut och äta i Sau Paulo... Det är så det ska kännas att sitta på Rila´s, den nyöppnade restaurangen på Södra Storgatan i Eksjö. Ägarna är två brasilianska par som vill ge Eksjöborna nya spännande smakupplevelser.

Fettisdag med kanelbullesemla

EKSJö På Stjernbergs Skafferi i Mariannelund firar man i år fettisdag med kanelbullesemlor. Bullen introducerades för ett par veckor sedan och har redan blivit mångas favorit - för en del har den seglat upp och blivit den godaste semlan på marknaden

63 Motors - ny bilaffär i Eksjö

EKSJö Under 2017 startade inte mindre än 104 nya företag i Eksjö kommun. Ett av dem var bilfirman 63 Motors med lokal vid Kaffekullen. Verksamheten drivs av bröderna Shafiq och Abdullah Saloum, som kom till Sverige för bara tre år sedan.

Generationsskifte på Carlos

EKSJö Sophie Carlo har i princip vuxit upp i familjens klädbutik vid Stora torget i Eksjö. Som 15-åring började hon både mannekänga och sommarjobba hos sina föräldrar. De senaste åren har hon varit delaktig i inköpen. Vid årsskiftet tog hon över Carlos, som fyller 110 år 2018.

Evenemang i regionen

Eksjö

Saknar data från alltsomsker.nu

Se hela evenemangskalendern på alltsomsker.nu

Nyhetsbrevet sponsras av:

Vi som publicerar på brevethemifrån.se: