Öppna / stäng meny

Äkta italiensk glass till Eksjö

Fler bilder

I april öppnar en gelateria i Gamla stan. Bakom satsningen står Nässjöparet Sharlet och Tony Habib. Båda är utbildade i hantverket på universitet i Bologna och diplomerade gelatomästare.

En äkta gelato ska vara dagsfärsk. Andelen frukt är minst 50 procent, i gelatosorbet är frukthalten upp mot 75 procent. Maskinerna rör om ingredienserna till den perfekta balanseringen och jämfört med den glass vi är vana vid i Sverige innehåller den mindre luft och betydligt mindre grädde.
– Vi har aldrig mer än sex procent grädde. Enligt italienarna förstör grädde de naturliga aromerna. Det vi kallar vaniljglass i Sverige är egentligen mer en gräddglass. I vaniljgelaton framträder vaniljsmaken tydligare, förklarar Sharlet Habib, som tillsammans med sin man Tony har rest mycket i södra Italien, där de också har vänner.

      Vi älskar kulturen och den italienska passionen för mat och smakupplevelser och tanken på att ta med glasskulturen hem till Sverige har växt inom oss, berättar Sharlet.

Paret sökte till Gelato University i Bologna, som utbildar studenter från hela världen. I våras startade de sitt företag Congelato i Nässjö där tillverkningen sker. Här kommer även Eksjöglassen att tillverkas. Råvarorna är i stor utsträckning lokala, mejeriprodukterna kommer från Isåsa lantbruk och frukten köps in från Rudenstams i Huskvarna. Samliga sorbeter är veganska.

Tanken på att expandera med fler försäljningsställen på Höglandet fanns med redan från början, även om paret Habib kanske inte hade trott att det skulle ske så snart. Att det blev just Eksjö var dock ingen slump.  
– Vi har många kunder från Eksjö och vi vet att efterfrågan finns där. Sommartid besöker vi själva ofta Eksjö. Det är mysigare än att åka till Jönköping, tycker jag. Det kommer mycket turister till den gamla stadsdelen, vilket passar vår verksamhet. Turister i dag vet väldigt mycket om gelato, i Tyskland finns många gelaterior, säger Sharlet.   

I Italien ligger de bästa gelateriorna aldrig meitt i smetsen utan lite avsides och är små och trånga. Helt enligt de italienska förebilden etablerar sig Congelato i en mindre lokal på Norra Storgatan 22, i den före detta ramverkstaden, gamla Fiske-Stigs lokal. Här kommer det att finnas plats för cirka tio sittplatser, som sommartid kompletteras med bord och stolar på gatan. Premiären är planerad till april och öppettiderna blir desamma som i Nässjö, april till september samt utvalda helger under vintern. Under högsäsong håller gelaterian öppet sju dagar i veckan.

För mer information gilla Congelato på facebook.

Jobb- och utbildningsmässa

EKSJö Söker du jobb eller sommarjobb i Eksjö? Eller är du bara nyfiken på vilka karriärmöjligheter som finns i kommunen? Då ska du boka in onsdagen den 20 mars och årets upplaga av jobb- och utbildningsmässan i Olsbergs Arena.

Linnea lever sin dröm

EKSJö Ett år efter studenten anställdes Linnea Wilhelmsson som konstruktör på Bruzaholms Bruk. - Jobbet har gjort det möjligt för mig att leva min dröm, säger Linnea, som 20 år gammal äger ett eget hus i byn Åsen utanför Bellö. Här hon odlar sina egna grönsaker och har i liten skala börjat föda upp kaniner för klimatsmart köttproduktion.

Eksjötitlar under granen

EKSJö För den som gillar hårda platta paket finns det gott om lokala alternativ i år. Lagom till julhandeln har inte mindre än fyra böcker med Eksjöanknytning släppts!

Odlingsakademien - odling som livsstil

EKSJö Under 2019 sjösätter Astrid Lindgrens Hembygd ett nytt hållbarhetsprojekt med fokus på odling. Först ut är tre parallella odlingskurser. Kurserna hålls i Eksjö, Mariannelund och Vimmerby med tre av områdets mest erfarna odlare som ledare: Eva Ekenberg och Ola Johansson och Hillevi Helmfrid. Kurserna följer odlingsåret och omfattar en kväll i månaden från februari till november.

Nyhetsbrevet sponsras av:

Vi som publicerar på brevethemifrån.se: