Bokhandel firar och siktar framåt

Fakta

Visste du att Eksjö bokhandel…
...har närmare 8 000 titlar i lager.

..har en kundklubb med 1338 medlemmar.

...har en filial i Mariannelund. (Böcker kan beställas och avhämtas på Stjernbergs Skafferi. Ibland går leveranserna åt andra hållet. Långlördagar säljs surdegsbröd i bokhandeln!)

Eksjö Bokhandel är Eksjö äldsta affär och en av Sveriges äldsta boklådor. I år fyller butiken 170 år och jubileet firas hela året – med tårtkalas, författarbesök och bubbel!

Ända sedan starten 1843 har bokhandeln inrymts i samma lokaler, i kvarteret Bokhandlaren på Södra Storgatan. Olika ägare har genom åren satt sin egen prägel på butiken. Malin Alfredsson som tog över 2011 är inget undantag. Lokalen är numera nyrenoverad och den nya inredningen är både gedigen och flexibel. Hyllorna mitt på golvet står på hjul och rullas enkelt undan när bokhandeln tar emot författarbesök och storpublik.

- Under våren har vi bland annat haft besök av feel good-författaren Marianne Cederwall, tidsexperten och professorn Bodil Jönsson och de modemedvetna granntanterna Camilla Thulin och Karina Ericsson. Årets höjdpunkt blir champagneprovning med Håkan Larsson i september, då författaren också släpper sin nya bok ”Lördagkväll med mat och vin”, berättar Nina Johansson.
Hon är en av butikens fyra medarbetare och avslöjar lagom hemlighetsfullt att hösten också bjuder på författarbesök med fokus på deckarmysterier från både Öland och den fiktiva staden Kymlinge…

Medarbetarna själva har firat jubileet med en weekend i London.
- Syftet var att studera Londons boklådor, säger Malin, men berättar att det medarbetarna framförallt fick med sig hem var en stor tilltro till bokens framtid.
- Visserligen är London en världsstad, men att se den största butiken, med fem våningar och champagnebar högst upp, var verkligen inspirerande. Trots internet och läsplattor finns det ingenting som tyder på att boken och bokhandeln skulle försvinna.
Eksjö Bokhandel är i sig ett utmärkt exempel. Den för några år sedan nedläggningshotade butiken går numera runt och siktar på att leva många år framöver.
-Vår främsta styrka är den personliga servicen. Vi lär känna våra kunder och vet vilka böcker de vill ha, säger Nina, som själv läser minst två böcker i veckan. Inte för att hon måste eller borde utan av den enkla anledningen att böcker är hennes passion.

Nyanställda Julia Oscarsson börjar sin tjänst till sommaren och därmed kommer hela personalstyrkan faktiskt från Eksjö gymnasium.

 

Nya smakupplevelser på Rila’s

EKSJö Som att gå ut och äta i Sau Paulo... Det är så det ska kännas att sitta på Rila´s, den nyöppnade restaurangen på Södra Storgatan i Eksjö. Ägarna är två brasilianska par som vill ge Eksjöborna nya spännande smakupplevelser.

Fettisdag med kanelbullesemla

EKSJö På Stjernbergs Skafferi i Mariannelund firar man i år fettisdag med kanelbullesemlor. Bullen introducerades för ett par veckor sedan och har redan blivit mångas favorit - för en del har den seglat upp och blivit den godaste semlan på marknaden

63 Motors - ny bilaffär i Eksjö

EKSJö Under 2017 startade inte mindre än 104 nya företag i Eksjö kommun. Ett av dem var bilfirman 63 Motors med lokal vid Kaffekullen. Verksamheten drivs av bröderna Shafiq och Abdullah Saloum, som kom till Sverige för bara tre år sedan.

Generationsskifte på Carlos

EKSJö Sophie Carlo har i princip vuxit upp i familjens klädbutik vid Stora torget i Eksjö. Som 15-åring började hon både mannekänga och sommarjobba hos sina föräldrar. De senaste åren har hon varit delaktig i inköpen. Vid årsskiftet tog hon över Carlos, som fyller 110 år 2018.

Evenemang i regionen

Eksjö

Saknar data från alltsomsker.nu

Se hela evenemangskalendern på alltsomsker.nu

Nyhetsbrevet sponsras av:

Vi som publicerar på brevethemifrån.se: