Öppna / stäng meny

Bokhandeln skördar frukterna av bokmässan

Fler bilder

Fakta

JULKLAPPSTIPS FRÅN EKSJÖ BOKHANDEL
Hela helgen med mat och vin
Efter lördagskväll och fredagskväll fixar Håkan Larsson nu menyn för hela helgen.

Astrid Lindgrens jul
Rösten vi älskar. Stor fin sagobok med tillhörande ljud. Astrid Lindgren läser sju julsagor.

Harry Potter och de vises sten
JK Rowlings klassiker i ny utgåva med underbara bilder. Perfekt för högläsning.

Till bords med systrarna Eisenman
Kokbok för härliga måltider med släkt och vänner samlade runt bordet.

Domaren
Välskriven och tankeväckande roman av Ian McEwan om familjerättsdomaren Fiona May.

Arvet efter dig
Fortsättningen på Jojo Moyes hyllade snyftare Livet efter dig.

Sju sorters kakor
Klassiker i ny snygg utgåva. Med recept anpassade för år 2015.

Miniatyrmakaren
Prisbelönad bok av Jessie Burtons och 2000-talets mest sålda brittiska debutroman.

Ultimatum
Anders de la Mottes thriller som utsetts till årets bästa svenska kriminalroman av Svenska Deckarakademin.

Axels tid
Lars Lerins hyllning i text och bild till skulptören, mentorn och förebilden Axel Florin.

Tiden second hand: slutet för den röda människan
Svetlana Aleksijevitjs kritikerrosade berättelse om det postsovjetiska kaoset.

Simma med de drunknade
Lars Myting, författaren till faktaboken Ved, har skrivit en släktkrönika om kärlek, krig och tillhörighet.

Eksjö Bokhandel har slutat annonsera och satsar i stället hela marknadsföringsbudgeten på bokmässan i Göteborg. Där är butiken den enda renodlade boklådan med egen monter. En långsiktig satsning som redan ger frukt i form av nya kunder, goda författarrelationer och otippad uppmärksamhet.

Bland utställarna på den årliga bok- och biblioteksmässan i Göteborg finns i huvudsak förlag, de stora bokdrakarna och en rad föreningar och litteratursällskap. När den lilla bokhandeln från Eksjö gjorde entré på mässan 2014 höjde både kollegor och mässbesökare på ögonbrynen… ”Vad gör NI här?”

– För oss var det tvärtom en ganska självklar marknadsföringskanal. Bokmässan vänder sig ju till människor som är intresserade av böcker, säger Malin Alfredsson självklart. Vid sidan av bokhandeln äger hon flera företaget inom industrin, där mässor är en del av vardagen.

Första året var även förlagen lite tveksamma och inför mässan fick bokhandlerskorna från Eksjö ägna mycket energi åt att få aktuella författare att signera böcker i montern.
– Det var en otrolig skillnad andra gången, säger Helena Hedenberg och berättar att författarna och förlagen då själva ringde upp och frågade om det fanns lediga tider i den tillfälliga versionen av Eksjö Bokhandel i mässhallen. I höstas satt 25 olika författare i den ombonade montern som inretts med tjocka mattor, antika möbler och amerikakoffertar. Montern som också serverar tusentals portioner ostkaka från Vrigstad och där medarbetarna brinner för boken i allmänhet och Eksjö Bokhandel i synnerhet.

– Det är surrealistiska dagar när vi pratar böcker med människor från hela Sverige och hänger med våra favoritförfattare, säger Julia Oscarsson.
– Dessutom är mässan ett fantastiskt tillfälle att ta reda på vilka författarpersonligheter som passar våra kunder hemma i Eksjö.

En gång i månaden arrangerar bokhandeln nämligen författarkvällar och sedan butiken gjort sig känd på bokmässan har det blivit betydligt enklare att locka till sig stora författarnamn. I höst har exempelvis Mons Kallentoft, Caroline Eriksson, Karin Wahlberg och Katarina Mazetti varit i Eksjö. I vår kommer bland annat Arne Dahl. Numera förekommer det att författare/förlag själva hör av sig och vill boka in sig till ett besök i Eksjö. Jan Guillou, som berättar om sin senaste bok på Eksjö Stadshotell den 9 december, är ett sådant exempel. Och Eksjöpubliken uppskattar tveklöst bokhandelns bidrag till kulturutbudet.
– De 100 biljetterna till Jan Guillou har varit slutsålda en månad och kölistan för eventuella återbud är längre än någonsin, säger Helena.

Allt oftare stannar genomresande till i stan för att se bokhandeln de mött på bokmässan. Häromveckan publicerades en krönika om Eksjö Bokhandel av Carin Hjulström i Göteborgs-Posten!
– Bokmässan öppnar helt klart nya spännande dörrar. Vi får massor av uppmärksamhet nya kontakter och dessutom har vi väldigt roligt!

 

Frida och Oskar får vd-poster

EKSJö Det blev en händelserik torsdag i LindholmsGruppen. På morgonen presenterade Eksjöhus nyheten att syskonen Frida Scherdén och Oskar Lindholm, som fjärde generationens husbyggare i Eksjö, tar över vd-posterna för Eksjöhus AB och Eksjö Modulbygg AB. Samma kväll fick LindholmsGruppen Årets ta-sig-församhetspris på Eksjö Näringslivsfest.

Magisk näringslivsfest

EKSJö Blomsterboden, Spakarps Plantskola, Lunnagårds Sjukhem AB, Regnbågsdalens Café och Guesthouse, Lindholmsgruppen och Markus Kyllenbeck står för årets prestationer inom näringslivet i Eksjö kommun. I går hyllades de på Eksjö näringslivsfest. Festen arrangeras sedan många år tillbaka av eksjö.nu. Årets upplaga går till historien som en magisk afton.

Eksjö Kulturfestival med 50-tal evenemang i hela kommunen

EKSJö Fredag den 26 oktober startar Eksjö Kulturfestival! En vecka späckad av kulturevenemang för alla åldrar i hela kommunen. Invigningen sker på Skuruhatt med stor eldshow och spökvandring.

Galaxen lagar från grunden

EKSJö I förskolehuset Galaxens kök lagas allt utom köttbullarna från grunden. Under klimatveckan serverades enbart närproducerad/svensk mat. ”Vår dröm är att ha lokala leverantörer”, säger kocken Marianne Jonsson.

Evenemang i regionen

Eksjö

Saknar data från alltsomsker.nu

Se hela evenemangskalendern på alltsomsker.nu

Nyhetsbrevet sponsras av:

Vi som publicerar på brevethemifrån.se: