Öppna / stäng meny

De nominerade är: Ola Stålebrink...

Fler bilder

  1. Eksjöappen är en av många appar som Avia AB står bakom.

Fakta

De tre finalisterna till Årets Företagare i Eksjö kommun 2012 är:

Ola Stålebrink, Avia

Lars-Evert Johansson och Per-Anders Johansson, JL Byggtjänst

Fredrik Larm, Roger Larms bilaktiebolag

Brevet hemifrån presenterar finalisterna till Årets Företagare i Eksjö kommun. Priset delas ut i samband med näringslivsgalan den 18 oktober. Först ut är Ola Stålebrink som driver IT-företaget Avia AB.

Ola Stålebrink är uppvuxen i en företagarfamilj och det var med föräldrarnas starka stöd i ryggen som han, för nästan 20 år sedan, vågade ta steget att lämna sin anställning och satsa helhjärtat på Avia AB.

Affärsidén var redan från början att erbjuda utbildning, konsulttjänster och programvara inom IT. Avias strävan var och är att stärka kundernas tekniska utveckling på lång sikt. En utveckling som bekant har varit både stor och snabb de senaste 15 åren. När företaget var som störst hade Ola tolv anställda.

– Men att vara många är inte alltid synonymt med att vara effektiv. För min del handlade jobbet mest om översikt och personalfrågor. För en som älskar att programmera blev det ganska tråkigt, säger Ola, som i dag nöjer sig med fem anställda.

När kompetens eller kapacitet saknas väljer han att jobba i nätverk. I stället för att anställa inspirerar han gärna andra att bli företagare. På det viset har exempelvis reklambyrån Fem punkter och Lunchappen kommit till. Båda hyr lokaler i Avias nybyggda kontorshotell vid Kapellvägen. Ola är formellt minoritetsägare i bolagen men lägger sig inte i den dagliga verksamheten. Däremot hjälper han gärna till när han behövs.
– Jag har själv haft värdefulla mentorer i Sten Wallsten, Wilhelm Sigsjö och Thomas Gränsman. Att hjälpa andra är mitt sätt att betala tillbaka. Och så är det grymt roligt att ha bra kollegor i huset.

Det nya kontoret är välplanerat. Utanför glasdörrarna in till kontorsplatserna finns ett gemensamt fikarum. Här är det högt till tak, i dubbel bemärkelse. Ola beskriver sig själv som en modern gammaldags chef, som håller benhårt på arbetstider och tydliga ramar, men innanför ramarna ryms mycket kreativitet och frihet under ansvar. På kontoret flödar idéerna och här utvecklas kreativa lösningar för systemutveckling, produktionsplanering, hemsidor och appar.
- Jag är övertygad om att alla som har idéer kan förverkliga dem. Det handlar om att ha rätt inställning och att vara målinriktad. Och så måste man vara medveten om att ingenting sköter sig självt.

 

Odlingsakademien - odling som livsstil

EKSJö Under 2019 sjösätter Astrid Lindgrens Hembygd ett nytt hållbarhetsprojekt med fokus på odling. Först ut är tre parallella odlingskurser. Kurserna hålls i Eksjö, Mariannelund och Vimmerby med tre av områdets mest erfarna odlare som ledare: Eva Ekenberg och Ola Johansson och Hillevi Helmfrid. Kurserna följer odlingsåret och omfattar en kväll i månaden från februari till november.

Vaxblekarens vintersatsning

EKSJö Vaxblekaregården i Eksjö har länge drömt om en inglasad vinterträdgård. Förra veckan kunde Marcus Johansson och Lasse Ugarph och deras kollegor inviga ett gigantiskt tält med glasväggar och plats för 150 gäster på bakgården. Här serveras julbord med show hela december.

#Attraktivindustri- miljonprojekt

EKSJö Eksjö.nu får fem miljoner kronor från Strukturfondspartnerskapet Småland och Öarna för att hjälpa företagen med kompetensutveckling. Planen är att #Attraktivindustri ska utbilda 250 personer på företag i fyra kommuner.

Supported Employment – en lyckad väg till jobb

EKSJö Den ena driver ett bageri. Den andra har under många år längtat efter ett vanligt jobb. Båda älskar att baka. Tack vare Supported Employment är de numera kollegor på Lennarts konditori.

Nyhetsbrevet sponsras av:

Vi som publicerar på brevethemifrån.se: