Öppna / stäng meny

De nominerade är: Per Ytterell, Smålands Stålgjuteri AB...

Han hade inga som helst planer på att bli fast anställd på pappans gjuteri. I dag är Per Ytterell vd på familjeföretaget och en av de nominerade till Årets företag 2013. Tillsammans med bröderna Leif och Sven samt närmare 30 medarbetare utvecklar han Småland Stålgjuteri för framtiden. Under hösten invigs en dubbelt så stor formhall, som väntas öka kapaciteten med 40 procent.

Smålands Stålgjuteri grundades på 1960-talet. Pers pappa Göran, med rötter i Holsbyverken, kom in i bilden redan 1974, men det var först i början på 90-talet som familjen Ytterell blev ensamägare. Företaget hade då tolv medarbetare. Tiderna var gynnsamma. Snart kunde man anställa en ny produktionschef och börja se sig om efter förstärkning inom försäljning och marknad. Per, som hade just den funktionen på ett företag i Åseda, övertalades att hjälpa till under uppstarten. När han ett par år senare erbjöds att bli vd tackade han nej – ända tills de färdigtryckta visitkorten en dag låg på skrivbordet...

I dag har Smålands Stålgjuteri mer än fördubblat personalstyrkan och levererar gjutgods till hela Norden och Tyskland. I flera olika legeringar görs allt från enstaka exemplar till serier på 10 000 detaljer. Produktionen omfattar bland annat slitgods till pumpar, och utrustning för vägbyggen, gruvbranschen, skogsindustrin och värmeverk. Ett av de senaste segmenten är undervattensteknologin subsea.
– Att all utrusning ska fungera under havsytan ställer stora krav på godset. Det här är en bransch som kan bli hur stor som helst, säger Per, som om ett par år firar 20-årsjubileum på företaget.  

– Jag är naturligtvis glad att jag stannade. Gjuteribranschen har som helhet tagit ett stort tekniksprång. Vi har valt att utveckla och investera och i kombination med småländsk tjurighet har vi tagit oss dit vi är i dag, säger Per och tillägger att den växande graden av återvinning har gett gjutningen en ny dimension.
– Att omvandla en gammal bilskärm till ett pumphjul känns meningsfullt. I dag återvinns nästan allt.

Den nya produktionshallen tas i bruk i oktober och väntas minska den flaskhals som uppstår i skalformningen. Framöver fortsätter utvecklingen, både tekniskt och personellt.
– Tanken är att vi ska validera personalen och skräddarsy utbildningar för att stärka upp kompetensen, utveckla nya metoder och nå nya marknader.

 – Vi är ett team som driver utvecklingen framåt. Grunden ligger i att vi trivs på jobbet och för mig handlar detta om så mycket självstyre som möjligt. Vi har exempelvis ingen produktionschef längre, våra medarbetare är fullt kapabla att planera produktion själva.

Hur känns det att vara nominerad till Årets företagare?
– Det är så klart roligt, även om jag inte är så mycket för utmärkelser. Jag vill betona att det här är ett lagarbete. Jag är inte ensam om att driva det här företaget.

 


Odlingsakademien - odling som livsstil

EKSJö Under 2019 sjösätter Astrid Lindgrens Hembygd ett nytt hållbarhetsprojekt med fokus på odling. Först ut är tre parallella odlingskurser. Kurserna hålls i Eksjö, Mariannelund och Vimmerby med tre av områdets mest erfarna odlare som ledare: Eva Ekenberg och Ola Johansson och Hillevi Helmfrid. Kurserna följer odlingsåret och omfattar en kväll i månaden från februari till november.

Vaxblekarens vintersatsning

EKSJö Vaxblekaregården i Eksjö har länge drömt om en inglasad vinterträdgård. Förra veckan kunde Marcus Johansson och Lasse Ugarph och deras kollegor inviga ett gigantiskt tält med glasväggar och plats för 150 gäster på bakgården. Här serveras julbord med show hela december.

#Attraktivindustri- miljonprojekt

EKSJö Eksjö.nu får fem miljoner kronor från Strukturfondspartnerskapet Småland och Öarna för att hjälpa företagen med kompetensutveckling. Planen är att #Attraktivindustri ska utbilda 250 personer på företag i fyra kommuner.

Supported Employment – en lyckad väg till jobb

EKSJö Den ena driver ett bageri. Den andra har under många år längtat efter ett vanligt jobb. Båda älskar att baka. Tack vare Supported Employment är de numera kollegor på Lennarts konditori.

Nyhetsbrevet sponsras av:

Vi som publicerar på brevethemifrån.se: