Öppna / stäng meny

Delikat start för ny caféägare

Fler bilder

  1. Tårtan Fru Fager

Det har gått en dryg månad sedan Lena Wireskog tackade för sig och sålde anrika Lennarts konditori i Eksjö. Den nya ägaren Anna Berg har fått en minst sagt delikat start. Precis som många av stadens handlare vittnar hon om en rekordsommar med mängder av turister.

Hon kastade sig rakt in i högsäsongen och har hittills haft fullt upp med att bara baka. När tid finns vill hon så klart sätta sin prägel på caféet, men hon planerar inga stora förändringar.

- Jag vill ha ett klassiskt konditori och kommer att vara noga med att bevara atmosfären. Samtidigt vill jag såklart förnya, förbättra och komplettera, säger Anna Berg, som vill utveckla luncherna, ta fram nya bakverk, anpassa caféet för barnfamiljer och göra uteserveringen på innergården mer attraktiv. Bland annat. Men framförallt vill hon baka. Från klockan fem på morgonen är hon på plats i bageriet.

- Jag är bagare och konditor och älskar mitt yrke, säger Anna, som förutom tidsenliga Pokémonkakor bland annat hunnit ta fram den nya tårtan ”Fru Fager” - en hyllning till Fagers konditori i Annas barndomsstad Kopparberg. Tårtan är en variant av sachertårta, med choklad- och vaniljbottnar med chokladkräm garnerad med chokladtryffel och dekoration av chokladmousse, körsbär, hjärtan och en rosa macaron.

Lennarts konditori är en välbekant för Anna. Hon bor i Eksjö tillsammans med sin familj och jobbade i företaget i början av 2000-talet. Efter några år på Thimons i Nässjö är hon alltså tillbaka. Som ägare.

- Det känns fantastiskt! Jag har alltid, ända sedan jag var liten flicka, drömt om att ha ett eget konditori. Att få ta över en verksamhet med så mycket historia och så stark koppling till Eksjö känns jättebra. Jag tror att alla Eksjöbor har en relation till Lennarts, säger Anna.

Själv fick hon tyvärr aldrig träffa grundaren Lennart Svensson. Han gick bort bara några dagar innan Anna anställdes.

- Det var synd. Det hade varit roligt att lära känna honom. Speciellt nu när jag tagit över hans livsverk.

Lyckligtvis kan döttrarna dela med sig av konditoriets historia. Nästa år fyller Lennarts konditori 70 år.

Följ Lennarts konditori på facebook och instagram!
 


Jobb- och utbildningsmässa

EKSJö Söker du jobb eller sommarjobb i Eksjö? Eller är du bara nyfiken på vilka karriärmöjligheter som finns i kommunen? Då ska du boka in onsdagen den 20 mars och årets upplaga av jobb- och utbildningsmässan i Olsbergs Arena.

Linnea lever sin dröm

EKSJö Ett år efter studenten anställdes Linnea Wilhelmsson som konstruktör på Bruzaholms Bruk. - Jobbet har gjort det möjligt för mig att leva min dröm, säger Linnea, som 20 år gammal äger ett eget hus i byn Åsen utanför Bellö. Här hon odlar sina egna grönsaker och har i liten skala börjat föda upp kaniner för klimatsmart köttproduktion.

Eksjötitlar under granen

EKSJö För den som gillar hårda platta paket finns det gott om lokala alternativ i år. Lagom till julhandeln har inte mindre än fyra böcker med Eksjöanknytning släppts!

Odlingsakademien - odling som livsstil

EKSJö Under 2019 sjösätter Astrid Lindgrens Hembygd ett nytt hållbarhetsprojekt med fokus på odling. Först ut är tre parallella odlingskurser. Kurserna hålls i Eksjö, Mariannelund och Vimmerby med tre av områdets mest erfarna odlare som ledare: Eva Ekenberg och Ola Johansson och Hillevi Helmfrid. Kurserna följer odlingsåret och omfattar en kväll i månaden från februari till november.

Nyhetsbrevet sponsras av:

Vi som publicerar på brevethemifrån.se: