Det händer under hösten i Barnfilmbyn Mariannelund

Höstlov i Barnfilmbyhuset, Halloweensminkning och veckolång filmfestival. Det är något av det som händer i Barnfilmbyn Mariannelund i höst. Dessutom har det icke vinstdrivande bolag, som blir grunden för den framtida verksamheten, bildats. Den 12 november bjuds allmänheten in till ett stormöte med bland andra Allan Larsson.

Barnfilmbyhuset slog upp portarna i juni. Tanken var att använda Emils jubileumsår till att informera om ett framtida Filmernas hus samt att visa en liten del av all den kunskap som Barnfilmbyn hittills samlat på sig om Emilfilmerna.

- Genom våra besökare har vi förstått hur överraskande stora Emilfilmerna och Astrid Lindgren faktiskt är. Det finns många Emilfans i världen! Och lokalbefolkningen har väntat länge på en satsning kring Emil, säger Anna Mellergård, som bara kan konstatera att Barnfilmbyn är på rätt spår.

- Jag har aldrig träffat så många positiva människor på en och samma gång!

Under hösten hålls Barnfilmbyhuset öppet både under danskarnas potatislov och under vårt eget höstlov arrangeras bland annat en maskkurs med Maja Filppu, som arbetar med teater- och filmsminkning, specialeffekter och rekvisita-tillverkning. Även i adventstid planeras aktiviteter i huset.

I ett framtida Filmernas hus är tanken att barn och unga från när och fjärran ska kunna spela in film en modern filmstudio. Redan nu genomförs filmpedagogiska projekt i samarbete med Kulturskolan och filmpedagoger i Jönköpings län. Höstens filmfestival, FILM X, säkerställer för tredje året i rad att barn och unga i området, under en vecka, får se och samtala om filmer från hela världen.

Samtidigt pågår nu uppbyggnaden av det bolag som kommer att äga och förvalta fastigheten där Filmernas Hus så småningom ska inrymmas. I bolaget kan vem som helst nu teckna aktier till ett värde av 1000 kronor per aktie. Bolaget är icke vinstdrivande, och därmed kan aktieägarna aldrig räkna med någon personlig utdelning. Däremot ska allt överskott återinvesteras i verksamheten och därmed komma bygden till del.

- Vi hoppas på ett stort engagemang från ortsbefolkningen. Om vi gör det här det här tillsammans har vi en mycket stark grund att stå på inför framtiden, säger Robert Glader, verksamhetsledare på Emilkraften.

Den 12 november bjuder Emilkraften in till ett stormöte i Folkets hus. På plats finns bland andra Allan Larsson, fd finansminister, som valt att engagera sig i Barnfilmbyn. Hela projektet presenteras och allmänheten får möjlighet att ställa frågor.

- Barnfilmbyn är hela bygdens angelägenhet.