Öppna / stäng meny

Drömmen om ett eget företag

Fler bilder

Fakta

Drömmer du också om att starta eget företag? Den 20 oktober arrangerar Eksjö kommun, Almi och Skatteverket en informationskväll på Eksjö stadshotell. Läs mer på almi.se

Att handla begagnat är både trendigt, ekonomiskt och klimatsmart. På nystartade Björkas Nytt och Bytt utanför Eksjö kan man bidra till bättre konsumtionsmönster sedan Hannah Björklund öppnat en secondhandbutik, inspirerad av Busfrö i Västervik.

Konceptet är lika enkelt som genialt. Kläder, leksaker, böcker och inredning som inte längre används lämnas in och kan för en billig peng komma till nytta och glädje hos någon annan. Inlämnaren får 40 procent av försäljningspriset. Det som inte sålts på 60 dagar lämnas tillbaka eller skänks till Human Bridge.

Stort inflöde
- Tanken är att butiken hela tiden ska ha ett flöde av varor. Det ska alltid finnas något nytt att upptäcka, säger Hannah som hittills haft minst sagt god tillströmning, främst av dam- och barnkläder.
– Butiken fylldes snabbt. Jag blev helt överöst med grejer och för att hinna med fick jag begränsa inlämningen till två kassar per person och månad, berättar Hannah.
Det som helt, rent och säljbart hamnar i butiken, resten skänks direkt till Human Bridge.

Levande landsbygd
Butikens placering på gården där Hannah Björklund bor var självklar.
– Det känns viktigt att det händer saker på landsbygden, säger Hannah, som inrett butiken i lantlig, rustik stil med charmiga inslag av björkstammar från Björka.
Det tog ungefär ett år att förvandla den oanvända ladugården till butiksmiljö. Förutom allt praktiskt arbete med att riva boxar, gipsa, måla och sätta ny impregnerad brandsäker panel i taket har Hannah sökt bygglov, tillstånd och lärt sig allt hon behöver veta om skatter, bokföring och redovisning.
– Man får bli expert på ganska mycket som egen företagare. Eksjö.nu har lotsat vidare och hemsidan www.verksamt.se har varit en god hjälp, berättar Hannah och konstaterar att allt tog längre tid än hon först anat. Målsättningen att öppna i maj fick skjutas fram och först i september slog hon upp portarna. Då hade hon missat sommarens turistström längs riksväg 40.
– Ja, det blev ju inte som jag planerat, men samtidigt kändes det viktigt att göra allt ordentligt, utan att knäcka sig själv på vägen, säger Hannah och berättar att både pendlare och andra förbipasserande redan hittat butiken. Och från Eksjö tar bilresan bara några minuter.

Bra upplägg
Öppettiderna är generösa, tisdag till fredag 10-18, lördag 10-14. När Brevet hemifrån tittar in en torsdagsförmiddag tar Hannah emot både kunder och nya varor.
Ellenor Hägneryd lämnade grejer redan inför öppningen och har nu rensat ett förråd av gamla leksaker.
– Det här är ett jättebra upplägg. Det är skönt att bli av med sånt som inte längre används och samtidigt veta att det kan göra nytta för någon annan, säger Ellenor och tillägger:
– Ibland får man ju med sig något nytt hem också!

Jobb- och utbildningsmässa

EKSJö Söker du jobb eller sommarjobb i Eksjö? Eller är du bara nyfiken på vilka karriärmöjligheter som finns i kommunen? Då ska du boka in onsdagen den 20 mars och årets upplaga av jobb- och utbildningsmässan i Olsbergs Arena.

Linnea lever sin dröm

EKSJö Ett år efter studenten anställdes Linnea Wilhelmsson som konstruktör på Bruzaholms Bruk. - Jobbet har gjort det möjligt för mig att leva min dröm, säger Linnea, som 20 år gammal äger ett eget hus i byn Åsen utanför Bellö. Här hon odlar sina egna grönsaker och har i liten skala börjat föda upp kaniner för klimatsmart köttproduktion.

Eksjötitlar under granen

EKSJö För den som gillar hårda platta paket finns det gott om lokala alternativ i år. Lagom till julhandeln har inte mindre än fyra böcker med Eksjöanknytning släppts!

Odlingsakademien - odling som livsstil

EKSJö Under 2019 sjösätter Astrid Lindgrens Hembygd ett nytt hållbarhetsprojekt med fokus på odling. Först ut är tre parallella odlingskurser. Kurserna hålls i Eksjö, Mariannelund och Vimmerby med tre av områdets mest erfarna odlare som ledare: Eva Ekenberg och Ola Johansson och Hillevi Helmfrid. Kurserna följer odlingsåret och omfattar en kväll i månaden från februari till november.

Nyhetsbrevet sponsras av:

Vi som publicerar på brevethemifrån.se: