Eksjö - en del av Södra Sveriges första Framtidsvecka

Ett 100-tal aktiviteter är inbokade till Framtidsveckan som genomförs i Eksjö kommun och övriga Astrid Lindgrens hembygd den 9-17 april. Föreläsningar, filmer, utställningar, yoga är några av aktiviteterna! Klicka på rubriken om du vill veta mer!

Framtidsveckan startade i Hälsingland 2009 och sprider sig nu över landet med syftet att visa upp goda exempel och skapa mötesplatser med miljön, klimatet och en hållbar utveckling i fokus.

Veckan inleds den 9 april, med två storfilmer och Sveriges största klädbytardag i Eksjö samt en sprakande invigningsfest i Hultsfred med Peter Elmberg från Mundekulla som hedersgäst! Därefter genomförs, varje dag under hela vecka 15, mängder av aktiviteter som inspirerar, uppmuntrar och på olika sätt visar på möjligheterna med en omställning för en hållbar framtid!

Studieförbund, biografer, företag, föreningar, skolor och politiska partier har slutit upp runt Framtidsveckan och tillsammans bjuder de in allmänheten till bland annat utställningar, yoga, workshops, föreläsningar och filmvisningar i Eksjö, Vimmerby och Hultsfreds kommuner samt Kristdala i Oskarshamns kommun.

I Eksjö kommun arrangeras bland annat:  
Utställningen Cittaslow – Det goda livet i Eksjö
Klimatsamtal på biblioteket
Prova-på-yoga
Filmvisningar ”Oceans”, ”Home” och ”Food Inc”
Sing along kring Majas Alfabetssånger
samt föreläsningarna:
”Konsten att ställa om en ekonomi”
”Vad händer med ekonomin när oljan sinar?”
 ”Framtidens trädgård”

Hela programmet finns på www.astridlindgrenshembygd.se

Hur en fjäril blir en fjäril!
"En fjärilslarv är nöjd med att vara larv och har inga som helst ambitioner att bli en fjäril. Det har däremot de små imagocellerna som finns inuti larven. De föreställer sig (imagination) att de ska bli en vacker fjäril och ju fler de blir och ju bättre de lär känna varandra, desto större blir deras chanser att övervinna larven. Av det som redan finns, den materia som de har tillgång till bygger de tillsammans puppan ur vilken fjärilen så småningom kan krypa ut!  

Överfört på vårt samhälle kan bilden av larven lära oss att om vi är tillräckligt många individer som är övertygade om att vi kan lämna vårt gamla synsätt och se möjligheterna i en ljus och hållbar framtid kan vi lyckas! Vi måste likt imagocellerna föreställa oss det är vi vill uppnå. Det vi fokuserar på är också det som vi har störst chans att lyckas med. Framtidsveckan är ett sätt att samla imagoceller för en hållbar framtid."