Öppna / stäng meny

Eksjö Kulturfestival med 50-tal evenemang i hela kommunen

Fredag den 26 oktober startar Eksjö Kulturfestival! En vecka späckad av kulturevenemang för alla åldrar i hela kommunen. Invigningen sker på Skuruhatt med stor eldshow och spökvandring.

- Ska man välja en enda aktivitet under kulturveckan, ska man definitivt gå på invigningen, då hela Skurugata är upplyst av marschaller och en magisk show väntar på toppen. Vi gjorde samma sak i fjol, då kom 200 personer, i år väntar vi ännu fler, säger kulturchef Thomas Hanzén, som tror att den som upplevt invigning också blir sugen på att delta i fler aktiviteter under veckan.

Eksjö Kulturfestival har sitt ursprung i Smålands Kulturfestival, som lades ned efter 2016 års upplaga.
- Redan innan nedläggningsbeslutet hade vi bestämt oss för att göra en egen variant i Eksjö. Som kultur- och evenemangskommun ska vi självklart ha en egen kulturfestival, resonerar kulturchefen och hans kollega Karolina Eriksson, kultursekreterare.

De betonar att föreningslivet är ovärderligt i sammanhanget och står för de flesta av aktiviteterna i programmet.
- Vi går tidigt ut med en förfrågan om vad föreningarna har på gång och vad de vill visa upp eller bidra med. Föreningslivet i Eksjö kommun har en fantastisk kapacitet.
Som komplement till föreningarnas utbud lägger Eksjö kommun till egna evenemang.

Redan i fjol innehöll festivalen mycket aktiviteter. I år omfattar programmet ett 50-tal evenemang från den 26 oktober till 2 november.  
- Allt som vi gör tillsammans är kultur. Programmet omfattar både professionella internationella kulturutövare och lokala grupper och det är precis som det ska vara. Dessutom är de allra flesta evenemang gratis, vilket känns extra bra utifrån ett socioekonomiskt perspektiv, säger Thomas.

Förutom att njuta av teater, musik och föreläsningar finns det möjlighet att prova på japansk matlagning, dans, filmproduktion och konsten att tillverka papper. Kulturfestivalen infaller på höstlovet och innehåller en rad aktiviteter för barn och unga.

Ur programmet kan nämnas Smålands Karoliner, som visar upp riktigt gamla uniformer, besök av landshövdingen vid den högtidliga invigningen av utomhusinstallationen Luftslottet vid Filmbyn i Mariannelund samt den högaktuella konstutställningen Mother Tounge i konsthall Betel med kvinnliga konstnärer från Turkiet och Saudiarabien.

Hela programmet finns på www.eksjo.se Dialog om företagsklimatet

EKSJö Eksjö ligger över rikssnittet när det gäller hur företagarna uppfattar tillgången till arbetskraft med relevant kompetens. Dessutom upplever kommunens företag att såväl media som skolan och allmänheten har en bättre inställning till företagande. Det visar färsk statistik i Svenskt Näringslivs kommunranking.

Franchisetorget till Eksjö

EKSJö Franschistorget gör ett enda stopp på Småländska Höglandet under sin Sverigeturné 2018. Eksjö.nu är lokal värd för denna informations- och inspirationskväll, som under två timmar ska ge en god inblick i vad det innebär att starta eget som franchisetagare.

Kraftsamlar för klimatet

EKSJö Klimatveckan har arrangerats i Jönköpings län under flera år. För varje år blir den större och större. I år får klimatveckan en mer lokal prägel med aktiviteter i hela Eksjö kommun, allt från solsafari till öppen trädgård.

Vandra och smaka i Bellö

EKSJö Varje lördag i september arrangerar entreprenören Carina Eldåker vandringar med start från Boarp mellan Bellö och Mycklaflon. Slingan är en mil och upplevs i behaglig takt. Längs vägen serveras vandrarna lunch, fika och föredrag .

Nyhetsbrevet sponsras av:

Vi som publicerar på brevethemifrån.se: