Öppna / stäng meny

Eksjö Kulturfestival med 50-tal evenemang i hela kommunen

Fredag den 26 oktober startar Eksjö Kulturfestival! En vecka späckad av kulturevenemang för alla åldrar i hela kommunen. Invigningen sker på Skuruhatt med stor eldshow och spökvandring.

- Ska man välja en enda aktivitet under kulturveckan, ska man definitivt gå på invigningen, då hela Skurugata är upplyst av marschaller och en magisk show väntar på toppen. Vi gjorde samma sak i fjol, då kom 200 personer, i år väntar vi ännu fler, säger kulturchef Thomas Hanzén, som tror att den som upplevt invigning också blir sugen på att delta i fler aktiviteter under veckan.

Eksjö Kulturfestival har sitt ursprung i Smålands Kulturfestival, som lades ned efter 2016 års upplaga.
- Redan innan nedläggningsbeslutet hade vi bestämt oss för att göra en egen variant i Eksjö. Som kultur- och evenemangskommun ska vi självklart ha en egen kulturfestival, resonerar kulturchefen och hans kollega Karolina Eriksson, kultursekreterare.

De betonar att föreningslivet är ovärderligt i sammanhanget och står för de flesta av aktiviteterna i programmet.
- Vi går tidigt ut med en förfrågan om vad föreningarna har på gång och vad de vill visa upp eller bidra med. Föreningslivet i Eksjö kommun har en fantastisk kapacitet.
Som komplement till föreningarnas utbud lägger Eksjö kommun till egna evenemang.

Redan i fjol innehöll festivalen mycket aktiviteter. I år omfattar programmet ett 50-tal evenemang från den 26 oktober till 2 november.  
- Allt som vi gör tillsammans är kultur. Programmet omfattar både professionella internationella kulturutövare och lokala grupper och det är precis som det ska vara. Dessutom är de allra flesta evenemang gratis, vilket känns extra bra utifrån ett socioekonomiskt perspektiv, säger Thomas.

Förutom att njuta av teater, musik och föreläsningar finns det möjlighet att prova på japansk matlagning, dans, filmproduktion och konsten att tillverka papper. Kulturfestivalen infaller på höstlovet och innehåller en rad aktiviteter för barn och unga.

Ur programmet kan nämnas Smålands Karoliner, som visar upp riktigt gamla uniformer, besök av landshövdingen vid den högtidliga invigningen av utomhusinstallationen Luftslottet vid Filmbyn i Mariannelund samt den högaktuella konstutställningen Mother Tounge i konsthall Betel med kvinnliga konstnärer från Turkiet och Saudiarabien.

Hela programmet finns på www.eksjo.se Jobb- och utbildningsmässa

EKSJö Söker du jobb eller sommarjobb i Eksjö? Eller är du bara nyfiken på vilka karriärmöjligheter som finns i kommunen? Då ska du boka in onsdagen den 20 mars och årets upplaga av jobb- och utbildningsmässan i Olsbergs Arena.

Linnea lever sin dröm

EKSJö Ett år efter studenten anställdes Linnea Wilhelmsson som konstruktör på Bruzaholms Bruk. - Jobbet har gjort det möjligt för mig att leva min dröm, säger Linnea, som 20 år gammal äger ett eget hus i byn Åsen utanför Bellö. Här hon odlar sina egna grönsaker och har i liten skala börjat föda upp kaniner för klimatsmart köttproduktion.

Eksjötitlar under granen

EKSJö För den som gillar hårda platta paket finns det gott om lokala alternativ i år. Lagom till julhandeln har inte mindre än fyra böcker med Eksjöanknytning släppts!

Odlingsakademien - odling som livsstil

EKSJö Under 2019 sjösätter Astrid Lindgrens Hembygd ett nytt hållbarhetsprojekt med fokus på odling. Först ut är tre parallella odlingskurser. Kurserna hålls i Eksjö, Mariannelund och Vimmerby med tre av områdets mest erfarna odlare som ledare: Eva Ekenberg och Ola Johansson och Hillevi Helmfrid. Kurserna följer odlingsåret och omfattar en kväll i månaden från februari till november.

Nyhetsbrevet sponsras av:

Vi som publicerar på brevethemifrån.se: