Öppna / stäng meny

Eksjö laddar för stadsfest

Fler bilder

Stadsfestvecka. Redan på tisdagen började förberedelserna synas på stan. Nu ska tält och scener byggas, ljus- och ljudanläggningar installeras och detaljer fixas. 400 funktionärer ser till att alla pusselbitar effektivt hamnar på rätt plats och på fredag kväll har motivet vuxit fram – en komplett festival mitt i Eksjös stadskärna.

Ett spelschema med Carola, Miriam Bryant, Movits, Den svenska Björnstammen, Bo Caspers orkester och många, många fler har gett fin respons från årets publik. Försäljningen av förköpsbiljetterna går betydligt bättre än förra året och dessutom ser väderprognosen lovande ut med högsommarvärme på Småländska Höglandet.  
- Det bådar gott för sista minuten-försäljningen. Vi har alla förutsättningar att få minst lika mycket publik som förra året, konstaterar Fredrik Carlsson, projektledare för Eksjö stadsfest. 

"Eksjö har gjort ett hästjobb"
Fredrik som är är eventföretagare från Falkenberg, med uppdrag i olika delar av landet, kan jämföra Eksjö stadsfest med andra arrangemang.
- Det finns liknande festivaler i Småland, bland annat kommunala evenemang. Men det är få festivaler som förenar en hel stad som Eksjö stadsfest gör. Föreningar, krögare och ideella krafter drar åt samma håll, säger Fredrik, som tagit emot mäkta studiebesök som varit mäkta imponerade. 
– Att starta upp ett liknande arrangemang någon annanstans är inte lätt. Man har gjort ett hästjobb i Eksjö.

Han är numera är den enda anställda i arrangörsföreningen. Totalt under året jobbar han drygt två månader med Eksjö Stadsfest. I övrigt sker allt arbete helt ideellt, av styrelsen och totalt cirka 400 funktionärer. 

Mycket tillbaka
En av dem är Maria Malmström, huvudansvarig för funktionärernas basläger på Krusagården.
- Här kan funktionärerna sitta ner och pausa en stund, ta en fika och eller bara få en kram och lite uppmuntran, berättar Maria, som är på plats minst fyra dagar under stadsfestveckan.
- Det är fjärde året jag är funktionär. Jag gör det för att det är roligt, socialt och för att jag får så mycket tillbaka i form av samhörighet, uppskattning och känslan av att vara betydelsefull.
- Vi är ett gott gäng. Här på Krusagården jobbar 15 personer i olika åldrar, från skolungdomar till pensionärer. De flesta var med förra året och ville gärna komma tillbaka.

Akrobatik och dans
Förutom att sju scener som vanligt fylls med musik för alla smaker i dagarna två, händer det i år också saker på trädäcket vid Forsellska gården. Bland annat kommer led-skärmar visa animerad film. Museet har byggverkstad för barn och Studieförbundet Vuxenskolan visar upp sin verksamhet. Trädäcket blir arena för dans- och gymnastikuppvisningar och här utlovas också luftakrobatik med medlemmar i Cirkus Unik och projektet Jonk.

Dessutom fylls området med spännande matupplevelser, street magic, gycklare, installationer och graffitti-målning live.

Biljetter finns på turistbyrån, Emilkraften och  www.eksjostadsfest.se

 

 

Läge för nybygge?

EKSJö Funderar du på att bygga hus i Eksjö kommun? Passa på, än så länge finns tomter till det facila priset av en krona i samtliga orter, förutom i Eksjö stad. För den som vill bo strandnära erbjuds byggklara tomter nära såväl Försjön som Bellen och Åsjön.

Tågbanan viktig för Vida

EKSJö När produktionen är i full gång lastas 19 tågvagnar färdigsågat virke i veckan från Vidas anläggning i Hjältevad. Företaget ser gärna ännu större transporter via järnvägen. ​

Jennie gillar verkstad

EKSJö Hemvändaren Jennie Svensson valdes i våras till ordförande i Emilkraften. Helt nyligen blev det klart att hon från och med i höst också blir ny näringslivsutvecklare i Eksjö kommun, med fokus på handel och turistföretagande.

Kvalitetsstämpel för kaféer

EKSJö En har funnits med länge, både som konditori och på listan över Sveriges bästa caféer. Den andra är en nykomling, både fysiskt i tallskogen utanför Mariannelund och i den prestigefyllda boken. Lennarts Konditori och Zedigs Glass finns båda med i årets upplaga av White Guide.

Nyhetsbrevet sponsras av:

Vi som publicerar på brevethemifrån.se: