Öppna / stäng meny

Familjen Heimdal hittade hem

”Man måste göra jobbet själv, men en första kontakt som kan bana väg till arbete och sociala sammanhang är helt avgörande för att snabbt etablera sig på en ny bostadsort.” Det säger värmlänningen Simon Heimdal, en så kallad "medflyttare" som tack vare sin tjänst på Leiab och innebandyn i HMIS funnit sig tillrätta och stortrivs i Mariannelund.

Han jobbade med ventilation och plåtslageri i Norge när han träffade Växsjöstudenten Jennie på nätet. När det stod klart att paret väntade barn sökte de bostad både i Karlstad, nära Simons familj, och i Jennies hemtrakter i Eksjö kommun.  

- Möjligheten att snabbt få en lägenhet på en mindre ort avgjorde saken. Vi fick hyra en rymlig övervåning i en villa i Mariannelund, det blev klart på några dagar, berättar Jennie och tillägger att kostnaden dessutom var en bråkdel av prisbilden i Karlstad.

Jobb via kontakter
Jennies pappa, som arbetar på Leiab i Mariannelund, nämnde för fönsterfabrikens ledning att svärsonen var på väg att flytta hit.
- Företaget hade egentligen ingen platsannons ute just då, men jag fick komma på intervju och började jobba veckan efter, säger Simon, som i dag har en tjänst som ytbehandlare på nattskiftet.
- Jag har bra arbetstider och jobbarkompisar. Dessutom får jag möjlighet att utvecklas och lära mig nya saker. Jag är jättenöjd, säger Simon.

Framgångsrikt A-lag
Strax efter flytten kom han också i kontakt med ortens innebandylag, där han nu är spelande tränare i ett A-lag som både växer och utvecklas.
- I större städer handlar lagidrott mycket om individualister i en tuff konkurrens. På en mindre ort måste man jobba med det underlag som finns, ta fram det bästa hos varje individ och utveckla personerna och laget. Jag gillar det synsättet. Vi sätter laget framför jaget och strävar snarare efter att skapa ett hållbart lag än efter att gå upp en division.  

Sammanhang - nyckeln till trivsel
- Både jobbet och idrotten har betytt jättemycket för mig! Jag fick snabbt ett eget sammanhang utanför familjen, det har varit nyckeln till att jag trivs så bra här. Jag fick en identitet och blev inte bara Jennies sambo eller Assar och Ann-Charlottes svärson.

Sonen Lucas har hunnit fylla två år, familjen Heimdal har köpt hus i Mariannelund och Jennie arbetar sedan i höstas som näringslivsutvecklare i Eksjö kommun.

- Det var en chansning att flytta hem. Hade det inte funkat för Simon hade vi flyttat till Karlstad. Det är mycket som ska stämma för att hela familjen ska trivas, men tack vare personliga kontakter och de mjuka värdena blev det väldigt bra för alla, avslutar Jennie.

  

Odlingsakademien - odling som livsstil

EKSJö Under 2019 sjösätter Astrid Lindgrens Hembygd ett nytt hållbarhetsprojekt med fokus på odling. Först ut är tre parallella odlingskurser. Kurserna hålls i Eksjö, Mariannelund och Vimmerby med tre av områdets mest erfarna odlare som ledare: Eva Ekenberg och Ola Johansson och Hillevi Helmfrid. Kurserna följer odlingsåret och omfattar en kväll i månaden från februari till november.

Vaxblekarens vintersatsning

EKSJö Vaxblekaregården i Eksjö har länge drömt om en inglasad vinterträdgård. Förra veckan kunde Marcus Johansson och Lasse Ugarph och deras kollegor inviga ett gigantiskt tält med glasväggar och plats för 150 gäster på bakgården. Här serveras julbord med show hela december.

#Attraktivindustri- miljonprojekt

EKSJö Eksjö.nu får fem miljoner kronor från Strukturfondspartnerskapet Småland och Öarna för att hjälpa företagen med kompetensutveckling. Planen är att #Attraktivindustri ska utbilda 250 personer på företag i fyra kommuner.

Supported Employment – en lyckad väg till jobb

EKSJö Den ena driver ett bageri. Den andra har under många år längtat efter ett vanligt jobb. Båda älskar att baka. Tack vare Supported Employment är de numera kollegor på Lennarts konditori.

Nyhetsbrevet sponsras av:

Vi som publicerar på brevethemifrån.se: