Öppna / stäng meny

Flyttade till vännerna i Eksjö

Enligt en färsk undersökning är besök hos släkt och vänner den i särklass vanligaste reseanledningen till Eksjö. Bengt och Helene Grafström är onekligen en del av statistiken. Genom åren har de gjort åtskilliga besök hos sina vänner i stan. De har alltid gillat Eksjö och i höstas bestämde de sig för att flytta hit permanent.

– När Helene fick jobb i här tvekade vi inte att flytta från Borgholm. För mina uppdrag spelar det ingen roll var jag bor och vi trivs båda väldigt bra i Eksjö. Vi är småstadsmänniskor och tycker mycket om den centrala miljön med kontrasterna mellan tidsepokerna längs Norra och Södra Storgatan. Det är fantastiskt att man lyckats bevara Gamla stan utan att bygga sönder den, säger Bengt.
Från det tillfälliga boendet i vännernas gårdshus på Itolvområdet har paret letat boende i Gamla stan. Nu renoveras en lägenhet vid Åbron och så snart den är inflyttningsklar ska huset på Öland säljas.
– Vi hade en förkärlek till Eksjö redan innan vi flyttade hit, men det har gått förvånansvärt fort att vänja sig vid att detta numera är hemma. Tack vare var våra vänner har vi redan lärt känna många nya människor och fått kontakt med flera föreningar.

Bengt Grafström skulle egentligen bli pilot – eller möjligen skådespelare. Men en andraplacering i en radiopratartävling på 1960-talet förde in honom på en helt annan bana. Inför starten av TV2 blev Bengt en av studenterna på SVT:s första tv-producentutbildning och var under några år producent för ursprungsprogrammet Landet runt. Som pappa till radioprogrammet Karlavagnen, programledare på utbildningsradion och vikarierande programledare för bland annat Ring så spelar vi och Svensktoppen har Bengt blivit riksbekant. Själv tycker han att programledarrollen för Melodifestivalen är ett av de roligaste uppdragen han haft. Året var 1988 och Tommy Körberg tog hem segern på Malmö stadsteater.

– Det var en helt annan dimension än dagens schlagercirkus, säger Bengt, som varken blev stylad eller utrustad med färdigskrivna manuskort. På den tiden hade programledaren helt fria händer.

Sedan 1990-talet har Bengt vid sidan om allehanda speakerjobb och uppdrag inom radio och tv undervisat i radiojournalistik på Ädelfors folkhögskola. I vår läggs utbildningen ned och Bengt får tid över till andra uppdrag.

– Jag är ju egentligen pensionär. Men jag tycker det är vansinnigt roligt att jobba så jag har inga planer på att sluta helt, säger Bengt.
Däremot njuter han gärna av en rofylld tillvaro mellan uppdragen, vilket går alldeles utmärkt i Eksjö.
– Här är det enkelt att leva ett lugnare liv. All service finns i närheten, inklusive ett kanonsjukhus! Bilköerna är obefintliga och storstan är bara ett par timmar bort. För den som har möjlighet att ta med sig sitt arbete var som helst i landet är Eksjö definitivt ett alternativ.

 

Jobb- och utbildningsmässa

EKSJö Söker du jobb eller sommarjobb i Eksjö? Eller är du bara nyfiken på vilka karriärmöjligheter som finns i kommunen? Då ska du boka in onsdagen den 20 mars och årets upplaga av jobb- och utbildningsmässan i Olsbergs Arena.

Linnea lever sin dröm

EKSJö Ett år efter studenten anställdes Linnea Wilhelmsson som konstruktör på Bruzaholms Bruk. - Jobbet har gjort det möjligt för mig att leva min dröm, säger Linnea, som 20 år gammal äger ett eget hus i byn Åsen utanför Bellö. Här hon odlar sina egna grönsaker och har i liten skala börjat föda upp kaniner för klimatsmart köttproduktion.

Eksjötitlar under granen

EKSJö För den som gillar hårda platta paket finns det gott om lokala alternativ i år. Lagom till julhandeln har inte mindre än fyra böcker med Eksjöanknytning släppts!

Odlingsakademien - odling som livsstil

EKSJö Under 2019 sjösätter Astrid Lindgrens Hembygd ett nytt hållbarhetsprojekt med fokus på odling. Först ut är tre parallella odlingskurser. Kurserna hålls i Eksjö, Mariannelund och Vimmerby med tre av områdets mest erfarna odlare som ledare: Eva Ekenberg och Ola Johansson och Hillevi Helmfrid. Kurserna följer odlingsåret och omfattar en kväll i månaden från februari till november.

Nyhetsbrevet sponsras av:

Vi som publicerar på brevethemifrån.se: