Öppna / stäng meny

Galaxen lagar från grunden

Monica Jonsson

Fler bilder

I förskolehuset Galaxens kök lagas allt utom köttbullarna från grunden. Under klimatveckan serverades enbart närproducerad/svensk mat. ”Vår dröm är att ha lokala leverantörer”, säger kocken Marianne Jonsson.

Galaxen omfattar tre förskolor och nio avdelningar. Dessutom skickar köket lunch till ytterligare tre förskolor i stan. Att köket lagar 350 portioner varje dag hindrar inte personalen från att grädda sina egna pannkakor, panera fisk, steka biffar och göra alla soppor och såser från grunden.

- Vi stoppar inte korven, erkänner Marianne med ett leende.

Hon är bonde i botten och sedan hon utbildade sig till kock har hon jobbat i både stora och små kök. Hon menar att alla tillagningskök kan laga mat från grunden.
- Allt annat är bara slentrian. Men man måste ha rätt inställning. 

För att visa hur vardagliga val påverkar klimatet valde förskoleköket under en höstvecka att stryka alla importerade råvaror ur menyn. Bananer och apelsiner byttes ut mot svenska äpplen och päron. Riset ersattes med matvete. Köttet på förskolan är alltid svenskt, men för att lyfta det lokala serverades barnen för första gången någonsin lamm från Slättna gård utanför Eksjö. 
- Lammfärsbiffarna blev populära. På någon avdelning var biffarna ”det godaste de någonsin ätit”, säger Marianne. 

Galaxens kök drömmer om fler lokala leverantörer. I dagsläget är Stjernbergs skafferi den enda leverantören från Eksjö kommun.    
- Vi fick behålla Stjernbergs vid den senaste upphandlingen, det är vi verkligen glada över. Men vi skulle gärna vilja ha lokala grönsaker och skulle gärna laga färre kötträtter, med bättre kött.

Redan nu serverar köket vegetariskt minst en gång i veckan. Och medvetenheten kring vattenförbrukning och plastbantning är numera en del av vardagen.
- Vi spolar inte golvet lika ofta och tänker efter innan vi plastar in. Den mat som ska direkt upp till avdelningen och ätas direkt behöver inte ha plast över sig, säger Marianne och berättar att skolan i princip inte har något matsvinn.
- Barnen är jätteduktiga på att äta upp den mat de tar till sig. När de 50 äldsta barnen har ätit i restaurangen ryms det som slängts i en handflata. Vi tar fram mat efter hand, vilket gör att ingen mat står framme och eftersom vi har utrustning för att kyla ned maten snabbt kan vi ta vara på  den mat som blir över.Jobb- och utbildningsmässa

EKSJö Söker du jobb eller sommarjobb i Eksjö? Eller är du bara nyfiken på vilka karriärmöjligheter som finns i kommunen? Då ska du boka in onsdagen den 20 mars och årets upplaga av jobb- och utbildningsmässan i Olsbergs Arena.

Linnea lever sin dröm

EKSJö Ett år efter studenten anställdes Linnea Wilhelmsson som konstruktör på Bruzaholms Bruk. - Jobbet har gjort det möjligt för mig att leva min dröm, säger Linnea, som 20 år gammal äger ett eget hus i byn Åsen utanför Bellö. Här hon odlar sina egna grönsaker och har i liten skala börjat föda upp kaniner för klimatsmart köttproduktion.

Eksjötitlar under granen

EKSJö För den som gillar hårda platta paket finns det gott om lokala alternativ i år. Lagom till julhandeln har inte mindre än fyra böcker med Eksjöanknytning släppts!

Odlingsakademien - odling som livsstil

EKSJö Under 2019 sjösätter Astrid Lindgrens Hembygd ett nytt hållbarhetsprojekt med fokus på odling. Först ut är tre parallella odlingskurser. Kurserna hålls i Eksjö, Mariannelund och Vimmerby med tre av områdets mest erfarna odlare som ledare: Eva Ekenberg och Ola Johansson och Hillevi Helmfrid. Kurserna följer odlingsåret och omfattar en kväll i månaden från februari till november.

Nyhetsbrevet sponsras av:

Vi som publicerar på brevethemifrån.se: