God och nyttig mat från sjukhusets nya kök

Fler bilder

Fakta

Från menyn vecka 38:
Pannbiff på ekologisk nötfärs med löksky och kokt potatis

Lax och matvetesallad med rödbetor och dill, serveras med kall örtsås

Lasagene med aubergine och squasch

Höstsoppa på ekologisk högrev och färska rotfrukter

I juni förra året stod Höglandssjukhusets moderna kök klart. Här lagar kökschef Benjamin Blum och hans medarbetare mat till närmare 750 gäster varje dag. Allt sker från grunden, med bra råvaror.
– Näringsriktig mat är en viktig del av patientens tillfrisknande. Men det är minst lika viktigt att maten är god, ser aptitlig ut och serveras på ett bra sätt, säger Benjamin.

Han är utbildad kock och har lagat mat på krogar som Café Viktor i Köpenhamn och Johan P i Malmö. När han sökte jobbet på Höglandssjukhuset arbetade han som utbildare på Lernia.
– Det kändes som en spännande utmaning att vara med och starta upp något nytt här, säger Benjamin, som under drygt ett år applicerat restaurangtänket på storköket i Eksjö.

– Det vi har gjort är inte komplicerat. Det handlar egentligen bara om att skapa ett intresse kring mat och att helt enkelt börja laga mat, säger Benjamin.Det första han gjorde var att förse var och en av de 15 medarbetarna i köket med ett eget knivset.

I dag lagas i princip allt från grunden, från köttfärsbiffar  och blodpudding till pannkakor och brylépudding. Genom att slopa den dyra färdigmaten kan man med samma budget köpa in betydligt bättre råvaror. Med god planering och genom att utnyttja alla händer i köket på rätt sätt hinner man också mer - utan att stressa.

Det nya köket är anpassat för cook and chill, vilket innebär att maten lagas på traditionellt vis för att sedan snabbt kylas ned till två grader. I kylskåpskall miljö läggs maten upp på tallrikar till patienterna och förvaras på brickor i kylrum. Brickorna transporteras sedan till avdelningarna i avancerade värmeskåp, som värmer upp maten vid önskad tid. Maten till personalmatsalen värms i kantiner.

– Cook and chill har i vissa sammanhang fått en dålig klang men egentligen är det bara ett annat ord för hur man faktiskt ofta lagar mat, både hemma och på stjärnkrogarna. När man ska servera många är nylagad mat ofta omöjligt. Att varmhålla mat länge är ett betydligt sämre alternativ ur såväl smak- som näringssynpunkt, förklarar Benjamin.

På BB introducerades i dagarna ett nytt koncept som innebär att föräldrarna beställer mat från en à la carte-meny. Maten läggs upp på tallrikar och placeras i kylskåp på avdelningen, så att den kan värmas och ätas när det passar.

– Detta är ett steg i vår strävan att anpassa matleveranserna för varje avdelning, säger Benjamin, som har fler idéer för att skapa en ännu bättre helhet kring maten på sjukhuset.

– Drömmen är att kökets personal ansvarar för hela kedjan, från beställningen på sängkanten till servering, men där är vi inte riktigt än.

 


 

 

Fettisdag med kanelbullesemla

EKSJö På Stjernbergs Skafferi i Mariannelund firar man i år fettisdag med kanelbullesemlor. Bullen introducerades för ett par veckor sedan och har redan blivit mångas favorit - för en del har den seglat upp och blivit den godaste semlan på marknaden

63 Motors - ny bilaffär i Eksjö

EKSJö Under 2017 startade inte mindre än 104 nya företag i Eksjö kommun. Ett av dem var bilfirman 63 Motors med lokal vid Kaffekullen. Verksamheten drivs av bröderna Shafiq och Abdullah Saloum, som kom till Sverige för bara tre år sedan.

Generationsskifte på Carlos

EKSJö Sophie Carlo har i princip vuxit upp i familjens klädbutik vid Stora torget i Eksjö. Som 15-åring började hon både mannekänga och sommarjobba hos sina föräldrar. De senaste åren har hon varit delaktig i inköpen. Vid årsskiftet tog hon över Carlos, som fyller 110 år 2018.

Eksjöhus första modulhus till Sjöhagen

EKSJö ​Itolv AB exploaterar i samarbete med Eksjöhus det nya bostadsområdet Sjöhagen, som får både villor och bostadsrätter. Bostadsrätterna byggs i vår och husen tillverkas i Eksjöhus nyinvigda modulfabrik.

Evenemang i regionen

Eksjö

Saknar data från alltsomsker.nu

Se hela evenemangskalendern på alltsomsker.nu

Nyhetsbrevet sponsras av:

Vi som publicerar på brevethemifrån.se: