Öppna / stäng meny

Guidebok med småländska utflykter

Fakta

Boken finns till försäljning i Eksjö Bokhandel, Vimmerby Bokhandel, turistbyråerna i Vimmerby och Hultsfred samt i Emma Janssons nätshop www.emmajansson.se

​I det vackra uppslagsverket ”Dagsutflykter i Småland” delar Christian Holzer med sig av 20 turer från Eksjö i väst till Oskarshamn i öst. Den som ännu inte besökt Småland kommer definitivt att vilja göra det efter att ha kikat i boken, som är rikt illustrerad med 270 bilder!

Varje år kommer en miljon turister till Vimmerby och Hultsfreds kommuner. Min förhoppning är att boken ska bidra till att en del av dem stannar någon extra dag i området, säger Christian Holzer.

Han kommer ursprungligen från Tyskland och har under de senaste 20 åren utforskat den småländska landsbygden, både till fots, på cykelsadeln och i bil. Till vardags driver han stuguthyrning i Basebo utanför Hultsfred där han varje år tar emot cirka 700 turister.

Han förser gärna sina gäster med idéer på platser att besöka i området och har genom åren samlat på sig en lång tipslista. Några av hans favoritplatser presenterades i häftet ”Hitta naturen” som Christian gav 2014 tillsammans med fotograf och konstnär Emma Jansson samt Sara Schörling, Fallhults ekogård. Till ”Dagsutflykter i Småland” är Christian ensam författare, medan Emma bidragit med ett 70-tal bilder. 
- Den här gången fick jag en lista med platser som skulle fotograferas, säger Emma, och tillägger att hon genom uppdraget hamnade på platser hon inte visste fanns.  
­- Skurugata var en riktig favorit, med loppis i Ingatorp, fika i Eksjö och mat på Zedigs i Mariannelund fick vi en riktig heldag, berättar Emma, varpå Christian fyrar av ett förnöjt leende.  
- Det är precis det jag hoppas på. Att utflykterna i boken ska ge besökaren upplevelser, men samtidigt gynna caféer och butiker och bidra till att besöksnäringen växer.

Även den som redan bor i Småland lär gissningsvis få lust att upptäcka nya platser. Boken tar med läsaren till de stora och självklara besöksmålen som Astrid Lindgrens Värld och Astrid Lindgrens Näs, men också till utsiktsplatser, istidslämningar och det typiskt småländska landskapet. Totalt omfattar boken 200 kilometer vandring och 2000 kilometer bilfärd – varje sträcka är nog utvald för att besökaren ska få uppleva så mycket Småland som möjligt längs vägen. Hela fyra kapitel beskriver utflykter i Eksjö kommun, där läsaren lockas till vandring i Eksjö stad, Skurugata och Skuruhatt, Skrôle Hie och Bruzaholm samt Mariannelund med Filmbyn, Spilhammarsbadet, Runkesten och Stora utsikten. Boken utgår från Vimmerby, och varje utflykt finns max en timmes restid därifrån.
- Längs varje tur finns minst ett fikaställe och en badplats, berättar Christian, som också bedömt svårigheten och hur utflykten kan tänkas uppskattas av barn.

Den 15 mars är det vernissage för en utställning på Warmbadhuset där man ska visa bilder från boken. Utställningen pågår under två helger.

Mikrofond Småland

EKSJö Vill du göra en satsning i Småland och behöver säkerhet för banklån, rådgivning eller ett mikrolån? Då kan Mikrofond Småland vara ett alternativ. Mikrofond Småland vänder sig till privatpersoner och småföretag men också till samhällsföreningar och byagrupper.

Ola odlar ätbart

EKSJö Ola Johansson har odlat hela sitt liv. Sedan några år är han tillbaka i barndomshemmet i Mariannelund och den 3000 kvadratmeter stora trädgården vid prästgårdsallén. I samband med klimatveckan har han öppen trädgård och kommer också lära kommunens femåringar mer om odling genom en satsning i Vildparken.

Succé för stadsfesten - igen

EKSJö Inför tioårsjubileet 2017 diskuterade Föreningen Fiesta alternativet att låta ett lyckat jubileum avsluta en epok med stadsfester i Eksjö. Man bestämde sig slutligen för att arrangera en elfte upplaga och att utveckla ett redan lyckad koncept ytterligare. Med facit i hand kan man konstatera att föreningen lyckades. Eksjö Stadsfest 2018 blev en succé.

Wäduren får nytt liv

EKSJö Hon har bland annat drivit restaurang och kafé på järnvägsstationen i Nässjö. Han har jobbat som militär och mäklare. Som pensionärer bestämde de sig för att blåsa liv Wäduren i Bruzaholm, där de öppnat sommarkafé. Nästa år planerar de för både vandrarhem och ställplats.

Nyhetsbrevet sponsras av:

Vi som publicerar på brevethemifrån.se: