Öppna / stäng meny

Guidebok med småländska utflykter

Fakta

Boken finns till försäljning i Eksjö Bokhandel, Vimmerby Bokhandel, turistbyråerna i Vimmerby och Hultsfred samt i Emma Janssons nätshop www.emmajansson.se

​I det vackra uppslagsverket ”Dagsutflykter i Småland” delar Christian Holzer med sig av 20 turer från Eksjö i väst till Oskarshamn i öst. Den som ännu inte besökt Småland kommer definitivt att vilja göra det efter att ha kikat i boken, som är rikt illustrerad med 270 bilder!

Varje år kommer en miljon turister till Vimmerby och Hultsfreds kommuner. Min förhoppning är att boken ska bidra till att en del av dem stannar någon extra dag i området, säger Christian Holzer.

Han kommer ursprungligen från Tyskland och har under de senaste 20 åren utforskat den småländska landsbygden, både till fots, på cykelsadeln och i bil. Till vardags driver han stuguthyrning i Basebo utanför Hultsfred där han varje år tar emot cirka 700 turister.

Han förser gärna sina gäster med idéer på platser att besöka i området och har genom åren samlat på sig en lång tipslista. Några av hans favoritplatser presenterades i häftet ”Hitta naturen” som Christian gav 2014 tillsammans med fotograf och konstnär Emma Jansson samt Sara Schörling, Fallhults ekogård. Till ”Dagsutflykter i Småland” är Christian ensam författare, medan Emma bidragit med ett 70-tal bilder. 
- Den här gången fick jag en lista med platser som skulle fotograferas, säger Emma, och tillägger att hon genom uppdraget hamnade på platser hon inte visste fanns.  
­- Skurugata var en riktig favorit, med loppis i Ingatorp, fika i Eksjö och mat på Zedigs i Mariannelund fick vi en riktig heldag, berättar Emma, varpå Christian fyrar av ett förnöjt leende.  
- Det är precis det jag hoppas på. Att utflykterna i boken ska ge besökaren upplevelser, men samtidigt gynna caféer och butiker och bidra till att besöksnäringen växer.

Även den som redan bor i Småland lär gissningsvis få lust att upptäcka nya platser. Boken tar med läsaren till de stora och självklara besöksmålen som Astrid Lindgrens Värld och Astrid Lindgrens Näs, men också till utsiktsplatser, istidslämningar och det typiskt småländska landskapet. Totalt omfattar boken 200 kilometer vandring och 2000 kilometer bilfärd – varje sträcka är nog utvald för att besökaren ska få uppleva så mycket Småland som möjligt längs vägen. Hela fyra kapitel beskriver utflykter i Eksjö kommun, där läsaren lockas till vandring i Eksjö stad, Skurugata och Skuruhatt, Skrôle Hie och Bruzaholm samt Mariannelund med Filmbyn, Spilhammarsbadet, Runkesten och Stora utsikten. Boken utgår från Vimmerby, och varje utflykt finns max en timmes restid därifrån.
- Längs varje tur finns minst ett fikaställe och en badplats, berättar Christian, som också bedömt svårigheten och hur utflykten kan tänkas uppskattas av barn.

Den 15 mars är det vernissage för en utställning på Warmbadhuset där man ska visa bilder från boken. Utställningen pågår under två helger.

Läge för nybygge?

EKSJö Funderar du på att bygga hus i Eksjö kommun? Passa på, än så länge finns tomter till det facila priset av en krona i samtliga orter, förutom i Eksjö stad. För den som vill bo strandnära erbjuds byggklara tomter nära såväl Försjön som Bellen och Åsjön.

Tågbanan viktig för Vida

EKSJö När produktionen är i full gång lastas 19 tågvagnar färdigsågat virke i veckan från Vidas anläggning i Hjältevad. Företaget ser gärna ännu större transporter via järnvägen. ​

Jennie gillar verkstad

EKSJö Hemvändaren Jennie Svensson valdes i våras till ordförande i Emilkraften. Helt nyligen blev det klart att hon från och med i höst också blir ny näringslivsutvecklare i Eksjö kommun, med fokus på handel och turistföretagande.

Kvalitetsstämpel för kaféer

EKSJö En har funnits med länge, både som konditori och på listan över Sveriges bästa caféer. Den andra är en nykomling, både fysiskt i tallskogen utanför Mariannelund och i den prestigefyllda boken. Lennarts Konditori och Zedigs Glass finns båda med i årets upplaga av White Guide.

Nyhetsbrevet sponsras av:

Vi som publicerar på brevethemifrån.se: