Öppna / stäng meny

High five för High School Musical

Fler bilder

Fakta

Foto: Richard Lindor
DUO STUDIO

I helgen var det premiär för Teatertolvans uppsättning av High School Musical. Fritidsgården Ing2 har förvandlats till East High i Albuquerque och ensemblen förmedlar med själ och hjärta budskapet att när du går din egen väg kan du nå det du drömmer om.

 Musikalen bygger på filmen med samma namn som hade premiär 2006. Mattegeniet Gabriella och basketstjärnan Troy upptäcker på en karaoketävling under jullovet både sin kärlek till sången och till varandra. Men att bryta gamla mönster och att gå mot strömmen och omgivningens förväntningar är allt annat än enkelt.

På den förhållandevis lilla scenen ryms närmare 50 aktörer i alla åldrar. En del av dem är gamla i gemet och har medverkat i Teatertolvans uppsättningar sedan barnsben. Andra spelar teater för allra första gången. Repetitionerna inleddes för bara tre månader sedan och ändå sitter repliker, danssteg, sånger och tajming som en smäck. Det är fullt fart från början till slut och det råder ingen tvekan om att skådespelarna trivs på scenen, med varandra och med storyn.

Att just High School Musical blev Crille Attings regidebut hemma i Eksjö är ingen slump. Åldersgruppen i musikalen passar Teatertolvans medlemmar, men framför allt tar musikalen upp mycket av det som Crille själv upplevt under sin uppväxt. Han har alltid älskat att dansa och på de årliga dansuppvisningarna i Prästängshallen var han ständigt ensam kille. ”Crille and his dancegirls” blev ett begrepp och trots att många jämnåriga provade att mobba honom var det aldrig någon som lyckades.
- Jag var så övertygad om att det var det här jag ville göra att jag aldrig var mottaglig, berättade Crille i en intervju tidigare i höstas, där han också förklarade att det var i Teatertolvans uppsättningar han hittade ett sammanhang där han fullt ut kunde känna sig hemma. Härifrån tog han steget till musikalutbildningar i Umeå och London.

Hela det unga produktionsteamet och de proffsiga unga skådespelarna, som redan stått på flera av de stora svenska scenerna, är riktiga förebilder för de unga killarna och tjejerna i ensemblen. Tillsammans går de sin egen väg och skapar med gemensamma krafter en magisk musikal. Minst lika stora förebilder är de som för första gången kastar sig ut i det okända, tar klivet upp i rampljuset och gör det med bravur. Därför är Teatertolvans version av High School Musical mycket mer än bara en musikal – det är inspirationskälla för hela familjen. En underhållande sådan. Se den!  

Nästa helg visas de fyra sista föreställningarna. Biljetter finns på nortic.se

Mikrofond Småland

EKSJö Vill du göra en satsning i Småland och behöver säkerhet för banklån, rådgivning eller ett mikrolån? Då kan Mikrofond Småland vara ett alternativ. Mikrofond Småland vänder sig till privatpersoner och småföretag men också till samhällsföreningar och byagrupper.

Ola odlar ätbart

EKSJö Ola Johansson har odlat hela sitt liv. Sedan några år är han tillbaka i barndomshemmet i Mariannelund och den 3000 kvadratmeter stora trädgården vid prästgårdsallén. I samband med klimatveckan har han öppen trädgård och kommer också lära kommunens femåringar mer om odling genom en satsning i Vildparken.

Succé för stadsfesten - igen

EKSJö Inför tioårsjubileet 2017 diskuterade Föreningen Fiesta alternativet att låta ett lyckat jubileum avsluta en epok med stadsfester i Eksjö. Man bestämde sig slutligen för att arrangera en elfte upplaga och att utveckla ett redan lyckad koncept ytterligare. Med facit i hand kan man konstatera att föreningen lyckades. Eksjö Stadsfest 2018 blev en succé.

Wäduren får nytt liv

EKSJö Hon har bland annat drivit restaurang och kafé på järnvägsstationen i Nässjö. Han har jobbat som militär och mäklare. Som pensionärer bestämde de sig för att blåsa liv Wäduren i Bruzaholm, där de öppnat sommarkafé. Nästa år planerar de för både vandrarhem och ställplats.

Nyhetsbrevet sponsras av:

Vi som publicerar på brevethemifrån.se: