Ideella krafter skapar stadsfest

Fler bilder

Fakta

Det missar vi inte på Eksjö Stadsfest 2014

Kajsa: Ulf Lundell

Maria: Marlene

Mathias: TroubleMakers och Preacher and Bear, där min syster spelar.

29-30 augusti är det dags för en av årets största händelser i stan! Eksjö Stadsfest 2014 genomförs i princip med enbart ideella insatser, den enda som avlönas är en anställd administratör på biljettkontoret. 400 funktionärer, ett 20-tal huvudfunktionärer och styrelsen jobbar helt utan ersättning. Två av alla de som gör stadsfesten möjlig är Kajsa Westlund och Mattias Stendahl.

Han jobbade tidigare på Hultsfredsfestivalen och var med och startade upp Eksjö Stadsfest 2008. Han är en av de få som varit kvar hela tiden. Numera sitter han i eventgruppen, som bokar artisterna, samt ansvarar för de 25 funktionärer som tillsammans bygger en kilometer staket runt hela festivalområdet. I år är Mattias sjukskriven och utför inget praktiskt arbete, men bidrar med sin erfarenhet och stöttar sin ersättare.

Hon kom in i föreningen som logevärdinna genom sin gymnasielärare Maria Stejdahl (som är huvudansvarig för funktionärerna). I dag är Kajsa är tillsammans med Jenny Söderström ansvarig för artistservicen, ett uppdrag som omfattar samtliga artistloger och 25 logevärdinnor. Både Kajsa och Mattias är suppleanter i styrelsen. Och precis som alla andra funktionärer älskar de att jobba med stadsfesten.

Engagerade funktionärer
– Vi har inte någon som räknar timmar eller bara gör ett jobb för att få en biljett. Alla är engagerade i sina uppgifter, säger Maria Stejdahl och berättar att funktionärerna är allt från 13 år till pensionärer.
Huvudfunktionärer är numera detsamma som styrelseledamöter och de delar i princip på det arbete som fem anställda gjorde i fjol: marknadsföring, sponsorkontakter, festivalgeneral, kontor och administration.
– Det innebär mer arbete för alla. Samtidigt är det första gången som vi gör Eksjö Stadsfest nästan helt själva, utan någon hjälp utifrån. Det är häftigt att vi i Eksjö kan genomföra något så stort, säger Maria och fortsätter: 
– Eftersom alla har heltidsjobb vid sidan av sitt engagemang i stadsfesten har vi tagit hjälp av Fredrik Carlsson på FC Event, som också driver Vaxblekargården, med en del av det löpande, dagliga fotarbetet. Trots den kostnaden har vi gjort en hysterisk budgetresa och sparar flera hundra tusen kronor på uteblivna lönekostnader.   

Växa med uppgiften
Marias personliga vinning i stadsfesten är att se människor växa.
– Jag strävar efter att få in ungdomar i arbetet, att väcka deras samhällsengagemang och få dem att anta utmaningar som de annars inte skulle gjort, säger Maria.

Kajsa Westlund är tveklöst en av dem som vuxit med sin roll – och hon stortrivs i den.
– Vi är som en stor familj och har väldigt roligt ihop. Det är kul när det händer saker i Eksjö och det är  meningsfullt att vara med och genomföra något som ger så mycket glädje till så många människor i alla åldrar. Vi skapar en hel festival. Det är stort, säger Kajsa.

Galen känsla
Förberedelserna börjar tidigt och periodvis motsvarar möten, utbildningar, planering och tankeverksamhet nästan heltidsjobb. Stadsfesthelgen är minst sagt intensiv.
– Man känner sig helt utslagen på söndagen. Ändå är det värt varje minut. Man träffar så mycket människor och får så mycket positiv energi, säger Kajsa.
– Någon gång har jag gått upp på Stora Scenen på sista konserten för att se på folkhavet på torget. Det är en mäktigt, säger Mattias.
– Att se hela torget fullt av människor är en galen känsla, den går inte att beskriva, menar Kajsa.

Både Mattias och Kajsa gillar det nya upplägget utan avlönade medarbetare.
– Det ger en ännu starkare vi-anda och en känsla av att vi gör det här tillsammans. Alla jobbar på lika villkor och är med för att de vill vara det, säger Mattias.

För program, biljetter och all info om Eksjö Stadsfest, gå in på www.eksjostadsfest.se

 


 

Nu öppnar Filmbyn Småland

EKSJö En proffsig och lekfull utställning som lockar fram barnet i en. Så beskriver man nog enklast Filmbyn Småland, som efter år av förberedelser nu slår upp portarna för allmänheten. Brevet hemifrån har varit på plats och provlekt.

Slättvallen får ställplats

EKSJö Lagom till Filmbyns invigning öppnar en helt ny ställplats för husbilar, bara några hundra meter från det nya besöksmålet. Bakom satsningen står den lokala idrottsföreningen Hjältevad Mariannelunds IS.

Tar pulsen på Eksjöhandeln

EKSJö Som ett led i Eksjö stadsutvecklings strategiarbete har entreprenören Carina Eldåker fått uppdraget att intervjua handlare och fastighetsägare i stadskärnan. Samtalen blir grunden för en nulägesanalys.

Det stora kafferepet

EKSJö Nu är det dags för Eksjöborna och besökare till Eksjö att samlas i ett stort och härligt kafferep – både i Eksjö och i Mariannelund – och vara med när platsen Eksjös egna signaturbulle Eksjöknuten invigs!

Evenemang i regionen

Eksjö

Saknar data från alltsomsker.nu

Se hela evenemangskalendern på alltsomsker.nu

Nyhetsbrevet sponsras av:

Vi som publicerar på brevethemifrån.se: