Öppna / stäng meny

Ideella krafter skapar stadsfest

Fler bilder

Fakta

Det missar vi inte på Eksjö Stadsfest 2014

Kajsa: Ulf Lundell

Maria: Marlene

Mathias: TroubleMakers och Preacher and Bear, där min syster spelar.

29-30 augusti är det dags för en av årets största händelser i stan! Eksjö Stadsfest 2014 genomförs i princip med enbart ideella insatser, den enda som avlönas är en anställd administratör på biljettkontoret. 400 funktionärer, ett 20-tal huvudfunktionärer och styrelsen jobbar helt utan ersättning. Två av alla de som gör stadsfesten möjlig är Kajsa Westlund och Mattias Stendahl.

Han jobbade tidigare på Hultsfredsfestivalen och var med och startade upp Eksjö Stadsfest 2008. Han är en av de få som varit kvar hela tiden. Numera sitter han i eventgruppen, som bokar artisterna, samt ansvarar för de 25 funktionärer som tillsammans bygger en kilometer staket runt hela festivalområdet. I år är Mattias sjukskriven och utför inget praktiskt arbete, men bidrar med sin erfarenhet och stöttar sin ersättare.

Hon kom in i föreningen som logevärdinna genom sin gymnasielärare Maria Stejdahl (som är huvudansvarig för funktionärerna). I dag är Kajsa är tillsammans med Jenny Söderström ansvarig för artistservicen, ett uppdrag som omfattar samtliga artistloger och 25 logevärdinnor. Både Kajsa och Mattias är suppleanter i styrelsen. Och precis som alla andra funktionärer älskar de att jobba med stadsfesten.

Engagerade funktionärer
– Vi har inte någon som räknar timmar eller bara gör ett jobb för att få en biljett. Alla är engagerade i sina uppgifter, säger Maria Stejdahl och berättar att funktionärerna är allt från 13 år till pensionärer.
Huvudfunktionärer är numera detsamma som styrelseledamöter och de delar i princip på det arbete som fem anställda gjorde i fjol: marknadsföring, sponsorkontakter, festivalgeneral, kontor och administration.
– Det innebär mer arbete för alla. Samtidigt är det första gången som vi gör Eksjö Stadsfest nästan helt själva, utan någon hjälp utifrån. Det är häftigt att vi i Eksjö kan genomföra något så stort, säger Maria och fortsätter: 
– Eftersom alla har heltidsjobb vid sidan av sitt engagemang i stadsfesten har vi tagit hjälp av Fredrik Carlsson på FC Event, som också driver Vaxblekargården, med en del av det löpande, dagliga fotarbetet. Trots den kostnaden har vi gjort en hysterisk budgetresa och sparar flera hundra tusen kronor på uteblivna lönekostnader.   

Växa med uppgiften
Marias personliga vinning i stadsfesten är att se människor växa.
– Jag strävar efter att få in ungdomar i arbetet, att väcka deras samhällsengagemang och få dem att anta utmaningar som de annars inte skulle gjort, säger Maria.

Kajsa Westlund är tveklöst en av dem som vuxit med sin roll – och hon stortrivs i den.
– Vi är som en stor familj och har väldigt roligt ihop. Det är kul när det händer saker i Eksjö och det är  meningsfullt att vara med och genomföra något som ger så mycket glädje till så många människor i alla åldrar. Vi skapar en hel festival. Det är stort, säger Kajsa.

Galen känsla
Förberedelserna börjar tidigt och periodvis motsvarar möten, utbildningar, planering och tankeverksamhet nästan heltidsjobb. Stadsfesthelgen är minst sagt intensiv.
– Man känner sig helt utslagen på söndagen. Ändå är det värt varje minut. Man träffar så mycket människor och får så mycket positiv energi, säger Kajsa.
– Någon gång har jag gått upp på Stora Scenen på sista konserten för att se på folkhavet på torget. Det är en mäktigt, säger Mattias.
– Att se hela torget fullt av människor är en galen känsla, den går inte att beskriva, menar Kajsa.

Både Mattias och Kajsa gillar det nya upplägget utan avlönade medarbetare.
– Det ger en ännu starkare vi-anda och en känsla av att vi gör det här tillsammans. Alla jobbar på lika villkor och är med för att de vill vara det, säger Mattias.

För program, biljetter och all info om Eksjö Stadsfest, gå in på www.eksjostadsfest.se

 


 

Mikrofond Småland

EKSJö Vill du göra en satsning i Småland och behöver säkerhet för banklån, rådgivning eller ett mikrolån? Då kan Mikrofond Småland vara ett alternativ. Mikrofond Småland vänder sig till privatpersoner och småföretag men också till samhällsföreningar och byagrupper.

Ola odlar ätbart

EKSJö Ola Johansson har odlat hela sitt liv. Sedan några år är han tillbaka i barndomshemmet i Mariannelund och den 3000 kvadratmeter stora trädgården vid prästgårdsallén. I samband med klimatveckan har han öppen trädgård och kommer också lära kommunens femåringar mer om odling genom en satsning i Vildparken.

Succé för stadsfesten - igen

EKSJö Inför tioårsjubileet 2017 diskuterade Föreningen Fiesta alternativet att låta ett lyckat jubileum avsluta en epok med stadsfester i Eksjö. Man bestämde sig slutligen för att arrangera en elfte upplaga och att utveckla ett redan lyckad koncept ytterligare. Med facit i hand kan man konstatera att föreningen lyckades. Eksjö Stadsfest 2018 blev en succé.

Wäduren får nytt liv

EKSJö Hon har bland annat drivit restaurang och kafé på järnvägsstationen i Nässjö. Han har jobbat som militär och mäklare. Som pensionärer bestämde de sig för att blåsa liv Wäduren i Bruzaholm, där de öppnat sommarkafé. Nästa år planerar de för både vandrarhem och ställplats.

Nyhetsbrevet sponsras av:

Vi som publicerar på brevethemifrån.se: