Inspiration för lokal utveckling

Fler bilder

Under drygt ett år har Emilkraften, i ett leaderprojekt finansierat av Astrid Lindgrens Hembygd, arbetat med lokala utvecklingsplaner på samtliga mindre orter i Eksjö kommun. I veckan avslutades arbetet med en fest fylld av inspiration, skratt och kreativa möten.

Landsbygdsutveckling är roligt. Det slog Emilkraften en gång för alla fast när man under torsdagskvällen tog emot drygt 100 personer i Folkets hus i Mariannelund. Efter närproducerad mingelmat fick publiken en kort presentation av processen kring de lokala utvecklingsplanerna, som förutom tydliga handlingsplaner och konkreta idéer också gett demokratin och samhörigheten på respektive ort ett uppsving.

Bruzaholm, med 275 invånare, har som ett direkt resultat av det lokala utvecklingsarbetet, bland annat arrangerat en Bruzaholmsdag med 1000 besökare. Nu ska en kärngrupp arbeta aktivt med att förverkliga ortens visioner. Ett av målen är att utveckla Kristallen, den unika växthusbyggnaden i närheten av bruket.

Att ingenting är omöjligt blev festens deltagare övertygade om sedan de fått berättelsen om Grytgöls IK presenterad för sig. Den lilla byn i Östergötland är, med sina 525 invånare, något större än Bruzaholm. Föreningen arbetar förutom med traditionell idrottsverksamhet som fotboll, skidor, varpa och motion, även kulturellt och socialt samtidigt som man driver lokala utvecklingsfrågor. 

Detta innebär att föreningen ansvarar för exempelvis badplats och simskola, festplats och musikfestivaler, revyer, danser, bibliotek, hockeyrink, skidspår, mopedrally, ungdomsprojekt och seniorcafé.
- I stället för att låta olika föreningar konkurrera med varandra har vi samlat allt engagemang under ett gemensamt paraply, förklarade Anders Bengtsson från Grytgöls IK, och betonade att ingen enskild verksamet får växa sig starkare än den övergripande målsättningen att invånarna i byns ska trivas och må bra.

Styrelsens grundinställning är att alltid försöka tillgodose medlemmarnas önskemål och att aldrig luta sig tillbaka. Några av framgångsfaktorerna är just aktiviteter för alla, men också jämställdhet, stolthet, tydligt ledarskap, information, samverkan över gränserna. Framförallt har man väldigt kul ihop.

Kvällen avslutades med en rejäl glädjedos levererad av snart 20-årsjubilerande Lifvens, bandet som gång på gång överträffar sig själva, både musikaliskt och med underhållande mellansnack.

Läs mer om Emilkraften och om Astrid Lindgrens Hembygd.