Öppna / stäng meny

Invitationsdepartementet – integration på riktigt i Eksjö

Lunchbjudning i Hammar

Fler bilder

  1. Birgitta Eek

Fakta

Vill du bjuda en familj på middag i ditt hem?

Skicka ett mejl till
invitationsdepartementet
@gmail.com

En svensk familj träffar en nyanländ familj i hemmiljö över en bit mat. Konceptet är lika enkelt som genialt. Invitationsdepartementet finns nu på cirka 70 platser i och utanför Sverige. En av städerna är Eksjö, där vi redan kan se konkreta effekter.

Idén föddes för drygt ett år sedan i Botkyrka, där SFI-läraren Ebba Åkerman insåg att många av hennes elever aldrig hade varit hemma hos en svensk familj. Hon bad sina vänner att bjuda hem intresserade SFI-elever på middag. Resultatet visade sig bli både minnesvärda måltider och värdefulla kontakter.

I höstas kom Birgitta Eek i kontakt med projektet och efter goda råd från Ebba Åkerman började hon boka in middagar i Eksjötrakten. Nu, fem månader senare, har ett 20-tal middagar för över 120 personer genomförts.
– Jag förmedlar bara den första middagen, men jag vet att nästan alla blir tillbakabjudna. Några har blivit nära vänner och börjat umgås. Det här är bästa formen av integration, konstaterar Birgitta.

Familjen Jansson i Värne är en av familjerna som tagit vara på möjligheten att lära känna nya människor. I februari bjöd de familjen Askari-Mehdizade från Afghanistan på lunch och för ett par veckor sedan blev de hembjuda till familjens lägenhet i Eksjö.
– Vi tyckte alla att det var väldigt spännande och givande att träffa en familj från ett annat land. Våra barn går i landsortsskola och möter inte utländska ungdomar i sin vardag naturligt, säger Cathrine.
Efter första träffen gjorde Cathrine en efterlysning på facebook om praktikplats för Nematullah, som gått svetsutbildning på Montico i Eksjö, och hustrun Nahid, som gärna vill utbilda sig till förskollärare. Någon av Cathrines vänner kände någon som kände någon och nu får Nahid börja praktisera på Ekens förskola.
– Nahid är förstås jätteglad och för oss känns det gott att hon får möjlighet att komma in i det svenska samhället. De har jobbat hårt i hela sitt liv och vill inget hellre än att komma igång och arbeta och göra rätt för sig. Nu hoppas vi att det dyker upp en plats åt mannen också, säger Cathrine.

Invitationsdepartementet startades upp med ideella krafter men ingår nu i den tjänst där Birgitta Eek ska arbeta med integration i civilsamhället.
– Jag har börjat med att kommunicera aktiviteter och evenemang på lätt svenska och att kartlägga de insatser som redan görs i exempelvis Aktivt centrum i Mariannelund, Elimförsamlingen i Ingatorp och idrottsföreningarna i kommunen. I april bjuder vi in föreningar och organisationer för att lyfta frågan om hur vi alla kan bidra till en bra integration i kommunen.

Parallellt är Birgitta projektledare för ett bostadsprojekt som går ut på att hitta fler bostäder för nyanlända svenskar i Eksjö och Nässjö kommun.
– Många trivs i Eksjö och vill gärna etablera sig här när de fått uppehållstillstånd, men för många är det svårt att hitta bostad. Genom bostadsprojekt blir en koordinator länken mellan fastighetsägaren och hyresgästen. Funktionen blir en extra trygghet för alla inblandade.

Mikrofond Småland

EKSJö Vill du göra en satsning i Småland och behöver säkerhet för banklån, rådgivning eller ett mikrolån? Då kan Mikrofond Småland vara ett alternativ. Mikrofond Småland vänder sig till privatpersoner och småföretag men också till samhällsföreningar och byagrupper.

Ola odlar ätbart

EKSJö Ola Johansson har odlat hela sitt liv. Sedan några år är han tillbaka i barndomshemmet i Mariannelund och den 3000 kvadratmeter stora trädgården vid prästgårdsallén. I samband med klimatveckan har han öppen trädgård och kommer också lära kommunens femåringar mer om odling genom en satsning i Vildparken.

Succé för stadsfesten - igen

EKSJö Inför tioårsjubileet 2017 diskuterade Föreningen Fiesta alternativet att låta ett lyckat jubileum avsluta en epok med stadsfester i Eksjö. Man bestämde sig slutligen för att arrangera en elfte upplaga och att utveckla ett redan lyckad koncept ytterligare. Med facit i hand kan man konstatera att föreningen lyckades. Eksjö Stadsfest 2018 blev en succé.

Wäduren får nytt liv

EKSJö Hon har bland annat drivit restaurang och kafé på järnvägsstationen i Nässjö. Han har jobbat som militär och mäklare. Som pensionärer bestämde de sig för att blåsa liv Wäduren i Bruzaholm, där de öppnat sommarkafé. Nästa år planerar de för både vandrarhem och ställplats.

Nyhetsbrevet sponsras av:

Vi som publicerar på brevethemifrån.se: