Öppna / stäng meny

Invitationsdepartementet – integration på riktigt i Eksjö

Lunchbjudning i Hammar

Fler bilder

  1. Birgitta Eek

Fakta

Vill du bjuda en familj på middag i ditt hem?

Skicka ett mejl till
invitationsdepartementet
@gmail.com

En svensk familj träffar en nyanländ familj i hemmiljö över en bit mat. Konceptet är lika enkelt som genialt. Invitationsdepartementet finns nu på cirka 70 platser i och utanför Sverige. En av städerna är Eksjö, där vi redan kan se konkreta effekter.

Idén föddes för drygt ett år sedan i Botkyrka, där SFI-läraren Ebba Åkerman insåg att många av hennes elever aldrig hade varit hemma hos en svensk familj. Hon bad sina vänner att bjuda hem intresserade SFI-elever på middag. Resultatet visade sig bli både minnesvärda måltider och värdefulla kontakter.

I höstas kom Birgitta Eek i kontakt med projektet och efter goda råd från Ebba Åkerman började hon boka in middagar i Eksjötrakten. Nu, fem månader senare, har ett 20-tal middagar för över 120 personer genomförts.
– Jag förmedlar bara den första middagen, men jag vet att nästan alla blir tillbakabjudna. Några har blivit nära vänner och börjat umgås. Det här är bästa formen av integration, konstaterar Birgitta.

Familjen Jansson i Värne är en av familjerna som tagit vara på möjligheten att lära känna nya människor. I februari bjöd de familjen Askari-Mehdizade från Afghanistan på lunch och för ett par veckor sedan blev de hembjuda till familjens lägenhet i Eksjö.
– Vi tyckte alla att det var väldigt spännande och givande att träffa en familj från ett annat land. Våra barn går i landsortsskola och möter inte utländska ungdomar i sin vardag naturligt, säger Cathrine.
Efter första träffen gjorde Cathrine en efterlysning på facebook om praktikplats för Nematullah, som gått svetsutbildning på Montico i Eksjö, och hustrun Nahid, som gärna vill utbilda sig till förskollärare. Någon av Cathrines vänner kände någon som kände någon och nu får Nahid börja praktisera på Ekens förskola.
– Nahid är förstås jätteglad och för oss känns det gott att hon får möjlighet att komma in i det svenska samhället. De har jobbat hårt i hela sitt liv och vill inget hellre än att komma igång och arbeta och göra rätt för sig. Nu hoppas vi att det dyker upp en plats åt mannen också, säger Cathrine.

Invitationsdepartementet startades upp med ideella krafter men ingår nu i den tjänst där Birgitta Eek ska arbeta med integration i civilsamhället.
– Jag har börjat med att kommunicera aktiviteter och evenemang på lätt svenska och att kartlägga de insatser som redan görs i exempelvis Aktivt centrum i Mariannelund, Elimförsamlingen i Ingatorp och idrottsföreningarna i kommunen. I april bjuder vi in föreningar och organisationer för att lyfta frågan om hur vi alla kan bidra till en bra integration i kommunen.

Parallellt är Birgitta projektledare för ett bostadsprojekt som går ut på att hitta fler bostäder för nyanlända svenskar i Eksjö och Nässjö kommun.
– Många trivs i Eksjö och vill gärna etablera sig här när de fått uppehållstillstånd, men för många är det svårt att hitta bostad. Genom bostadsprojekt blir en koordinator länken mellan fastighetsägaren och hyresgästen. Funktionen blir en extra trygghet för alla inblandade.

Läge för nybygge?

EKSJö Funderar du på att bygga hus i Eksjö kommun? Passa på, än så länge finns tomter till det facila priset av en krona i samtliga orter, förutom i Eksjö stad. För den som vill bo strandnära erbjuds byggklara tomter nära såväl Försjön som Bellen och Åsjön.

Tågbanan viktig för Vida

EKSJö När produktionen är i full gång lastas 19 tågvagnar färdigsågat virke i veckan från Vidas anläggning i Hjältevad. Företaget ser gärna ännu större transporter via järnvägen. ​

Jennie gillar verkstad

EKSJö Hemvändaren Jennie Svensson valdes i våras till ordförande i Emilkraften. Helt nyligen blev det klart att hon från och med i höst också blir ny näringslivsutvecklare i Eksjö kommun, med fokus på handel och turistföretagande.

Kvalitetsstämpel för kaféer

EKSJö En har funnits med länge, både som konditori och på listan över Sveriges bästa caféer. Den andra är en nykomling, både fysiskt i tallskogen utanför Mariannelund och i den prestigefyllda boken. Lennarts Konditori och Zedigs Glass finns båda med i årets upplaga av White Guide.

Nyhetsbrevet sponsras av:

Vi som publicerar på brevethemifrån.se: