Jordgubbsfält kan bli modern trädgårdsstad

Fler bilder

Kan ett före detta odlingsområde förvandlas till en modern trädgårdsstad med villor, bostadsrätter och hyresrätter? Samhällsbyggnadskontoret startar nu detaljplaneprocessen för jordgubbsfältet vid Kvarnarpasjön.

För att möta den stora efterfrågan på bostäder i Eksjö stad vänder Eksjö kommun på alla stenar.
– Det gamla jordgubbsfältet öster om Vetlandavägen är ett kommunägt markområde där man naturligt skulle kunna bygga vidare på staden. Området har plats för närmare 100 tomter och ligger inom trekilometersgränsen för ett cykelvänligt Eksjö. Med den tilltänkta förbifarten blir Kvarnarp stadens nya infart, säger planarkitekt Marcus Åberg, som tillsammans med sina kollegor nu fått uppdraget att starta detaljplaneprocessen för jordgubbsfältet.   

Den politiska viljan är att utreda förutsättningarna för att bygga ett bostadsområde med blandande boendeformer enligt planeringsidealet trädgårdsstaden. Strukturen har sitt ursprung i det tidiga 1900-talets England, där dessa områden än i dag tillhör de mest attraktiva boendemiljöerna. Numera används trädgårdsstaden allt mer som en förebild för gott och hållbart stadsbyggande med tidlös attraktivitet.
Trädgårdsstaden står för en småskalig kvartersstruktur som tar stor hänsyn till grönytor med en balans mellan tät och gles bebyggelse.
– Husens framsida placeras nära vägen och innergården får semiprivata rum och sociala mötesplatser med fokus på hållbarhet och stadsnära odling, berättar Marcus.
Exempel på moderna trädgårdsstäder är gamla Bromma, som började byggas på 1910-talet. I Skövde byggs det en modern trädgårdsstad.     

Redan i höstas gjordes en planutredning på jordgubbsfältet där man tittade på de marktekniska och arkeologiska förutsättningarna att bygga på området. Arkeologerna gjorde bland annat ett förhistoriskt fynd, som innebär att ett område på 1400 kvadratmeter kommer att klassas som skyddszon och inte bebyggas.
– Vi har gjort ett gediget förarbete, vilket gör att vi redan i det här läget har mycket kunskap, säger Marcus Åberg, som i början av 2018 vill ha ett informationsmöte för allmänheten. 
– Trots att vi är väldigt tidigt i processen är vi måna om att ha en öppenhet och transparens mot medborgaren. Vi vill att så många som möjligt ska få möjlighet att tycka till om projektet.