Öppna / stäng meny

Kafé och handelsbod i Ingatorp

Fler bilder

För ett år sedan visste de inte att Ingatorp fanns. Nu håller Karina och Gunnel Ekblad på att skapa en mötesplats i samhället. Ingatorp har fått två nya invånare och kan snart välkomna kafé, uthyrningsrum och en fortlevnad för ortens handelsbod.

Gunnel var mätt på storstadslivet. Karina har egentligen aldrig gillat det. Båda har länge drömt om att starta något eget tillsammans. I somras hittade de drömhuset på Hemnet. Det råkade ligga i Ingatorp, med perfekt läge för en satsning inom turism. De bestämde sig på första visningen och samma dag kontraktet skrevs sålde de lägenheten i Stockholm.

Huset är gediget byggt och på övervåningen har paret inrett en privatbostad. I markplan förvandlas det vitkaklade slakteriet från 1950-talet till ett charmigt kafé med espressomaskin, goda mackor, sköna sittmöbler och kitschig inredning där storstad möter landsbygd. Rummen intill blir handelsbod.
– Det var en utveckling vi inte hade räknat med – eller vågat hoppas på, säger Gunnel och berättar om hur paret ganska snart fick kontakt med Marianne på Ingatorpsboden. Hon ville gärna avveckla och idén om att låta den lilla närbutiken leva vidare i ny regi växte fram. Nyheten offentliggjordes för ortsborna vid Knutsdansen och möttes av jubel och applåder.

Valborgsmässoafton slår de upp portarna. Innan dess återstår en del renoveringsarbete och dessutom ska de nya affärsinnehavarna praktisera i Ingatorpsboden. De två uthyrningsrummen på övervåningen är redan klara (bilderna till höger). Rummen är bokningsbara på nätet och premiärgäster blir artisterna på Ingatorps countryfest den 28 mars.
– Ingatorpsborna är väldigt hjälpsamma och vill att det ska gå bra för oss. Vår satsning på turismen har utvecklats till en angelägenhet för hela byn. Invånarna har tagit emot oss med öppna armar och orten har definitivt fått en särskild plats i våra hjärtan, säger Karina.

Regnbågsdalens Café & Guesthouse kommer att vara öppet dagligen kl. 11 till 19. Utvecklingsplanerna är många men Karina och Gunnel skyndar långsamt och vill få rutiner på kafé, handelsbod och uthyrning innan de går vidare.
– Många tycker att vi är modiga som vågar lämna storstaden och satsa på eget företag på en mindre ort. Men med bostadspriserna vi har i Stockholm är det, som jag ser det, mer modigt att bo kvar, säger Gunnel.
– Den här satsningen känns jämförelsevis helt riskfri. Här kan vi skapa både hem och verksamhet för en bråkdel av boendekostnaden i Stockholm.

 

Tågresa för framtida transporter

EKSJö ​Under lördagen körde Föreningen Astrid Lindgrens Hembygd ett chartrat tåg från Nässjö till Oskarshamn. Tågresan var en manifestation för framtidens hållbara transporter och återupptagen persontrafik längs hela Bockabanan.

Eksjö ökar mest i länet

EKSJö När statistiken för första kvartalets befolkningsutveckling publicerades i början av maj stod det klart att Eksjö kommun står för den största procentuella befolkningsökningen i länet!

Lediga tomter i Kvarnarp

EKSJö Skillnaden mellan att bygga nytt och att köpa befintligt har aldrig varit mindre. Låga tomtpriser och höga andrahandsvärden gör Eksjö till en ekonomiskt fördelaktig plats att bygga hus på just nu. Det säger Michael Blomqvist, säljare på Hjältevadshus, som i dagsläget har tre tomter kvar i Kvarnarp.

Regnbågsdalen utökar med pub och toppstuga

EKSJö I dagarna fyller Regnbågsdalens Café & Guesthouse tre år. Det finns all anledning att fira. De senaste månaderna har företaget utnämnts till Årets turistmål i Sverige, startat kommunens första sportbar och tagit över driften av Valbackens toppstuga.

Nyhetsbrevet sponsras av:

Vi som publicerar på brevethemifrån.se: