Öppna / stäng meny

Kafé och handelsbod i Ingatorp

Fler bilder

För ett år sedan visste de inte att Ingatorp fanns. Nu håller Karina och Gunnel Ekblad på att skapa en mötesplats i samhället. Ingatorp har fått två nya invånare och kan snart välkomna kafé, uthyrningsrum och en fortlevnad för ortens handelsbod.

Gunnel var mätt på storstadslivet. Karina har egentligen aldrig gillat det. Båda har länge drömt om att starta något eget tillsammans. I somras hittade de drömhuset på Hemnet. Det råkade ligga i Ingatorp, med perfekt läge för en satsning inom turism. De bestämde sig på första visningen och samma dag kontraktet skrevs sålde de lägenheten i Stockholm.

Huset är gediget byggt och på övervåningen har paret inrett en privatbostad. I markplan förvandlas det vitkaklade slakteriet från 1950-talet till ett charmigt kafé med espressomaskin, goda mackor, sköna sittmöbler och kitschig inredning där storstad möter landsbygd. Rummen intill blir handelsbod.
– Det var en utveckling vi inte hade räknat med – eller vågat hoppas på, säger Gunnel och berättar om hur paret ganska snart fick kontakt med Marianne på Ingatorpsboden. Hon ville gärna avveckla och idén om att låta den lilla närbutiken leva vidare i ny regi växte fram. Nyheten offentliggjordes för ortsborna vid Knutsdansen och möttes av jubel och applåder.

Valborgsmässoafton slår de upp portarna. Innan dess återstår en del renoveringsarbete och dessutom ska de nya affärsinnehavarna praktisera i Ingatorpsboden. De två uthyrningsrummen på övervåningen är redan klara (bilderna till höger). Rummen är bokningsbara på nätet och premiärgäster blir artisterna på Ingatorps countryfest den 28 mars.
– Ingatorpsborna är väldigt hjälpsamma och vill att det ska gå bra för oss. Vår satsning på turismen har utvecklats till en angelägenhet för hela byn. Invånarna har tagit emot oss med öppna armar och orten har definitivt fått en särskild plats i våra hjärtan, säger Karina.

Regnbågsdalens Café & Guesthouse kommer att vara öppet dagligen kl. 11 till 19. Utvecklingsplanerna är många men Karina och Gunnel skyndar långsamt och vill få rutiner på kafé, handelsbod och uthyrning innan de går vidare.
– Många tycker att vi är modiga som vågar lämna storstaden och satsa på eget företag på en mindre ort. Men med bostadspriserna vi har i Stockholm är det, som jag ser det, mer modigt att bo kvar, säger Gunnel.
– Den här satsningen känns jämförelsevis helt riskfri. Här kan vi skapa både hem och verksamhet för en bråkdel av boendekostnaden i Stockholm.

 

Odlingsakademien - odling som livsstil

EKSJö Under 2019 sjösätter Astrid Lindgrens Hembygd ett nytt hållbarhetsprojekt med fokus på odling. Först ut är tre parallella odlingskurser. Kurserna hålls i Eksjö, Mariannelund och Vimmerby med tre av områdets mest erfarna odlare som ledare: Eva Ekenberg och Ola Johansson och Hillevi Helmfrid. Kurserna följer odlingsåret och omfattar en kväll i månaden från februari till november.

Vaxblekarens vintersatsning

EKSJö Vaxblekaregården i Eksjö har länge drömt om en inglasad vinterträdgård. Förra veckan kunde Marcus Johansson och Lasse Ugarph och deras kollegor inviga ett gigantiskt tält med glasväggar och plats för 150 gäster på bakgården. Här serveras julbord med show hela december.

#Attraktivindustri- miljonprojekt

EKSJö Eksjö.nu får fem miljoner kronor från Strukturfondspartnerskapet Småland och Öarna för att hjälpa företagen med kompetensutveckling. Planen är att #Attraktivindustri ska utbilda 250 personer på företag i fyra kommuner.

Supported Employment – en lyckad väg till jobb

EKSJö Den ena driver ett bageri. Den andra har under många år längtat efter ett vanligt jobb. Båda älskar att baka. Tack vare Supported Employment är de numera kollegor på Lennarts konditori.

Nyhetsbrevet sponsras av:

Vi som publicerar på brevethemifrån.se: