Öppna / stäng meny

Kalasmat från nytt kök i Hult

Fler bilder

  1. Praliner till påsk
  2. Britt-Marie Karlsson i sitt nya kök.

Fakta

Smålandskalasets Chocolaterie på Norra Storgatan 28 är öppen på eftermiddagarna. Chokladen är smaksatt med äkta frukt och bär från trakten.

Sedan Britt-Marie Karlsson tog över cateringfirman Smålandskalaset för fem år sedan har hon satt sin egen prägel på företagets filosofi. Bland annat genom att bannlysa alla halvfabrikat, smaktillsatser och konserveringsmedel, använda rena ingredienser och i så stor utsträckning som möjligt köpa lokalproducerat. Det har gett en henne en självklar plats i nätverket Regional Matkultur. Men utvecklingen har också gett henne för stora lokaler. Kräsen matlagning kan inte bedrivas i storformat.

I somras kläckte hon idén om att bygga om en del av sitt eget hus i Hult till restaurangkök. Knappt halva ytan av bottenvåningen skulle kunna bli ett effektivt kök, alldeles tillräckligt stort för cateringuppdragen och chokladtillverkningen åt det egna Chocolateriet i Gamla stan. Boytan skulle ändå bli tillräckligt stor till Britt-Marie och hennes man, nu när alla barn är utflyttade.

-Jag sa upp hyreskontraktet på min överdimensionerade lokal i stan och så började vi stuva om i planlösningen. Ett gammalt kök på övervåningen som vi använt som hobbyrum var intakt och med lite små justeringar blev det ett perfekt hemmakök. 

Det stora köket på bottenvåningen och ett intilliggande sovrum förvandlades till ett ändamålsenligt och storleksanpassat restaurangkök, som invigdes i början av april. Trots att allt är nytt känns köket redan inarbetat och det är onekligen svårt att förstå att det bara för några månader sedan varit familjen Karlssons hem. Det är faktiskt betydligt enklare att ta till sig det faktum att utrymmet på 1950-talet var charkuteri i den Konsumbutik som fanns i huset på den tiden. Cirkeln är sluten. 
– Ja, det känns väldigt bra. Den här satsningen var helt rätt, menar Britt-Marie som inte bara fått närmare till jobbet och bättre förutsättningar att kombinera livet med arbetet. Hon har också fått en rivstart i den nygamla verksamheten. Beställningarna duggar tätt på kalasmaten, som numera levereras från Hult. 

Läs mer på www.smalandskalaset.se

Jobb- och utbildningsmässa

EKSJö Söker du jobb eller sommarjobb i Eksjö? Eller är du bara nyfiken på vilka karriärmöjligheter som finns i kommunen? Då ska du boka in onsdagen den 20 mars och årets upplaga av jobb- och utbildningsmässan i Olsbergs Arena.

Linnea lever sin dröm

EKSJö Ett år efter studenten anställdes Linnea Wilhelmsson som konstruktör på Bruzaholms Bruk. - Jobbet har gjort det möjligt för mig att leva min dröm, säger Linnea, som 20 år gammal äger ett eget hus i byn Åsen utanför Bellö. Här hon odlar sina egna grönsaker och har i liten skala börjat föda upp kaniner för klimatsmart köttproduktion.

Eksjötitlar under granen

EKSJö För den som gillar hårda platta paket finns det gott om lokala alternativ i år. Lagom till julhandeln har inte mindre än fyra böcker med Eksjöanknytning släppts!

Odlingsakademien - odling som livsstil

EKSJö Under 2019 sjösätter Astrid Lindgrens Hembygd ett nytt hållbarhetsprojekt med fokus på odling. Först ut är tre parallella odlingskurser. Kurserna hålls i Eksjö, Mariannelund och Vimmerby med tre av områdets mest erfarna odlare som ledare: Eva Ekenberg och Ola Johansson och Hillevi Helmfrid. Kurserna följer odlingsåret och omfattar en kväll i månaden från februari till november.

Nyhetsbrevet sponsras av:

Vi som publicerar på brevethemifrån.se: