Öppna / stäng meny

Konst för hela familjen i Visit 14

Fler bilder

Kulturakademin i Mariannelund genomför nu sitt största projekt någonsin med 25 medverkande konstnärer. Visit 14 vänder sig till hela familjen och omfattar både utomhusinstallationer och utställningar. Utgångspunkten är Mariannelunds station med kafé och butik.

Den som vill uppleva hela Visit 14 på en gång gör klokt i att avsätta minst en halvdag. Det krävs nämligen lugn och ro för att möta Skogsfolket utanför Barnfilmbyhuset eller att fundera över jordklotets resurser vid den Japaninspirerade trädgårdsinstallation strax intill.

Vid stationen ett par hundra meter bort ligger en av landets minsta konsthallar, där konstnären Peter Johansson med en stor portion humor ifrågasätter våra Sverigesymboler och hur de påverkar oss. På stationsområdet finns flera installationer och här visar också konstnärsparet Jeannin och Schuurmans stillbilder från sitt senaste filmprojekt. Stationens godsmagasin är numera galleri och rymmer en samlingsutställning med konst, design och hantverk av svenska formgivare.

I Näs utanför Ingatorp blir kontrasterna tydliga när Street och Land art möter den genuina bondekulturen. Den unika växthusbyggnaden Kristallen i Bruzaholm är värd för den engelska konstnären Helen Godwins verk  "Threads". 

Framtidsfrågor
Det röda tråden genom hela Visit 14 är vår framtid. Med fokus på hållbarhet möter konstnärerna på olika sätt utmaningen i att vår tids problem inte kan lösas med tillväxt.

Från och med den 19 juli visas en stor samlingsutställning i Konsthall Betel med konstnärer från Norge, Sverige och Kina. Redan den 9 juli genomförs en Art Talk där Oscar Furbacken berättar om konstnärliga processer och hur stadens förbisedda mikronatur kan väcka existentiella grubblerier.

Hjärtat av Visit 14 är Mariannelunds Station, som till årets 140-årsjubileum återfått sin gamla charm. Passa på att upplev ett levande stationsområde, väntsalen med kafé och butik är öppen varje eftermiddag/kväll.

Sommarjobb till unga
För att kunna genomföra projektet har Kaim, för allra första gången, anställda sommarjobbare. Sju ungdomar hjälper till med allt från praktiskt förarbete till att ta emot besökare.
– Det känns roligt att vi kan bidra med sommarjobb i Mariannelund, samtidigt som vi kan ge unga en inblick i vad som krävs för att ro i land ett stort kulturprojekt, säger projektledare Anna Mellergård.

Vissa delar av Visit 14 pågår under hela året och uppgraderas nästa sommar till Visit 15. Projektet delfinansieras av Svenska Postkodlotteriet, Landstinget i Jönköpings län, Eksjö kommun och Mariannelunds folkhögskola. 

För mer info www.visit14.se

 

Odlingsakademien - odling som livsstil

EKSJö Under 2019 sjösätter Astrid Lindgrens Hembygd ett nytt hållbarhetsprojekt med fokus på odling. Först ut är tre parallella odlingskurser. Kurserna hålls i Eksjö, Mariannelund och Vimmerby med tre av områdets mest erfarna odlare som ledare: Eva Ekenberg och Ola Johansson och Hillevi Helmfrid. Kurserna följer odlingsåret och omfattar en kväll i månaden från februari till november.

Vaxblekarens vintersatsning

EKSJö Vaxblekaregården i Eksjö har länge drömt om en inglasad vinterträdgård. Förra veckan kunde Marcus Johansson och Lasse Ugarph och deras kollegor inviga ett gigantiskt tält med glasväggar och plats för 150 gäster på bakgården. Här serveras julbord med show hela december.

#Attraktivindustri- miljonprojekt

EKSJö Eksjö.nu får fem miljoner kronor från Strukturfondspartnerskapet Småland och Öarna för att hjälpa företagen med kompetensutveckling. Planen är att #Attraktivindustri ska utbilda 250 personer på företag i fyra kommuner.

Supported Employment – en lyckad väg till jobb

EKSJö Den ena driver ett bageri. Den andra har under många år längtat efter ett vanligt jobb. Båda älskar att baka. Tack vare Supported Employment är de numera kollegor på Lennarts konditori.

Nyhetsbrevet sponsras av:

Vi som publicerar på brevethemifrån.se: