Konst för hela familjen i Visit 14

Fler bilder

Kulturakademin i Mariannelund genomför nu sitt största projekt någonsin med 25 medverkande konstnärer. Visit 14 vänder sig till hela familjen och omfattar både utomhusinstallationer och utställningar. Utgångspunkten är Mariannelunds station med kafé och butik.

Den som vill uppleva hela Visit 14 på en gång gör klokt i att avsätta minst en halvdag. Det krävs nämligen lugn och ro för att möta Skogsfolket utanför Barnfilmbyhuset eller att fundera över jordklotets resurser vid den Japaninspirerade trädgårdsinstallation strax intill.

Vid stationen ett par hundra meter bort ligger en av landets minsta konsthallar, där konstnären Peter Johansson med en stor portion humor ifrågasätter våra Sverigesymboler och hur de påverkar oss. På stationsområdet finns flera installationer och här visar också konstnärsparet Jeannin och Schuurmans stillbilder från sitt senaste filmprojekt. Stationens godsmagasin är numera galleri och rymmer en samlingsutställning med konst, design och hantverk av svenska formgivare.

I Näs utanför Ingatorp blir kontrasterna tydliga när Street och Land art möter den genuina bondekulturen. Den unika växthusbyggnaden Kristallen i Bruzaholm är värd för den engelska konstnären Helen Godwins verk  "Threads". 

Framtidsfrågor
Det röda tråden genom hela Visit 14 är vår framtid. Med fokus på hållbarhet möter konstnärerna på olika sätt utmaningen i att vår tids problem inte kan lösas med tillväxt.

Från och med den 19 juli visas en stor samlingsutställning i Konsthall Betel med konstnärer från Norge, Sverige och Kina. Redan den 9 juli genomförs en Art Talk där Oscar Furbacken berättar om konstnärliga processer och hur stadens förbisedda mikronatur kan väcka existentiella grubblerier.

Hjärtat av Visit 14 är Mariannelunds Station, som till årets 140-årsjubileum återfått sin gamla charm. Passa på att upplev ett levande stationsområde, väntsalen med kafé och butik är öppen varje eftermiddag/kväll.

Sommarjobb till unga
För att kunna genomföra projektet har Kaim, för allra första gången, anställda sommarjobbare. Sju ungdomar hjälper till med allt från praktiskt förarbete till att ta emot besökare.
– Det känns roligt att vi kan bidra med sommarjobb i Mariannelund, samtidigt som vi kan ge unga en inblick i vad som krävs för att ro i land ett stort kulturprojekt, säger projektledare Anna Mellergård.

Vissa delar av Visit 14 pågår under hela året och uppgraderas nästa sommar till Visit 15. Projektet delfinansieras av Svenska Postkodlotteriet, Landstinget i Jönköpings län, Eksjö kommun och Mariannelunds folkhögskola. 

För mer info www.visit14.se

 

Fettisdag med kanelbullesemla

EKSJö På Stjernbergs Skafferi i Mariannelund firar man i år fettisdag med kanelbullesemlor. Bullen introducerades för ett par veckor sedan och har redan blivit mångas favorit - för en del har den seglat upp och blivit den godaste semlan på marknaden

63 Motors - ny bilaffär i Eksjö

EKSJö Under 2017 startade inte mindre än 104 nya företag i Eksjö kommun. Ett av dem var bilfirman 63 Motors med lokal vid Kaffekullen. Verksamheten drivs av bröderna Shafiq och Abdullah Saloum, som kom till Sverige för bara tre år sedan.

Generationsskifte på Carlos

EKSJö Sophie Carlo har i princip vuxit upp i familjens klädbutik vid Stora torget i Eksjö. Som 15-åring började hon både mannekänga och sommarjobba hos sina föräldrar. De senaste åren har hon varit delaktig i inköpen. Vid årsskiftet tog hon över Carlos, som fyller 110 år 2018.

Eksjöhus första modulhus till Sjöhagen

EKSJö ​Itolv AB exploaterar i samarbete med Eksjöhus det nya bostadsområdet Sjöhagen, som får både villor och bostadsrätter. Bostadsrätterna byggs i vår och husen tillverkas i Eksjöhus nyinvigda modulfabrik.

Evenemang i regionen

Eksjö

Saknar data från alltsomsker.nu

Se hela evenemangskalendern på alltsomsker.nu

Nyhetsbrevet sponsras av:

Vi som publicerar på brevethemifrån.se: