Öppna / stäng meny

Körsång och säckpipor på Eksjö International Tattoo 2016

Fler bilder

Eksjö International Tattoo laddar återigen för en färgsprakande show med musik från både svenska och utländska musikkårer. Arrangörerna har ännu inte presenterat hela programmet men redan nu står det klart att årets upplaga innehåller både säckpipor, dans och - för första gången någonsin - körsång!

Den 11-13 augusti förvandlas Stora Torget i Eksjö återigen till en konsertarena med plats för flera hundra professionella musiker. Musikkårer från en handfull länder tar med publiken på en musikalisk resa som kantas av såväl militärmusik som populärmusik och glada överraskningar. Målet är som vanligt den mäktiga finalen - i år pampigare än någonsin då de 400 musikerna kompletteras med närmare 50 körsångare!  

Körsång 
- Ett par år tillbaka har vi haft sångsolister. För första gången någonsin bjuder vi nu in en hel kör, säger projektledaren Thomas Samuelsson och berättar att Jönköpings Kammarkör kommer att framträda tillsammans med John Bauer Brass från Smålands Musik & Teater.
- Det måste vara en kör som är van vid att sjunga med en hel musikkår och att sjunga utomhus, vilket ställer lite andra krav än att sjunga i exempelvis en kyrka.
John Bauer Brass är med sina fem medlemmar den minsta ensemblen i programmet och kommer också att fungera som något av en pausfågel mellan de större musikkårerna.
- Vi försöker hela tiden att utveckla föreställningen. Med mellanspel i de korta pauserna får vi ett flöde i programmet, säger Thomas Samuelsson.

Biljettförsäljning
Ända sedan biljetterna släpptes i mitten av december har försäljningen gått över förväntan. Trycket från både privatpersoner och gruppresearrangörer är stort och redan i början av mars passerade försäljningsvärdet 200 000 kronor.
- Det är betydligt mer än vad vi brukar ha sålt den här tiden på året. Det är jätteroligt att det finns ett så stort intresse från bussbolagen. Flera av researrangörerna var här 2014. De vi pratade med då var väldigt nöjda och det är kul att de kommer tillbaka, säger Thomas Samuelsson.

Ordförande Lennart Bogren betonar att 2014 års upplaga bjöd på en väldigt fin musikvecka, vilket årets biljettförsäljning har nytta av.
- Att vi säljer så många biljetter redan innan programmet presenterats är ett kvitto på att Eksjö International Tattoo gjort sig känt som ett proffsigt arrangemang, säger Lennart och lovordar organisationen som jobbar helt ideellt. 
- Styrelse och projektledning består av mycket engagerade och kunniga eldsjälar som brinner för att bevara och utveckla tattoo som tradition och konstform. De gör alla ett fantastiskt jobb!  

Tjuvtitt på programmet
Den som tycker att säckpipor är ett självklart inslag i Eksjö Tattoo kommer inte att bli besviken i år. Från England kommer Southern Highlanders Pipes & Drums med sina säckpipor, trummor och Highland Dancers, som dansar traditionell ”Highland Dances” och skotsk folkdans ackompanjerat av säckpiporna. Bandet har varit i Sverige tidigare men gästar Eksjö för första gången.

På gästlistan finns självklara Hemvärnets Musikkår Eksjö och i år finns kommer även Hemvärnets Musikkår från Södertörn. Från Ängelholm kommer ungdomsorkestern Ängelholm Marching Band.

Frida och Oskar får vd-poster

EKSJö Det blev en händelserik torsdag i LindholmsGruppen. På morgonen presenterade Eksjöhus nyheten att syskonen Frida Scherdén och Oskar Lindholm, som fjärde generationens husbyggare i Eksjö, tar över vd-posterna för Eksjöhus AB och Eksjö Modulbygg AB. Samma kväll fick LindholmsGruppen Årets ta-sig-församhetspris på Eksjö Näringslivsfest.

Magisk näringslivsfest

EKSJö Blomsterboden, Spakarps Plantskola, Lunnagårds Sjukhem AB, Regnbågsdalens Café och Guesthouse, Lindholmsgruppen och Markus Kyllenbeck står för årets prestationer inom näringslivet i Eksjö kommun. I går hyllades de på Eksjö näringslivsfest. Festen arrangeras sedan många år tillbaka av eksjö.nu. Årets upplaga går till historien som en magisk afton.

Eksjö Kulturfestival med 50-tal evenemang i hela kommunen

EKSJö Fredag den 26 oktober startar Eksjö Kulturfestival! En vecka späckad av kulturevenemang för alla åldrar i hela kommunen. Invigningen sker på Skuruhatt med stor eldshow och spökvandring.

Galaxen lagar från grunden

EKSJö I förskolehuset Galaxens kök lagas allt utom köttbullarna från grunden. Under klimatveckan serverades enbart närproducerad/svensk mat. ”Vår dröm är att ha lokala leverantörer”, säger kocken Marianne Jonsson.

Evenemang i regionen

Eksjö

Saknar data från alltsomsker.nu

Se hela evenemangskalendern på alltsomsker.nu

Nyhetsbrevet sponsras av:

Vi som publicerar på brevethemifrån.se: