Länets bästa småstadsliv

För den som föredrar småstadsliv är Eksjö det bästa bostadsvalet i Jönköpings län! Det visar tidningen Fokus årliga bostadsundersökning, där Eksjö kommun rankas på tredje plats i länet – efter Jönköping och Värnamo.

Rankningen baseras på ett index med 43 variabler och sammanställs i samarbete med Internationella Handelshögskolan i Jönköping. Motivet bakom Bäst att bo-temat är att lyfta fram exempel på kommuner som har lyckats, och resonera om varför, men också att undersöka villkoren för boende och regional utveckling i stort.

Jönköping landar i år på plats 20 och Värnamo placerar sig på en 80:e plats. Eksjö fick placering 109 av landets 290 kommuner och följs i länet närmast av Habo på plats 127.

Marcus Axelsson, chef för tillväxt- och utvecklingssektorn tror att Eksjös framgångar, förutom ett rikt föreningsliv och goda förutsättningar för hög livskvalitet, bygger på bilden av Eksjö som en kulturkommun som andas kvalitet.

– Med stora arbetsgivare, både inom det privata och det offentliga, kan Eksjö också erbjuda en stabil och förhållandevis trygg kommun att leva och verka i. Vi får inte de stora konjunktursvängningarna. Det är nog en viktig aspekt som påverkar valet av boende, säger Marcus, som också tror att Eksjö kommuns medvetna satsningar på nya bostäder genererar positiva spinoffeffekter.
– De satsningar på nyproduktion som gjorts de senaste fem åren bidrar tveklöst till att bilden av att det händer spännande saker i Eksjö. Många vill flytta hit just nu och efterfrågan på bostäder är stor. 

Undersökningens topplaceringar är Stockholm, Uppsala, Solna och Mölndal. Ett inte helt oväntat resultat i en urbaniserad värld. Charlotta Melander, professor i nationalekonomi, menar att placering långt ner på listan ofta hänger ihop med avståndet till en större ekonomisk motor, som också är nära förknippad med storlek. Men det finns undantag.   

–Det finns fantastiskt duktiga mindre kommuner runt om i landet och ofta beror deras framgång på att nyckelaktörerna på platsen, såsom politiker, tjänstemän, näringsliv och fastighetsägare, arbetar aktivt gemensamt för att göra platsen bättre för dem som bor där, vilket naturligtvis alla vinner på, säger Charlotta Melander i ett uttalande på tidningen Fokus hemsida.

I Eksjö stad samverkar kommunala tjänstemän, politiker, fastighetsägare och näringslivsrepresentanter i Eksjö stadsutveckling. I östra kommundelen sker motsvarande utvecklingsarbete sedan många år tillbaka genom Emilkraften.