Öppna / stäng meny

Lena Wireskog på Lennarts nominerad till Årets företagare

Den 2 oktober vet vi svaret. Tills dess får vi nöja oss med att lära känna de nominerade i kategorin Årets företagare lite bättre. I dag presenterar vi Lena Wireskog, Lennarts Konditori i Eksjö. Det blir Lena eller Conny Johansson, Connys Bygg och Takservice, eller bröderna Anders och Mats Jacobsson, Eksjö Motorcentrum som blir Årets företagare i Eksjö kommun 2014.

”En fröjd för alla som gillar klassiska konditorier.” Så beskrivs Lennarts Konditori i White Guide, där landets bästa restauranger, barer och kaféer presenteras. Fiket från 40-talet har tveklöst placerat Eksjö på Sveriges matkarta. Nu nomineras ägaren Lena Wireskog till Årets företagare.

Bakom glaset i kakdiskarna finns bakverk gjorda på riktiga råvaror. Här bakas allt från grunden och serveras med mycket omtanke, precis som på grundarna Lennart och Gun Svenssons tid. Paret var föregångare i branschen, bland annat var de först i Sverige med stor smörgåsdisk. Och den nu så populära surdegskulturen har alltid ingått i brödrecepten på Lennarts. Sedan 1992 driver dottern Lena verksamheten vidare i samma anda. De tre stora skillnaderna är att bakningen numera sker på dagtid, att sortimentets utökats med lättare luncher och att omsättningen fördubblats. I företaget finns nio engagerade medarbetare.

Nyss hemkommen från bagerimässan i Stockholm konstaterar Lena att skaran av vänner och affärsbekanta i branschen är stor. Precis som sina föräldrar är hon aktiv i branschorganisationen och är på så sätt alltid uppdaterad.
- Vi håller oss à jour med trender och efterfrågan och experimenterar gärna. Men vi skulle aldrig tulla på kvaliteten, säger Lena, som tror att det är det klassiska utbudet, i kombination med den trivsamma atmosfären, som gör att såväl besökare som ortsbefolkning trivs på Lennarts.

Interiören förnyas kontinuerligt med nya textilier och blommor. Men här sker inga stora drastiska förändringar. Att byta ut de tunga skinnmöblerna med retrokänsla skulle förmodligen vara som att svära i kyrkan. För att få plats med fler gäster har Lena låtit platsbygga en lång sittbänk längs hela kortväggen. I övrigt är allt sig likt. Eller som journalisten Åsa Ottosson uttryckt det i tidningen Turist: ”Det är som det ska i Eksjö. Jag sitter på Lennarts.”

Artiklarna som skrivits om Lennarts i nationell dagspress och veckotidningar genom åren fyller en hel pärm och sedan flera år tillbaka tillhör kaféet alltså Sveriges bästa konditorier.
- Det är vi oerhört stolta över, säger Lena.

Vad har du för framtidsplaner?
- Jag har fyllt 60 så jag ska väl snart börja fundera på att trappa ner. Än så länge känner jag mig hungrig på att driva företag men så småningom vill jag hitta en bra efterträdare. Med rätt ägare är jag övertygad om att Lennarts kommer att överleva både mig och ytterligare en generation.


Jobb- och utbildningsmässa

EKSJö Söker du jobb eller sommarjobb i Eksjö? Eller är du bara nyfiken på vilka karriärmöjligheter som finns i kommunen? Då ska du boka in onsdagen den 20 mars och årets upplaga av jobb- och utbildningsmässan i Olsbergs Arena.

Linnea lever sin dröm

EKSJö Ett år efter studenten anställdes Linnea Wilhelmsson som konstruktör på Bruzaholms Bruk. - Jobbet har gjort det möjligt för mig att leva min dröm, säger Linnea, som 20 år gammal äger ett eget hus i byn Åsen utanför Bellö. Här hon odlar sina egna grönsaker och har i liten skala börjat föda upp kaniner för klimatsmart köttproduktion.

Eksjötitlar under granen

EKSJö För den som gillar hårda platta paket finns det gott om lokala alternativ i år. Lagom till julhandeln har inte mindre än fyra böcker med Eksjöanknytning släppts!

Odlingsakademien - odling som livsstil

EKSJö Under 2019 sjösätter Astrid Lindgrens Hembygd ett nytt hållbarhetsprojekt med fokus på odling. Först ut är tre parallella odlingskurser. Kurserna hålls i Eksjö, Mariannelund och Vimmerby med tre av områdets mest erfarna odlare som ledare: Eva Ekenberg och Ola Johansson och Hillevi Helmfrid. Kurserna följer odlingsåret och omfattar en kväll i månaden från februari till november.

Nyhetsbrevet sponsras av:

Vi som publicerar på brevethemifrån.se: