Öppna / stäng meny

Lena Wireskog på Lennarts nominerad till Årets företagare

Den 2 oktober vet vi svaret. Tills dess får vi nöja oss med att lära känna de nominerade i kategorin Årets företagare lite bättre. I dag presenterar vi Lena Wireskog, Lennarts Konditori i Eksjö. Det blir Lena eller Conny Johansson, Connys Bygg och Takservice, eller bröderna Anders och Mats Jacobsson, Eksjö Motorcentrum som blir Årets företagare i Eksjö kommun 2014.

”En fröjd för alla som gillar klassiska konditorier.” Så beskrivs Lennarts Konditori i White Guide, där landets bästa restauranger, barer och kaféer presenteras. Fiket från 40-talet har tveklöst placerat Eksjö på Sveriges matkarta. Nu nomineras ägaren Lena Wireskog till Årets företagare.

Bakom glaset i kakdiskarna finns bakverk gjorda på riktiga råvaror. Här bakas allt från grunden och serveras med mycket omtanke, precis som på grundarna Lennart och Gun Svenssons tid. Paret var föregångare i branschen, bland annat var de först i Sverige med stor smörgåsdisk. Och den nu så populära surdegskulturen har alltid ingått i brödrecepten på Lennarts. Sedan 1992 driver dottern Lena verksamheten vidare i samma anda. De tre stora skillnaderna är att bakningen numera sker på dagtid, att sortimentets utökats med lättare luncher och att omsättningen fördubblats. I företaget finns nio engagerade medarbetare.

Nyss hemkommen från bagerimässan i Stockholm konstaterar Lena att skaran av vänner och affärsbekanta i branschen är stor. Precis som sina föräldrar är hon aktiv i branschorganisationen och är på så sätt alltid uppdaterad.
- Vi håller oss à jour med trender och efterfrågan och experimenterar gärna. Men vi skulle aldrig tulla på kvaliteten, säger Lena, som tror att det är det klassiska utbudet, i kombination med den trivsamma atmosfären, som gör att såväl besökare som ortsbefolkning trivs på Lennarts.

Interiören förnyas kontinuerligt med nya textilier och blommor. Men här sker inga stora drastiska förändringar. Att byta ut de tunga skinnmöblerna med retrokänsla skulle förmodligen vara som att svära i kyrkan. För att få plats med fler gäster har Lena låtit platsbygga en lång sittbänk längs hela kortväggen. I övrigt är allt sig likt. Eller som journalisten Åsa Ottosson uttryckt det i tidningen Turist: ”Det är som det ska i Eksjö. Jag sitter på Lennarts.”

Artiklarna som skrivits om Lennarts i nationell dagspress och veckotidningar genom åren fyller en hel pärm och sedan flera år tillbaka tillhör kaféet alltså Sveriges bästa konditorier.
- Det är vi oerhört stolta över, säger Lena.

Vad har du för framtidsplaner?
- Jag har fyllt 60 så jag ska väl snart börja fundera på att trappa ner. Än så länge känner jag mig hungrig på att driva företag men så småningom vill jag hitta en bra efterträdare. Med rätt ägare är jag övertygad om att Lennarts kommer att överleva både mig och ytterligare en generation.


Frida och Oskar får vd-poster

EKSJö Det blev en händelserik torsdag i LindholmsGruppen. På morgonen presenterade Eksjöhus nyheten att syskonen Frida Scherdén och Oskar Lindholm, som fjärde generationens husbyggare i Eksjö, tar över vd-posterna för Eksjöhus AB och Eksjö Modulbygg AB. Samma kväll fick LindholmsGruppen Årets ta-sig-församhetspris på Eksjö Näringslivsfest.

Magisk näringslivsfest

EKSJö Blomsterboden, Spakarps Plantskola, Lunnagårds Sjukhem AB, Regnbågsdalens Café och Guesthouse, Lindholmsgruppen och Markus Kyllenbeck står för årets prestationer inom näringslivet i Eksjö kommun. I går hyllades de på Eksjö näringslivsfest. Festen arrangeras sedan många år tillbaka av eksjö.nu. Årets upplaga går till historien som en magisk afton.

Eksjö Kulturfestival med 50-tal evenemang i hela kommunen

EKSJö Fredag den 26 oktober startar Eksjö Kulturfestival! En vecka späckad av kulturevenemang för alla åldrar i hela kommunen. Invigningen sker på Skuruhatt med stor eldshow och spökvandring.

Galaxen lagar från grunden

EKSJö I förskolehuset Galaxens kök lagas allt utom köttbullarna från grunden. Under klimatveckan serverades enbart närproducerad/svensk mat. ”Vår dröm är att ha lokala leverantörer”, säger kocken Marianne Jonsson.

Evenemang i regionen

Eksjö

Saknar data från alltsomsker.nu

Se hela evenemangskalendern på alltsomsker.nu

Nyhetsbrevet sponsras av:

Vi som publicerar på brevethemifrån.se: