Lennarts – en rikskändis

Fler bilder

  1. Lena Wireskog

Fakta

Visste du att Lennarts

…fyller 65 år i år!

…har öppet alla dagar på året, förutom midsommarhelgen, julafton och juldagen.

…var bland de första i Sverige med stor smörgåsdisk. Lenas mamma fick lära konditorer i hela Sverige att göra smörgåsar och smörgåstårtor!

Kanske är det läget vid Stora Torget. Den genuina caféatmosfären i gården med anor från 1500-talet, eller doften av nybakat från bageriet i källarn? Kanske är det kombinationen? Hur som helst gör Lennarts Konditori intryck, både på Eksjöbor och på turister. Genom åren har Lena Wireskogs café omskrivits i riksmedia otaliga gånger – och därmed hjälpt till att placera Eksjö på kartan.

Lennarts har beskrivits i reportage i månadsmagasin, i turisttidningar och i veckotidningar. I kåserier och krönikor. På listor över Sveriges bästa konditorier händer det att Lennarts presenteras i sällskap med caféklassiker som Flickorna på Skäret och Olof Viktors.

Vad tror du själv att uppståndelsen beror på?
– Jag vet faktiskt inte. Jag tror att folk helt enkelt trivs här.

Året var 1947 när konditorn Lennart Svensson och hans fru, kallskänkan Gun, öppnade Lennarts Konditori på Södra Storgatan. Dottern Lena växte upp på bakborden men det var inte förrän i 40-årsåldern hon tog över verksamheten. Sedan dess har bageriet bland annat övergått till att bara baka på dagtid, utökat med lättare luncher och, inte minst, fördubblat omsättningen. Men mycket är sig likt och pappa Lennarts yrkesstolthet sitter kvar i väggarna.
– Vi tullar aldrig på kvaliteten. Visst experimenterar vi med nyheter men vi skulle aldrig drömma om att gå ifrån det traditionella sortimentet med bullar, kakor och bakverk.

Men surdeg är en ny klassiker?
– Ny och ny, vi har alltid haft surdeg i alla våra limpor, det var en kunskap min pappa tog med sig från sina utbildningar i Schweiz och Österrike.

Just nu pågår förberedelserna för sommaren och Lennarts högsäsong. I juli har man dubbelt så mycket gäster som en normal månad. Uteserveringen är på plats och semesterscheman finslipas. Men sortimentet följer som sagt traditionen.
– Visst finns det dagar när jag drömmer om att utveckla. Drömmer om att kunna erbjuda gästerna räkmacka och ett glas vitt vin på verandan, exempelvis. Men jag har inget alkoholtillstånd och för att ändra inriktning krävs en helhetssatsning. Den får någon annan göra, när jag är pensionär…