Ljuva toner i Eksjö i helgen

Fler bilder

Fakta

Kammarfestivalen fortsätter till och med söndag med konserter i Eksjö, Mariannelund, Bruzaholm, Mellby och Ingatorp. Mer info på eksjokammarmusikfestival.se

Eksjö Kammarmusikfestival 2015 kan redan halvvägs in i programmet betraktas som en succé. ”Vi har fått en flygande start, med jättemycket publik och hög kvalitet”, säger kulturchef Johan Gärskog. Eksjöborna har utan tvekan fått upp ögonen för kammarmusiken och flera av konserterna är slutsålda.

Eksjö Kammarmusikfestival fick en mäktig invigning i Eksjö kyrka på onsdagskvällen och därefter har konserterna avlöst varandra. Den programpunkt som kanske flest personer tagit del av var Duo Tempras konsert i Vattentornet, som direktsändes på Metropolbiografen och på äldreboenden i hela länet!

Arrangörerna Eksjö kommun och Smålands Musik och Teater valde i år att satsa lite extra på barnen. En helrätt satsning, skulle det visa sig. Divines debut inför barnpublik ”Varm korv & Opera" gick hem hos bland annat fritidsbarn från hela kommunen. Duo Tempras konsert om den vandrande pinnen Cordelia Kvist charmade både barn och vuxna. Cecilia Ekmark och Marit Sjödin gör på en vacker och lekfull resa genom känslostämningar med hjälp av flöjt, cello och naturens småkryp och ett brett spektra av svenska dialekter. 

Kammarmusik i salar och salonger
Konserten genomfördes i festvåningen på Eksjö stadshotell, där salonger och salar är som gjorda för intima möten med kammarmusiken. Från hotellets balkong bjuder flera av musikerna på aptitretare vid lunchtid och i matsalen genomförs bland annat de populära bruncherna med ungerska Zsigmond Trio.
- Kammarmusikfestivalen betyder otroligt mycket för oss, säger Annika Ramde som driver hotellet tillsmammans med Johan Lindfors.
- Vi har hotellgäster som kommit till Eksjö enbart för att uppleva kammarmusiken och det är aktiviteter i huset hela tiden!

Unga funktionärer
Elin Selldén har spelat klarinett i Kulturskolan i Eksjö i sex år och spelar också i juniororkestern. Lillebror Joel står på kö för att lära sig spela instrument och mamma Maria tycker väldigt mycket om klassisk musik. Minst sex konserter räknar de med att hinna med under festivalen. Vid flera av dem deltar de också som funktionärer.
- Vi säljer biljetter och delar ut reklamblad, berättar Elin, som därmed också får tillfälle att kika in lite bakom kulisserna och möta de professionella musikerna.

I torsdags var hon och lillebror sin allra första operakonsert.
- Det är fantastiskt att vi kan få vara med om allt det här i Eksjö säger Maria.
Både Elins och Joels favorit så här långt är ”Gycklaren får sällskap”, en musikalisk stadsvandring i Gamla stan med inslag av berättelser, teater och dans. 

Mer info och program på eksjokammarmusikfestival.se


Nu öppnar Filmbyn Småland

EKSJö En proffsig och lekfull utställning som lockar fram barnet i en. Så beskriver man nog enklast Filmbyn Småland, som efter år av förberedelser nu slår upp portarna för allmänheten. Brevet hemifrån har varit på plats och provlekt.

Slättvallen får ställplats

EKSJö Lagom till Filmbyns invigning öppnar en helt ny ställplats för husbilar, bara några hundra meter från det nya besöksmålet. Bakom satsningen står den lokala idrottsföreningen Hjältevad Mariannelunds IS.

Tar pulsen på Eksjöhandeln

EKSJö Som ett led i Eksjö stadsutvecklings strategiarbete har entreprenören Carina Eldåker fått uppdraget att intervjua handlare och fastighetsägare i stadskärnan. Samtalen blir grunden för en nulägesanalys.

Det stora kafferepet

EKSJö Nu är det dags för Eksjöborna och besökare till Eksjö att samlas i ett stort och härligt kafferep – både i Eksjö och i Mariannelund – och vara med när platsen Eksjös egna signaturbulle Eksjöknuten invigs!

Evenemang i regionen

Eksjö

Saknar data från alltsomsker.nu

Se hela evenemangskalendern på alltsomsker.nu

Nyhetsbrevet sponsras av:

Vi som publicerar på brevethemifrån.se: