Öppna / stäng meny

Lokala råvaror blir mathantverk

Fler bilder

Det var äppelåret 2016 som Albin Nordell insåg hur mycket frukt det fanns i Eksjös trädgårdar. Det mesta hängde kvar på träden och togs inte tillvara. I dag driver han Nordells musteri, som tillverkar allt från marmelad till läsk på råvaror från Eksjö.

Jag är uppvuxen med att mamma saftade och syltade. På den tiden tog man vara på allt. I dag är det mesta vi köper i affären importerat, samtidigt som överflödet i trädgårdarna går till spillo, säger Albin, som bestämde sig för att köpa musterimaskiner och göra något åt saken.

Han började knacka dörr hos dem som inte såg ut att använda sina äpplen. Via facebook efterlyste han bär, frukt och rabarber. De som vill levererar och får en slant för besväret.  I vissa fall åker Albin själv ut och plockar. På köksspisen hemma i familjens kök kokar han saft, marmelader, sylt, sirap och chutney. Sortimentet, som i dagsläget omfattar ett 20-tal produkter, säljs bland annat på Björkas Nytt & Bytt och i gårdsbutiken Norrby ängar.  

- Råvarorna finns och efterfrågan på lokalproducerat är stort. Jag skulle kunna tillverka betydligt mer om tiden räckte till, säger Albin.

Han har dock inte några storskaliga ambitioner. Han jobbar heltid på Eksjö Industri och sköter företaget under kvällar och helger. All tillverkning sker hemma.

- Jag vill visa vad vi kan göra av det som växer här, lokalt. Det är jätteroligt att så många vill köpa mina produkter. Men det är lika roligt om fler får upp ögonen för att råvaran finns och börjar ta hand om den själva. 

2018 ser ut att bli en bra äppelsommar. Nu vet Albin att han i princip kan tillverka hur mycket must som helst. Skulle det bli något över kokar han glögg på den inför julmarknaderna.

Just nu är det främst fläderblommor och rabarber som levereras till Nordells musteri på Vetlandavägen. Under sommaren fyller Albin frysboxarna med bär och frukt för höstens produktion. Nya leverantörer är välkomna att höra av sig till albinnordell@gmail.com eller via Nordells musteri på facebook.

Mikrofond Småland

EKSJö Vill du göra en satsning i Småland och behöver säkerhet för banklån, rådgivning eller ett mikrolån? Då kan Mikrofond Småland vara ett alternativ. Mikrofond Småland vänder sig till privatpersoner och småföretag men också till samhällsföreningar och byagrupper.

Ola odlar ätbart

EKSJö Ola Johansson har odlat hela sitt liv. Sedan några år är han tillbaka i barndomshemmet i Mariannelund och den 3000 kvadratmeter stora trädgården vid prästgårdsallén. I samband med klimatveckan har han öppen trädgård och kommer också lära kommunens femåringar mer om odling genom en satsning i Vildparken.

Succé för stadsfesten - igen

EKSJö Inför tioårsjubileet 2017 diskuterade Föreningen Fiesta alternativet att låta ett lyckat jubileum avsluta en epok med stadsfester i Eksjö. Man bestämde sig slutligen för att arrangera en elfte upplaga och att utveckla ett redan lyckad koncept ytterligare. Med facit i hand kan man konstatera att föreningen lyckades. Eksjö Stadsfest 2018 blev en succé.

Wäduren får nytt liv

EKSJö Hon har bland annat drivit restaurang och kafé på järnvägsstationen i Nässjö. Han har jobbat som militär och mäklare. Som pensionärer bestämde de sig för att blåsa liv Wäduren i Bruzaholm, där de öppnat sommarkafé. Nästa år planerar de för både vandrarhem och ställplats.

Nyhetsbrevet sponsras av:

Vi som publicerar på brevethemifrån.se: