Öppna / stäng meny

Lokala råvaror blir mathantverk

Fler bilder

Det var äppelåret 2016 som Albin Nordell insåg hur mycket frukt det fanns i Eksjös trädgårdar. Det mesta hängde kvar på träden och togs inte tillvara. I dag driver han Nordells musteri, som tillverkar allt från marmelad till läsk på råvaror från Eksjö.

Jag är uppvuxen med att mamma saftade och syltade. På den tiden tog man vara på allt. I dag är det mesta vi köper i affären importerat, samtidigt som överflödet i trädgårdarna går till spillo, säger Albin, som bestämde sig för att köpa musterimaskiner och göra något åt saken.

Han började knacka dörr hos dem som inte såg ut att använda sina äpplen. Via facebook efterlyste han bär, frukt och rabarber. De som vill levererar och får en slant för besväret.  I vissa fall åker Albin själv ut och plockar. På köksspisen hemma i familjens kök kokar han saft, marmelader, sylt, sirap och chutney. Sortimentet, som i dagsläget omfattar ett 20-tal produkter, säljs bland annat på Björkas Nytt & Bytt och i gårdsbutiken Norrby ängar.  

- Råvarorna finns och efterfrågan på lokalproducerat är stort. Jag skulle kunna tillverka betydligt mer om tiden räckte till, säger Albin.

Han har dock inte några storskaliga ambitioner. Han jobbar heltid på Eksjö Industri och sköter företaget under kvällar och helger. All tillverkning sker hemma.

- Jag vill visa vad vi kan göra av det som växer här, lokalt. Det är jätteroligt att så många vill köpa mina produkter. Men det är lika roligt om fler får upp ögonen för att råvaran finns och börjar ta hand om den själva. 

2018 ser ut att bli en bra äppelsommar. Nu vet Albin att han i princip kan tillverka hur mycket must som helst. Skulle det bli något över kokar han glögg på den inför julmarknaderna.

Just nu är det främst fläderblommor och rabarber som levereras till Nordells musteri på Vetlandavägen. Under sommaren fyller Albin frysboxarna med bär och frukt för höstens produktion. Nya leverantörer är välkomna att höra av sig till albinnordell@gmail.com eller via Nordells musteri på facebook.

Frida och Oskar får vd-poster

EKSJö Det blev en händelserik torsdag i LindholmsGruppen. På morgonen presenterade Eksjöhus nyheten att syskonen Frida Scherdén och Oskar Lindholm, som fjärde generationens husbyggare i Eksjö, tar över vd-posterna för Eksjöhus AB och Eksjö Modulbygg AB. Samma kväll fick LindholmsGruppen Årets ta-sig-församhetspris på Eksjö Näringslivsfest.

Magisk näringslivsfest

EKSJö Blomsterboden, Spakarps Plantskola, Lunnagårds Sjukhem AB, Regnbågsdalens Café och Guesthouse, Lindholmsgruppen och Markus Kyllenbeck står för årets prestationer inom näringslivet i Eksjö kommun. I går hyllades de på Eksjö näringslivsfest. Festen arrangeras sedan många år tillbaka av eksjö.nu. Årets upplaga går till historien som en magisk afton.

Eksjö Kulturfestival med 50-tal evenemang i hela kommunen

EKSJö Fredag den 26 oktober startar Eksjö Kulturfestival! En vecka späckad av kulturevenemang för alla åldrar i hela kommunen. Invigningen sker på Skuruhatt med stor eldshow och spökvandring.

Galaxen lagar från grunden

EKSJö I förskolehuset Galaxens kök lagas allt utom köttbullarna från grunden. Under klimatveckan serverades enbart närproducerad/svensk mat. ”Vår dröm är att ha lokala leverantörer”, säger kocken Marianne Jonsson.

Evenemang i regionen

Eksjö

Saknar data från alltsomsker.nu

Se hela evenemangskalendern på alltsomsker.nu

Nyhetsbrevet sponsras av:

Vi som publicerar på brevethemifrån.se: