Öppna / stäng meny

Lokala råvaror blir mathantverk

Fler bilder

Det var äppelåret 2016 som Albin Nordell insåg hur mycket frukt det fanns i Eksjös trädgårdar. Det mesta hängde kvar på träden och togs inte tillvara. I dag driver han Nordells musteri, som tillverkar allt från marmelad till läsk på råvaror från Eksjö.

Jag är uppvuxen med att mamma saftade och syltade. På den tiden tog man vara på allt. I dag är det mesta vi köper i affären importerat, samtidigt som överflödet i trädgårdarna går till spillo, säger Albin, som bestämde sig för att köpa musterimaskiner och göra något åt saken.

Han började knacka dörr hos dem som inte såg ut att använda sina äpplen. Via facebook efterlyste han bär, frukt och rabarber. De som vill levererar och får en slant för besväret.  I vissa fall åker Albin själv ut och plockar. På köksspisen hemma i familjens kök kokar han saft, marmelader, sylt, sirap och chutney. Sortimentet, som i dagsläget omfattar ett 20-tal produkter, säljs bland annat på Björkas Nytt & Bytt och i gårdsbutiken Norrby ängar.  

- Råvarorna finns och efterfrågan på lokalproducerat är stort. Jag skulle kunna tillverka betydligt mer om tiden räckte till, säger Albin.

Han har dock inte några storskaliga ambitioner. Han jobbar heltid på Eksjö Industri och sköter företaget under kvällar och helger. All tillverkning sker hemma.

- Jag vill visa vad vi kan göra av det som växer här, lokalt. Det är jätteroligt att så många vill köpa mina produkter. Men det är lika roligt om fler får upp ögonen för att råvaran finns och börjar ta hand om den själva. 

2018 ser ut att bli en bra äppelsommar. Nu vet Albin att han i princip kan tillverka hur mycket must som helst. Skulle det bli något över kokar han glögg på den inför julmarknaderna.

Just nu är det främst fläderblommor och rabarber som levereras till Nordells musteri på Vetlandavägen. Under sommaren fyller Albin frysboxarna med bär och frukt för höstens produktion. Nya leverantörer är välkomna att höra av sig till albinnordell@gmail.com eller via Nordells musteri på facebook.

Jobb- och utbildningsmässa

EKSJö Söker du jobb eller sommarjobb i Eksjö? Eller är du bara nyfiken på vilka karriärmöjligheter som finns i kommunen? Då ska du boka in onsdagen den 20 mars och årets upplaga av jobb- och utbildningsmässan i Olsbergs Arena.

Linnea lever sin dröm

EKSJö Ett år efter studenten anställdes Linnea Wilhelmsson som konstruktör på Bruzaholms Bruk. - Jobbet har gjort det möjligt för mig att leva min dröm, säger Linnea, som 20 år gammal äger ett eget hus i byn Åsen utanför Bellö. Här hon odlar sina egna grönsaker och har i liten skala börjat föda upp kaniner för klimatsmart köttproduktion.

Eksjötitlar under granen

EKSJö För den som gillar hårda platta paket finns det gott om lokala alternativ i år. Lagom till julhandeln har inte mindre än fyra böcker med Eksjöanknytning släppts!

Odlingsakademien - odling som livsstil

EKSJö Under 2019 sjösätter Astrid Lindgrens Hembygd ett nytt hållbarhetsprojekt med fokus på odling. Först ut är tre parallella odlingskurser. Kurserna hålls i Eksjö, Mariannelund och Vimmerby med tre av områdets mest erfarna odlare som ledare: Eva Ekenberg och Ola Johansson och Hillevi Helmfrid. Kurserna följer odlingsåret och omfattar en kväll i månaden från februari till november.

Nyhetsbrevet sponsras av:

Vi som publicerar på brevethemifrån.se: