Öppna / stäng meny

Maria – ny hållbarhetsstrateg

Fakta

Skogsträdgård
Ett odlingssystem där människan härmar lövskogens växtsätt med fleråriga växter i en struktur med flera olika skikt, både ovan och under jorden, vilket gör att växterna utnyttjar ljuset, vattnet och näringsämnena optimalt. En skogsträdgård har ett naturligt ekosystem och blir en odling som är motståndskraftig, produktiv och stabil.

Mer information finns exempelvis i boken "Skogsträdgård odla ätbart överallt av Philipp Weiss & Annevi Sjöberg (2018)

Hon har sina rötter i Ingatorp, är uppvuxen i Eksjö och efter ett antal år i olika branscher på flera platser i världen är hon nu tillbaka i sin hemstad. Som kommunens nya hållbarhetsstrateg vill Maria Lagneby jobba brett med omställning ­- med företag, föreningar och kommun.

Maria tillträdde tjänsten 1 mars i år och ägnar sig fortfarande mest åt att träffa människor och att bygga nätverk. Rent konkret arbetar hon just nu med allt från att fylla Klimatveckan den 12-19 september med spännande aktiviteter till att koppla ihop olika kommunala avdelningar för att få ut mesta möjliga av en planerad investering i Vildparken.
- Jag hoppas att vi kan få till en skogsträdgård där, säger Maria med ögon som glittrar av entusiasm.

Maria är väl medveten om att hållbarhetsfrågorna är både stora och komplexa. Att omställning tar tid och att det krävs ett helt nytt sätt att tänka. Men arbetet är inte omöjligt. Tvärtom upplever hon att det finns många i Eksjö kommun som vill väldigt mycket, såväl politiker och tjänstemän som företagare och privatpersoner. Många aktiva val på många plan kommer att göra skillnad.  
- Det engagemang jag möter visar att frågan inte är om vi ska jobba med hållbarhet utan snarare hur. Här kan jag fylla en funktion, genom att föra ihop människor och olika perspektiv, vara spindeln i nätet och hjälpa till med processledning. Det finns otroligt mycket kompetens i hela kommunen.  

Den största begränsningen, menar Maria, är oftast vi själva.
- I vår strävan efter att vara duktiga vågar vi inte testa nya vägar på grund av vår rädsla att misslyckas. Därför måste vi lära oss att fira våra misstag. Fira att vi vågade prova, även om det blev fel den gången. Den som aldrig testar och tänjer på gränserna kan inte utvecklas, säger hon.

Maria är utbildad förskollärare och jurist men hittade sitt engagemang för sociala samhällsfrågor och hållbarhet under en period i Nepal. De senaste åren har hon arbetat med miljömässig, social och kulturell utveckling i Nätverket Idéburen sektor i Skåne.
- Det känns jättekul och superviktigt att jag nu får chans att jobba med att utveckla min egen hemkommun. Jag brinner för de sociala frågorna och för att hitta modeller och metoder där många hjälps åt. Jag har inga färdiga lösningar, eller någon ambition att övertyga någon att jobba med något de inte tror på. Men för dem som tycker att hållbarhet är angeläget kan jag vara ett stöd och bidra med det jag lärt mig. Min förhoppning är att vi kommer att lära oss mycket tillsammans.

Vill du eller din organisation ha kontakt med Maria? Skicka ett mejl till maria.lagneby@eksjo.se

 

 

Läge för nybygge?

EKSJö Funderar du på att bygga hus i Eksjö kommun? Passa på, än så länge finns tomter till det facila priset av en krona i samtliga orter, förutom i Eksjö stad. För den som vill bo strandnära erbjuds byggklara tomter nära såväl Försjön som Bellen och Åsjön.

Tågbanan viktig för Vida

EKSJö När produktionen är i full gång lastas 19 tågvagnar färdigsågat virke i veckan från Vidas anläggning i Hjältevad. Företaget ser gärna ännu större transporter via järnvägen. ​

Jennie gillar verkstad

EKSJö Hemvändaren Jennie Svensson valdes i våras till ordförande i Emilkraften. Helt nyligen blev det klart att hon från och med i höst också blir ny näringslivsutvecklare i Eksjö kommun, med fokus på handel och turistföretagande.

Kvalitetsstämpel för kaféer

EKSJö En har funnits med länge, både som konditori och på listan över Sveriges bästa caféer. Den andra är en nykomling, både fysiskt i tallskogen utanför Mariannelund och i den prestigefyllda boken. Lennarts Konditori och Zedigs Glass finns båda med i årets upplaga av White Guide.

Nyhetsbrevet sponsras av:

Vi som publicerar på brevethemifrån.se: