Öppna / stäng meny

Mikrofond Småland

Fler bilder

Vill du göra en satsning i Småland och behöver säkerhet för banklån, rådgivning eller ett mikrolån? Då kan Mikrofond Småland vara ett alternativ. Mikrofond Småland vänder sig till privatpersoner och småföretag men också till samhällsföreningar och byagrupper.

Jacob Käll, Djursdala är ordförande i föreningen och i styrelsen finns också Johanna Stejdahl, bosatt i Mariannelund.

- Till skillnad från en vanlig bank, som lånar ut andras pengar, har vi vårt eget kapital av medel som medlemsorganisationer satt in i föreningen. Därför behöver vi inte följa samma regelverk som bankerna och kan titta mer på idén och personen än på säkerheten. Vi kan också stå för den säkerhet som krävs för att få ett vanligt banklån, säger Jacob Käll, och tillägger att mikrofonden kan jobba småskaligare än en bank.

- Vid flera tillfällen när vi har vi gått in och sagt att vi tror på en idé har det räckt för att sökande ska få lån i banken, och investeringen har kunnat göras utan våra medel.

Marknadsundersökning
Trots att Mikrofond Småland, och dess föregångare Kreditgarantiföreningen, har funnits under ett stort antal år är fondens tjänster fortfarande tämligen okända. Under sommaren har Mikrofond Småland därför gjort en marknadsundersökning, med hjälp av stöd från Astrid Lindgrens Hembygd.

I undersökningen har en utomstående konsult intervjuat ett 25-tal nyckelpersoner inom näringslivsbolagen, Regionförbundet och människor som jobbar med företags- och samhällsutveckling i leaderområdets sex kommuner, Nässjö, Eksjö, Vimmerby, Hultsfred, Oskarshamn och Högsby.

- En helt dominerande andel säger att våra tjänster är jättebra och att det inte finns någon annan på marknaden som kan erbjuda det vi gör. Undersökningen visar också att för få människor känner till Mikrofond Småland och dess tjänster, inte minst rådgivningstjänsterna, säger Jacob.

Seminarium
På ett seminarium den 28 september ska resultatet av marknadsundersökningen presenteras, för de intervjuade personerna och andra intresserade. Under dagen kommer också fondens utvecklingsmöjligheter att diskuteras. Intresserad av seminariet? Eller är du i behov av kredit, lån eller rådgivning? Kontakta Jacob Käll för mer information. www.mikrofond.se

Odlingsakademien - odling som livsstil

EKSJö Under 2019 sjösätter Astrid Lindgrens Hembygd ett nytt hållbarhetsprojekt med fokus på odling. Först ut är tre parallella odlingskurser. Kurserna hålls i Eksjö, Mariannelund och Vimmerby med tre av områdets mest erfarna odlare som ledare: Eva Ekenberg och Ola Johansson och Hillevi Helmfrid. Kurserna följer odlingsåret och omfattar en kväll i månaden från februari till november.

Vaxblekarens vintersatsning

EKSJö Vaxblekaregården i Eksjö har länge drömt om en inglasad vinterträdgård. Förra veckan kunde Marcus Johansson och Lasse Ugarph och deras kollegor inviga ett gigantiskt tält med glasväggar och plats för 150 gäster på bakgården. Här serveras julbord med show hela december.

#Attraktivindustri- miljonprojekt

EKSJö Eksjö.nu får fem miljoner kronor från Strukturfondspartnerskapet Småland och Öarna för att hjälpa företagen med kompetensutveckling. Planen är att #Attraktivindustri ska utbilda 250 personer på företag i fyra kommuner.

Supported Employment – en lyckad väg till jobb

EKSJö Den ena driver ett bageri. Den andra har under många år längtat efter ett vanligt jobb. Båda älskar att baka. Tack vare Supported Employment är de numera kollegor på Lennarts konditori.

Nyhetsbrevet sponsras av:

Vi som publicerar på brevethemifrån.se: