Öppna / stäng meny

Mikrofond Småland

Fler bilder

Vill du göra en satsning i Småland och behöver säkerhet för banklån, rådgivning eller ett mikrolån? Då kan Mikrofond Småland vara ett alternativ. Mikrofond Småland vänder sig till privatpersoner och småföretag men också till samhällsföreningar och byagrupper.

Jacob Käll, Djursdala är ordförande i föreningen och i styrelsen finns också Johanna Stejdahl, bosatt i Mariannelund.

- Till skillnad från en vanlig bank, som lånar ut andras pengar, har vi vårt eget kapital av medel som medlemsorganisationer satt in i föreningen. Därför behöver vi inte följa samma regelverk som bankerna och kan titta mer på idén och personen än på säkerheten. Vi kan också stå för den säkerhet som krävs för att få ett vanligt banklån, säger Jacob Käll, och tillägger att mikrofonden kan jobba småskaligare än en bank.

- Vid flera tillfällen när vi har vi gått in och sagt att vi tror på en idé har det räckt för att sökande ska få lån i banken, och investeringen har kunnat göras utan våra medel.

Marknadsundersökning
Trots att Mikrofond Småland, och dess föregångare Kreditgarantiföreningen, har funnits under ett stort antal år är fondens tjänster fortfarande tämligen okända. Under sommaren har Mikrofond Småland därför gjort en marknadsundersökning, med hjälp av stöd från Astrid Lindgrens Hembygd.

I undersökningen har en utomstående konsult intervjuat ett 25-tal nyckelpersoner inom näringslivsbolagen, Regionförbundet och människor som jobbar med företags- och samhällsutveckling i leaderområdets sex kommuner, Nässjö, Eksjö, Vimmerby, Hultsfred, Oskarshamn och Högsby.

- En helt dominerande andel säger att våra tjänster är jättebra och att det inte finns någon annan på marknaden som kan erbjuda det vi gör. Undersökningen visar också att för få människor känner till Mikrofond Småland och dess tjänster, inte minst rådgivningstjänsterna, säger Jacob.

Seminarium
På ett seminarium den 28 september ska resultatet av marknadsundersökningen presenteras, för de intervjuade personerna och andra intresserade. Under dagen kommer också fondens utvecklingsmöjligheter att diskuteras. Intresserad av seminariet? Eller är du i behov av kredit, lån eller rådgivning? Kontakta Jacob Käll för mer information. www.mikrofond.se

Dialog om företagsklimatet

EKSJö Eksjö ligger över rikssnittet när det gäller hur företagarna uppfattar tillgången till arbetskraft med relevant kompetens. Dessutom upplever kommunens företag att såväl media som skolan och allmänheten har en bättre inställning till företagande. Det visar färsk statistik i Svenskt Näringslivs kommunranking.

Franchisetorget till Eksjö

EKSJö Franschistorget gör ett enda stopp på Småländska Höglandet under sin Sverigeturné 2018. Eksjö.nu är lokal värd för denna informations- och inspirationskväll, som under två timmar ska ge en god inblick i vad det innebär att starta eget som franchisetagare.

Kraftsamlar för klimatet

EKSJö Klimatveckan har arrangerats i Jönköpings län under flera år. För varje år blir den större och större. I år får klimatveckan en mer lokal prägel med aktiviteter i hela Eksjö kommun, allt från solsafari till öppen trädgård.

Vandra och smaka i Bellö

EKSJö Varje lördag i september arrangerar entreprenören Carina Eldåker vandringar med start från Boarp mellan Bellö och Mycklaflon. Slingan är en mil och upplevs i behaglig takt. Längs vägen serveras vandrarna lunch, fika och föredrag .

Nyhetsbrevet sponsras av:

Vi som publicerar på brevethemifrån.se: